Annonce
Trekantområdet

Fredericia set med argentinske øjne: Et år ældre

Foto: Lilén Nahir Altamira

Jeg ved ikke, om du ved det, men for nylig var det min fødselsdag. Selvom det er min anden fødselsdag i Danmark, har jeg ikke vænnet mig til en bestemt tradition ved fødselsdage - at åbne gaver foran alle.

Misforstå mig ikke. Jeg synes, at det er en skøn tradition. Jeg synes, at der er noget magisk over at se det næsten nervøse blik i øjnene på folk, når de ser efter, om fødselaren kan lide gaven eller ej; og jeg elsker den glæde, de får ud af det, når gaven er vel modtaget.

Annonce

Grunden til, at argentinere normalt ikke åbner gaver foran gæsterne, er, at vi er blevet lært, at vi skal bruge mere opmærksomhed på gæsterne ved vores fødselsdag og give dem det bedste af os. Tjekke om de har nok snacks, kage og drinks; have en god samtale med dem og få dem til at føle sig velkommen og elsket. Hvis vi bruger tid på at åbne gaver, bryder vi den relation.

Det er unikt, når nogen føler sig værdsat for den søde tanke og handling ved at gå rundt og lede efter en lille ting at ære en person med. Jeg kan godt se, at det at åbne gaver foran gæster har en meget speciel, fortryllende og skøn betydning.

Så det er indlysende, at mit problem ved ikke at føle mig komfortabel med denne danske tradition er, fordi jeg kommer fra Argentina, hvor det ikke er noget, man normalt gør.

I mit hjemland har vi en gave med, når vi tager til en fødselsdagsfest, vi giver gaven til værten, og så sætter han eller hun den til side indtil festens afslutning. Når ingen længere er der, åbner fødselaren gaverne. Det sker både til voksen- og børnefødselsdage.

Selvfølgelig er der undtagelser fra denne opførsel. For eksempel når en bestemt person kommer hen med en gave og siger, at du skal åbne den med det samme, fordi gæsterne virkelig gerne vil vide, om du kan lide den eller ej, og gerne vil se din reaktion. Og hvis du mødes med to til tre venner, som giver dig en lille ting, så er det normalt, at du åbner den foran dem og siger tak for den søde tanke.

Grunden til, at argentinere normalt ikke åbner gaver foran gæsterne, er, at vi er blevet lært, at vi skal bruge mere opmærksomhed på gæsterne ved vores fødselsdag og give dem det bedste af os. Tjekke om de har nok snacks, kage og drinks; have en god samtale med dem og få dem til at føle sig velkommen og elsket. Hvis vi bruger tid på at åbne gaver, bryder vi den relation.

Arkivfoto: Yilmaz Polat

Du spørger nok dig selv: hvordan ved folk så, om du kan lide deres gave og sætter pris på den? Eller måske, hvordan ved du så, hvem der gav dig gaven? Normalt har hver gave et kort med en lille tekst og navnet på den person, der gav dig den.

Så hvis du først læser kortet og åbner gaven derefter; men du skal rive gavepapiret i stykker, når du åbner gaven - det betyder held i fremtiden. Man viser folk, at man kan lide deres gave, ved at have den på sig, når man er sammen med dem, eller ved at sende dem en sød besked.

Personligt elsker jeg kulturelle forskelle. Det er så spændende at se, hvordan to lande kan være forskellige på så små ting. Det er endnu mere interessant at dykke ned i grundene til, hvorfor folk opfører sig på forskellig vis og skaber traditioner ud fra deres ideologi.

Jeg tror på, at der ikke er rigtige eller forkerte traditioner; fordi der for hver af dem er en kæmpe historisk og kulturel baggrund, der ligger bag deres skabelse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

112

Mand straffet for at kaste med sin hund

Annonce