Annonce
forside

Franskmand brygger øl på dansk vingård

Xavier Malletier har startet Christiansfeld Bryghus på den gamle vingård. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Lokale ingredienser og en ihærdig franskmand er opskriften på øllene fra Christiansfeld Bryghus. For et år siden overtog Xavier Malletier Frørup Vingård for at starte mikrobryggeriet.

Christiansfeld: 34-årige Xavier Malletier påpeger selv, at det er lidt pudsigt.

- En franskmand, der brygger øl på en dansk vingård. Det er lidt specielt, siger han.

Ikke desto mindre har han startet Christiansfeld Bryghus på gården, der tidligere var Frørup Vingård. I en lille gang i vingården brygger han øllet i store gryder, som han rører rundt i med en træske. Det tager omkring fem timer at brygge øllet.

- De store industrielle firmaer som Carlsberg og Tuborg er meget anderledes. Det her er mere håndkraft, siger Xavier Malletier.

Annonce
Han kommer fra Frankrig, lidt nord for Paris, men flyttede til Danmark med sin danske kone. Han er desuden souschef på Tyrstrup Kro. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Lokale ingredienser

Når han ikke står bag de store ølgryder, står han bag gryder i almindelig størrelse. Han er nemlig souschef på Tyrstrup Kro. Så glæden ved at stå i et køkken har han hele tiden haft. Men glæden ved at brygge øl opstod først for et par år siden, da han arbejdede i restauranten på Det ny teater i København. Sammen med køkkenchefen forsøgte han sig med at brygge forskellige ting som cider, vin og øl. Han blev grebet af det, og således blev det starten på Christiansfeld Bryghus.

- Det begyndte at blive en passion. Jo mere du læser om det, jo mere forstår du. Og så bliver det også mere interessant. Det er fermenteringen og processen, jeg godt kan lide, siger han.

Øllene bliver primært brygget på lokale ingredienser. Han får malt fra Fuglsang, som han tilsætter lidt belgisk malt for smag og farve. Og så får han rugbrød fra den lokale bager, som han laver en mørk pilsner på.

- Jeg vil også gerne lave en juleøl på honningkage fra bageren, siger han.

Det er vigtigt, at det er lokale ingredienser, forklarer han.

- Øllet får en identitet, når man bruger, hvad der er i området.

Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Bar fulgte med

Han har også flere planer end juleøl. Med til vingården fulgte også en bar, som han ser potentiale i.

- Jeg kunne godt forestille mig at lave ølsmagninger i baren, siger han.

- Men jeg ved ikke lige, hvornår det kan blive.

Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Terror skal bekæmpes uden tøven

Takket være en dygtig indsats fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) og syv af landets politikredse kan Danmark meget vel være sluppet for ét eller flere terrorangreb. Ved en koordineret aktion onsdag blev flere end 20 adresser over hele landet ransaget og omkring 20 personer anholdt. Ifølge det oplyste fik politiet fat i alle de personer, der var mistænkt, og der menes derfor i denne sag ikke at være flere potentielle terrorister på fri fod. De anholdte vil blive fremstillet ved grundlovsforhør, flere af dem sigtet efter straffelovens såkaldte terrorparagraf. Det er sparsomt med oplysninger i sagen, men ifølge politiet har flere af de anholdte haft "militant, islamistisk motiv" til den planlagte terrorhandling, som vi indtil videre ikke ved noget om. Sagen vidner om den dødsens alvorlige situation, vi som land befinder os i. Der findes iblandt os mennesker, der drevet af islamisk fundamentalisme vil os det ondt, som ingen midler skyer og hvis mål er at skabe skræk og rædsel ved så dødelig terror som muligt. Det er hinsides vores fatteevne, hvorfor de er i besiddelse af så indædt had til de frie samfund, hvis beskyttelse de nyder godt af hver dag, men det er de. Det er ubegribeligt, hvorfor de overhovedet lever i vores vestlige demokratier, men det gør de. Desværre. Det må vi indrette os efter og droppe enhver naiv forestilling om andet, end at vi har været under angreb, at vi er under angreb og at vi kommer under angreb. Mindst én gang tidligere har dansk politi afværget et større terrorangreb, da fire mand i 2010 blev anholdt for at planlægge et attentat mod JP/Politikens Hus i København. I 2015 blev der gennemført to terrorangreb i København på Krudttønden og mod en jødisk synagoge. Her blev to mennesker dræbt. Vi har allerede tilladt mere overvågning og registrering i samfundet, men vi bryder os ikke om at ofre vores frihed på terrorens alter. Lige i dag må vi glæde os over, at der med dygtigt politiarbejde formentlig blev afværget et grusomt terrorangreb.

Annonce