Annonce
Kultur

Franske vævere skaber værker til Koldinghus: - Nu er en af Danmarks største udsmykningsopgaver i nyere tid for alvor skudt i gang

Her er Alexander Tovborgs signatur under et af gobelinerne blevet vævet. Pressefoto: Marie Agouzoul
I Paris er arbejdet gået i gang med at skabe den næste store attraktion til Koldinghus.

Kolding: I Paris har et dygtige håndværkere taget fat på at skabe de 16 vægtæpper, som om en lille årrække bliver et nyt trækplaster for alle de turister, der ønsker at besøge Kolding og Koldinghus.

Det fransk-danske samarbejde er mandag blevet markeret ved en ceremoni på det hæderkronede Manufacture des Gobelins i Paris.

- Det var en stor oplevelse igen at stå på værkstedet hos Gobelins i Paris. Nu er det alvor, og en af de største udsmykningsopgaver i Danmark i nyere tid er nu for alvor skudt i gang, siger direktør Thomas C. Thulstrup fra Kongernes Samling Koldinghus.

Annonce

En kæmpe opgave

Det er på baggrund af en donation fra Ny Carlsbergfondet, at fire af landets ypperste billedkunstnere, Kirstine Roepstorff, Bjørn Nørgaard, Tal R og Alexander Tovborg, har skabt den fremtidige udsmykning til Koldinghus. De fire kunstnere har udarbejdet i alt 16 detaljerede skitser, der danner forlæg til de gobeliner, som franske værksteder udfører under supervision af kunstnerne.

Vævet detalje fra en af Kirstine Roepstorffs gobeliner. Pressefoto: Pierre Bureau

Produktionen af 16 gobeliner – vægtæpper – til Koldinghus er nu i gang, og om seks-syv år kan de første vægtæpper blive hængt op i Riddersalen, og Koldinghus får dermed en ny attraktion.

- Det er en kæmpe opgave, som Gobelin-værkstedet har kastet sig over, og som Ny Carlsberg Fondet har bevilliget midler til. Ja, faktisk så er det den største opgave, de har haft, siden de var i gang med vægtæpperne til Christiansborg, siger Thomas C. Thulstrup.

Annonce

Fornem gæsteliste

Det store opbud af særligt inviterede gæster til mandagens officielle igangsættelse i Paris vidner da også noget om omfanget af opgaven. Udover forkvinden for Ny Carlsberg Fondet Christine Buhl-Andersen og de fire kunstnere, var der også en europaminister, ambassadør, borgmester fra Paris og andre tilstede.

Bjørn Nørgaard er en af de fire kunstnere bag væverierne, som kommer til at hænge på Koldinghus. Her er et vævet udsnit af hans bidrag. Pressefoto: Marie Agouzoul

- Det har været en festlig og også højtidelig dag, hvor hele projektet på mange måder blev virkeligt. Det, som var opstået som en ide mellem mig og Ny Carlsberg Fondet, er nu virkelighed, siger museumsdirektøren fra Koldinghus.

Annonce
Sønderjylland For abonnenter

Anmeldelse: Ung kunstner og lidt ældre dyrlæge giver ny udstilling med tungt emne en varm anbefaling

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Sidste skoledag kørte helt af sporet: Fire elever overfaldt 15-årig kammerat med knytnæveslag og skole advarer om nåle i karameller

Sønderborg For abonnenter

Arkæologer har gjort fund i superliga-klassen: Stormandshus fra bronzealderen er dukket op på Als

Sydjylland

Rovfuglene kommer: Kvinde hakket i hovedet

Esbjerg

Mand slog 18-årig i hovedet med baseballbat midt på gågaden: Politiet indledte intensiv jagt

Mød statsministeren: Hun vil have dig til at stemme ja - men hvorfor?

Sønderborg

Stort drama ved gylletank: Mand var kortvarigt bevidstløs

Sønderborg For abonnenter

Politibetjent tiltalt for at misbruge sin stilling: - Han ville ikke lade mig slippe, før jeg ændrede min forklaring

Sif og Andreas vil give mere til jorden end de tager: Sådan kom de i gang uden at stifte stor gæld

Erhverv

Stor virksomhed med 130 medarbejdere i Kolding er solgt til rival for milliarder

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

EfB

EfB siger farvel til otte spillere

Navne For abonnenter

I mange år mærkede tidligere folketingsmedlem ikke efter, når kroppen sagde fra: Nu har Marlene og familien sat forbruget kraftigt ned og taget en stor beslutning

Esbjerg

Alt var tilladt - se vild billedserie og video fra folkeskolernes sidste skoledag: De unge gav den gas i Gryden

Annonce