Annonce
Kultur

Franske vævere skaber værker til Koldinghus: - Nu er en af Danmarks største udsmykningsopgaver i nyere tid for alvor skudt i gang

Her er Alexander Tovborgs signatur under et af gobelinerne blevet vævet. Pressefoto: Marie Agouzoul
I Paris er arbejdet gået i gang med at skabe den næste store attraktion til Koldinghus.

Kolding: I Paris har et dygtige håndværkere taget fat på at skabe de 16 vægtæpper, som om en lille årrække bliver et nyt trækplaster for alle de turister, der ønsker at besøge Kolding og Koldinghus.

Det fransk-danske samarbejde er mandag blevet markeret ved en ceremoni på det hæderkronede Manufacture des Gobelins i Paris.

- Det var en stor oplevelse igen at stå på værkstedet hos Gobelins i Paris. Nu er det alvor, og en af de største udsmykningsopgaver i Danmark i nyere tid er nu for alvor skudt i gang, siger direktør Thomas C. Thulstrup fra Kongernes Samling Koldinghus.

Annonce

En kæmpe opgave

Det er på baggrund af en donation fra Ny Carlsbergfondet, at fire af landets ypperste billedkunstnere, Kirstine Roepstorff, Bjørn Nørgaard, Tal R og Alexander Tovborg, har skabt den fremtidige udsmykning til Koldinghus. De fire kunstnere har udarbejdet i alt 16 detaljerede skitser, der danner forlæg til de gobeliner, som franske værksteder udfører under supervision af kunstnerne.

Vævet detalje fra en af Kirstine Roepstorffs gobeliner. Pressefoto: Pierre Bureau

Produktionen af 16 gobeliner – vægtæpper – til Koldinghus er nu i gang, og om seks-syv år kan de første vægtæpper blive hængt op i Riddersalen, og Koldinghus får dermed en ny attraktion.

- Det er en kæmpe opgave, som Gobelin-værkstedet har kastet sig over, og som Ny Carlsberg Fondet har bevilliget midler til. Ja, faktisk så er det den største opgave, de har haft, siden de var i gang med vægtæpperne til Christiansborg, siger Thomas C. Thulstrup.

Annonce

Fornem gæsteliste

Det store opbud af særligt inviterede gæster til mandagens officielle igangsættelse i Paris vidner da også noget om omfanget af opgaven. Udover forkvinden for Ny Carlsberg Fondet Christine Buhl-Andersen og de fire kunstnere, var der også en europaminister, ambassadør, borgmester fra Paris og andre tilstede.

Bjørn Nørgaard er en af de fire kunstnere bag væverierne, som kommer til at hænge på Koldinghus. Her er et vævet udsnit af hans bidrag. Pressefoto: Marie Agouzoul

- Det har været en festlig og også højtidelig dag, hvor hele projektet på mange måder blev virkeligt. Det, som var opstået som en ide mellem mig og Ny Carlsberg Fondet, er nu virkelighed, siger museumsdirektøren fra Koldinghus.

Annonce
Sønderjylland For abonnenter

Fra Langelinje til Sønderjylland: Gammelt museum ser nyt lys ved grænsen

Danmark

Søndagens coronatal: 353 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Tyskland

Dansk mindretal får en plads i Forbundsdagen: - Det er sensationelt

Tønder For abonnenter

Først vidste Tommy ikke, hvad han skulle bruge det gamle Danish Crown-slagteri til: Det gør han nu

Forbrug

Tilbud onsdag aften: Du får ekstra 50 procent rabat på datovarer i supermarkeder

Debat

Det mener JydskeVestkysten om ophævelsen af corona-restriktionerne

Sønderjyske Ishockey

Der er i den grad noget at revanchere: SønderjyskE skal komme med en helt anden attitude

Billund For abonnenter

Underlige buler på benene blev begyndelsen til halvandet år med medicin, angst og læger, der ikke taler sammen: 38-årige Trine savner sammenhæng i sundhedsvæsenet

Kultur

Stig Rossen faldt i søvn på scenen midt i en forestilling: - Jeg havde slået hjernen fra og sendte kun kroppen på arbejde

Haderslev

Yngre mand faldet otte meter ned fra tag: Indlagt i kritisk tilstand med svære skader

Tyskland

Live: Valgprognoser giver lille forspring til SPD - følg gyservalget i Tyskland

Varde For abonnenter

82-årige Poul Eriks opråb: Der skal røres op i den politiske vælling

Haderslev For abonnenter

Analyse: Tre grunde til, at Haderslev ikke får en ny svømmehal i de næste mange år

Vejen For abonnenter

92-årig har en drøm: - Jeg tvivler på, de når det, før jeg dør

Annonce