Annonce
Udland

Frederiksen afviser at give noget for støtte til 2050-mål

Klimaneutralitet er en politisk beslutning. EU-lande skal ikke have noget for at støtte, siger statsminister.

Tre østeuropæiske lande har stillet krav for at støtte et stort EU-mål om klimaneutralitet i 2050.

Men man skal "ikke have noget for at gøre det rigtige", lyder det fra statsminister Mette Frederiksen (S), da hun torsdag ankommer til et topmøde i Bruxelles.

- Det at ville noget for klimaet, og det at ville have høje ambitioner for klimaet, det skal man ikke have noget for. Det er et politisk valg, vi skal træffe i dag, siger Mette Frederiksen.

Det er Ungarn, Tjekkiet og Polen, som før mødet klart har tilkendegivet, at de ikke umiddelbart kan støtte målet, da det ifølge deres beregninger bliver en dyr omgang.

De tre lande kræver flere penge til at betale omkostningerne ved omstillingen. Ungarn frygter en stor regning på blandt andet energi.

- Vi skal selvfølgelig have forhandlet en tekst på plads. Men man skal jo ikke have noget for at gøre det rigtige, siger Frederiksen.

Et meget konkret problem, som Tjekkiet har påpeget, er atomkraft.

Tjekkerne kræver, at atomkraft bliver betragtet som en ren energikilde. Ellers bliver det ikke muligt for landet at nå i mål, har premierminister Andrej Babis sagt.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Der blitzes på Lunderskovvej

Leder For abonnenter

Fortsæt nu endelig bare det gode arbejde

Det har siden september kostet et velfortjent klip i kørekortet, hvis politiet opdager, at du roder med din mobiltelefon, mens du kører bil. 6814 bilister har følt konsekvensen af den strammede lovgivning. Det er mange, men det er ikke en eneste for mange. Tvært imod. Det var på høje tid, at konsekvensen for åbenlyst uopmærksom adfærd i trafikken blev takseret hårdere. Politiet anslår, at op mod 30-35 procent af uheld og ulykker i trafikken skyldes uopmærksomhed. Mennesker kommer alvorligt til skade. Nogen kære dør. Fordi andre mener, at det er nødvendigt at læse en sms, kigge på Facebook, skrive en besked i Messenger, lede efter musik på Spotify. Mens bilen tordner afsted gennem landskabet. Det tager ikke meget mere end fire sekunder at læse en sms og besvare med et thumbs up, en smiley eller et hjerte. Mange af os har gjort det. Men fire sekunder er knap 60 meter hen ad vejen ved skolen. Det er knap 90 meter på landevejen. Og næsten 125 meter på motorvejen, hvor fartbegrænsningen er 110 kilometer i timen. I blinde. Det er livsfarligt, og selvfølgelig skal den slags ligegyldighed med andres liv og helbred koste noget mærkbart. Leder af færdselspolitiet ved Syd- og Sønderjyllands Politi, Knud Reinholdt, havde forventet, at flere ville lade mobilen ligge, da klippereglen trådte i kraft i september. Det forventede han med afsæt i erfaringer, fra dengang hastighedsforseelser begyndte at koste klip. Sådan er det desværre ikke gået. Der er ikke noget i antallet af klip, der tyder på bedring. Der er ikke noget i færdselspolitiets oplevelser, der tyder på det. I virkeligheden er det nok ikke så overraskende. Vi - og det vi gælder altså næsten os alle - har fået et helt utroligt tæt forhold til vores mobiltelefoner, og vi sætter den over venner, familie, koner og børn i masser af sociale sammenhænge. Der er det dog ikke strafbart, blot tankevækkende. I trafikken derimod skal vi ikke acceptere det. Det tog tid med alkohol og det at føre bil, men det blev dog med tiden totalt uacceptabelt. Vi må samme vej med mobilen, og vejen går over en række klippede kørekort. Klø på, kære politi. Vi trænger tydeligvis til kollektiv opdragelse, og den må være lidt hårdhændet. Hver og en af dem I klipper har fortjent det.

Vejen

Drenge fra Jels Roklub vandt sølv til DM

Annonce