Annonce
Erhverv

Fredericia har fået en parykmager: Har åbnet værksted i Danmarksgade

Michael Skytte laver parykker til for eksempel sygdomsramte. Men også til teater og opera. Foto: Peter Leth-Larsen
Frisør og teatersminkør Michael Skytte er rykket ind i klinikfællesskab. Laver hår til både sygdomsramte og underholdningsbranchen.

Fredericia: Michael Skytte er uddannet frisør og var i flere år tillige tilknyttet Fredericia Teaters hold bag scenen som frisør og sminkør.

Nu har den 28-årige fredericianer imidlertid åbnet eget parykmageri i Danmarksgade 39 - under eget navn og med internetadressen www.parykmager.dk.

På adressen ligger der i forvejen et klinikfællesskab mellem massører, fodterapeuter og andre behandlere.

Annonce
Tidligere på året åbnede 28-årige Michael Skytte sit lille parykmageri i Danmarksgade i Fredericia. Foto: Peter Leth-Larsen

Udlært i Børkop

Michael Skytte er vokset op i Børkop, gik senere på Fredericia Realskole og blev oprindelig - næsten - udlært butiksassistent i Rema 1000 i Børkop.

Interessen for klipning og hårfarvning - der stammer fra barndommen - fik ham imidlertid til at skifte løbebane. I en kombination af frisørskoleforløb på International Business College i Kolding og læreplads hos Grøndahl Coiffure i Børkop blev han udlært frisør. Siden gik turen til saloner i København og tilbage igen til stillingen på Fredericia Teater. Michael Skytte har også været ansat som frisør i hårplejefirmaet Redken.

Til syge og teater

Arbejdspres på teatret resulterede i endnu et drej på vejen, og siden foråret 2019 har han lavet parykker til eksempelvis kræftramte og til personer med andre lidelser, der indebærer hårtab.

- Derudover har jeg i år været tilknyttet Det Kongelige Teaters friluftsforestilling "Kong Arthur" på Moesgaard i Aarhus og skal også være på Den Ny Opera i Esbjergs opsætning af en del af Wagners "Ringen", fortæller Michael Skytte.

Han har taget flere certificerede kurser i parykmageri.

Michael Skytte er uddannet frisør og arbejdede indtil efteråret i seks år i Fredericia Teaters frisørafdeling. Foto: Peter Leth-Larsen

Individuelle ønsker

- Man kan godt lave en paryk i hånden og fra bunden, men det bliver meget dyrt, fortæller Michael Skytte.

Normalt bestiller man standardparykker med fiberhår eller med rigtigt menneskehår, som folk donerer, hjem og bearbejder dem.

- Menneskehåret afbleges, indfarves og coates for at gøre det slidstærkt. Herefter syr man på, retter til og klipper til, forklarer han. Alt efter behov og kundens ønsker.

Normalt laves parykker af fiberhår eller af rigtigt menneskehår, som folk frivilligt donerer. Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Annonce