Annonce
Kultur

Franske vævere skaber værker til Koldinghus: - Nu er en af Danmarks største udsmykningsopgaver i nyere tid for alvor skudt i gang

Her er Alexander Tovborgs signatur under et af gobelinerne blevet vævet. Pressefoto: Marie Agouzoul
I Paris er arbejdet gået i gang med at skabe den næste store attraktion til Koldinghus.

Kolding: I Paris har et dygtige håndværkere taget fat på at skabe de 16 vægtæpper, som om en lille årrække bliver et nyt trækplaster for alle de turister, der ønsker at besøge Kolding og Koldinghus.

Det fransk-danske samarbejde er mandag blevet markeret ved en ceremoni på det hæderkronede Manufacture des Gobelins i Paris.

- Det var en stor oplevelse igen at stå på værkstedet hos Gobelins i Paris. Nu er det alvor, og en af de største udsmykningsopgaver i Danmark i nyere tid er nu for alvor skudt i gang, siger direktør Thomas C. Thulstrup fra Kongernes Samling Koldinghus.

Annonce

En kæmpe opgave

Det er på baggrund af en donation fra Ny Carlsbergfondet, at fire af landets ypperste billedkunstnere, Kirstine Roepstorff, Bjørn Nørgaard, Tal R og Alexander Tovborg, har skabt den fremtidige udsmykning til Koldinghus. De fire kunstnere har udarbejdet i alt 16 detaljerede skitser, der danner forlæg til de gobeliner, som franske værksteder udfører under supervision af kunstnerne.

Vævet detalje fra en af Kirstine Roepstorffs gobeliner. Pressefoto: Pierre Bureau

Produktionen af 16 gobeliner – vægtæpper – til Koldinghus er nu i gang, og om seks-syv år kan de første vægtæpper blive hængt op i Riddersalen, og Koldinghus får dermed en ny attraktion.

- Det er en kæmpe opgave, som Gobelin-værkstedet har kastet sig over, og som Ny Carlsberg Fondet har bevilliget midler til. Ja, faktisk så er det den største opgave, de har haft, siden de var i gang med vægtæpperne til Christiansborg, siger Thomas C. Thulstrup.

Annonce

Fornem gæsteliste

Det store opbud af særligt inviterede gæster til mandagens officielle igangsættelse i Paris vidner da også noget om omfanget af opgaven. Udover forkvinden for Ny Carlsberg Fondet Christine Buhl-Andersen og de fire kunstnere, var der også en europaminister, ambassadør, borgmester fra Paris og andre tilstede.

Bjørn Nørgaard er en af de fire kunstnere bag væverierne, som kommer til at hænge på Koldinghus. Her er et vævet udsnit af hans bidrag. Pressefoto: Marie Agouzoul

- Det har været en festlig og også højtidelig dag, hvor hele projektet på mange måder blev virkeligt. Det, som var opstået som en ide mellem mig og Ny Carlsberg Fondet, er nu virkelighed, siger museumsdirektøren fra Koldinghus.

Annonce
Kultur For abonnenter

Hitler kaldte kendt slesvigsk kunstner "et svin" - alligevel tiggede han nazisterne om at komme ind i varmen: Anmelder giver ny bog om Nolde seks stjerner

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Trist diskoteksejer om udsigt til lukning: - Vi havde ellers lige lagt åbningstiderne ud på Facebook for resten af måneden

Kolding For abonnenter

29-årig mor dømt for at tæve kæreste med ledning og stikke ham med kniv: Nu er parret kærester igen

Esbjerg

Chaufførmangel, Brexit og covid-19 sender frisk fisk på skinner: Esbjerg-firma vil skære 40 procent af transporttiden

Vejen

127 søgte om julehjælp: 87 enlige forsørgere får en dejlig mail fra Dansk Folkehjælp

Regeringen holder pressemøde om restriktioner onsdag aften

Erhverv For abonnenter

Prisbelønnet industrivirksomhed er gået konkurs: Nu skal den sælges til højestbydende for at redde arbejdspladser

Kultur

Centerchef følger spændt med på pressemødet i aften: Hvad med vores koncert med 700 gæster?

Esbjerg

El-busser fra Kina kører ud i Esbjergs gader: Første køretur er gratis

Coronasmitte kan igen sende børn hjem til onlineskole

Kolding For abonnenter

Rasmus er spastiker og kæmpe håndboldfan: Det er et frirum, hvor jeg kan glemme hverdagens problemer

Sønderborg For abonnenter

70 år gammel skov er ulovlig: Træerne skal væk, men skoven får lov at overleve som krat

Varde

Blæste alkometer højt op om formiddagen: Mand med meget aldrende fødselsattest sigtet for spritkørsel

Annonce