Annonce
Udland

Fransk kommissærkandidat forfulgt af toppost fra fortiden

John Thys/Ritzau Scanpix
Yderligere to EU-kommissærkandidater er godkendt torsdag, mens Ungarns kandidat skal svare på flere spørgsmål.

Fortiden som topchef i it-virksomheden Atos har forfulgt Thierry Breton i rollen som Frankrigs kandidat til et job som EU-kommissær for indre marked.

Men torsdag eftermiddag bestod franskmanden sin store eksamen efter en tre timer lang høring i to udvalg i EU-Parlamentet.

Nu venter så den formelle godkendelse, når EU-Parlamentet - måske om et par uger - stemmer om hele den næste EU-Kommission.

Men Breton måtte torsdag besvare en stribe nærgående spørgsmål om sin tid som it-chef.

- Jeg har ingen interesse i selskaber, som jeg tidligere har haft ansvaret for. Og jeg vil gøre alt i mit arbejde med total transparens, lyder det.

Svaret fra kommissærkandidaten blev mødt af klapsalver fra høringssalen.

Flere spørgere borede dog videre i Bretons mulige interessekonflikter i relation til hans kommende portefølje, der også omfatter det digitale område.

Flere medlemmer fra de socialistiske grupper ville vide, hvordan den kommende kommissær vil distancere sig fra sin fortid, og hvordan og til hvem han har afhændet sine aktier i selskabet Atos.

Breton viftede dokumentationen for sit aktiesalg foran salen. Han understregede, at aktierne var afhændet på aktiemarkedet og ikke til familie eller bekendte.

Redegørelsen for hans økonomiske interesser har medført forskellige reaktioner.

Den var dog tilstrækkelig for S&D-medlem Christel Schaldemose (S), som også stillede et par spørgsmål til franskmanden.

- Han er krystalklar i forhold til potentielle økonomiske interesser. Han er ikke 100 procent skarp på sit store område, men er heller ikke faldet igennem endnu, skrev hun på Twitter under høringen.

Schaldemose bekræftede umiddelbart efter høringen, at den socialdemokratiske gruppe var klar til at godkende Thierry Breton.

Den kommende kommissionsformand Ursula von der Leyens forhåbninger om at begynde arbejdet 1. december står ikke nødvendigvis til forløsning med en eventuel godkendelse af Breton.

Storbritannien kommer nemlig ikke til at præsentere en kandidat til EU-Kommissionen.

Det bekræftede von der Leyens talsperson tidligere torsdag. Ifølge EU-traktaten skal EU-Kommissionen have repræsentanter fra alle medlemslande.

Rumæniens kandidat blev også godkendt torsdag. Ungarns kandidat, der også var til høring, blev imidlertid sendt hjem for at svare på flere spørgsmål. De svar skal være klar mandag.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fortsæt nu endelig bare det gode arbejde

Det har siden september kostet et velfortjent klip i kørekortet, hvis politiet opdager, at du roder med din mobiltelefon, mens du kører bil. 6814 bilister har følt konsekvensen af den strammede lovgivning. Det er mange, men det er ikke en eneste for mange. Tvært imod. Det var på høje tid, at konsekvensen for åbenlyst uopmærksom adfærd i trafikken blev takseret hårdere. Politiet anslår, at op mod 30-35 procent af uheld og ulykker i trafikken skyldes uopmærksomhed. Mennesker kommer alvorligt til skade. Nogen kære dør. Fordi andre mener, at det er nødvendigt at læse en sms, kigge på Facebook, skrive en besked i Messenger, lede efter musik på Spotify. Mens bilen tordner afsted gennem landskabet. Det tager ikke meget mere end fire sekunder at læse en sms og besvare med et thumbs up, en smiley eller et hjerte. Mange af os har gjort det. Men fire sekunder er knap 60 meter hen ad vejen ved skolen. Det er knap 90 meter på landevejen. Og næsten 125 meter på motorvejen, hvor fartbegrænsningen er 110 kilometer i timen. I blinde. Det er livsfarligt, og selvfølgelig skal den slags ligegyldighed med andres liv og helbred koste noget mærkbart. Leder af færdselspolitiet ved Syd- og Sønderjyllands Politi, Knud Reinholdt, havde forventet, at flere ville lade mobilen ligge, da klippereglen trådte i kraft i september. Det forventede han med afsæt i erfaringer, fra dengang hastighedsforseelser begyndte at koste klip. Sådan er det desværre ikke gået. Der er ikke noget i antallet af klip, der tyder på bedring. Der er ikke noget i færdselspolitiets oplevelser, der tyder på det. I virkeligheden er det nok ikke så overraskende. Vi - og det vi gælder altså næsten os alle - har fået et helt utroligt tæt forhold til vores mobiltelefoner, og vi sætter den over venner, familie, koner og børn i masser af sociale sammenhænge. Der er det dog ikke strafbart, blot tankevækkende. I trafikken derimod skal vi ikke acceptere det. Det tog tid med alkohol og det at føre bil, men det blev dog med tiden totalt uacceptabelt. Vi må samme vej med mobilen, og vejen går over en række klippede kørekort. Klø på, kære politi. Vi trænger tydeligvis til kollektiv opdragelse, og den må være lidt hårdhændet. Hver og en af dem I klipper har fortjent det.

Annonce