Annonce
Haderslev

Fredning af Damparken? Optimismen fordamper

Haderslev Dampark blev foreslået fredet i sommeren 2019. Foreløbigt er der ikke sket noget. Foto: Michael Mogensen
Formanden for de lokale fredningsvenner er efter et år ikke optimistisk, når det kommer til en fredning af Haderslev Bys centrale parkanlæg.
Annonce

HADERSLEV: I sommeren 2019 offentliggjorde foreningen By og Land i Haderslev en ansøgning: Damparken bør fredes. Anledningen var især frygt for eskalerende byggeri langs dammens inderside.


Så ved man godt hvorfor: Man frygter at tabe.

Helge Jacobsen, By og Land, Haderslev


Det synspunkt har foreningen stadig, og ansøgningen er for længst sendt afsted, men formanden Helge C. Jacobsen er i dag ”ikke så optimistisk”, som han var i juni 2109, da foreningen første gang offentliggjorde, at Fredningsstyrelsen ville blive bedt om at frede Haderslev Bys centrale parkanlæg.

Annonce

- Man ved hvorfor

Der har været et års sagsbehandling i landsforeningen By og Land, forklarer Helge Jacobsen:

- Så ved man godt hvorfor: Man frygter at tabe. At parken ikke lever op til de krav, man stiller, og man vil ikke føre en fredningssag, man er bange for at tabe, vurderer han.

De lokale fredningsvenner argumenterede i sin tid for fredningen med ordene:

Det er et af de bedste og smukkeste stykker landskabsarkitektur, vi har. Det er fornemt planlægningsarbejde. At man kunne anlægge en omkørselsvej, der faldt så smukt ind i landskabet og ikke skæmmede det.

Damparken er på ni hektar, blev indviet i 1958 og anlagt samtidig med omfartsvejen. Foruden de faste installationer som springvand, skulpturer, krydderurtehave, vandcykel-udlejning og legepladser, har parken i årevis været stedet, hvor elever fra byens uddannelsessteder i årevis har holdt deres sidste skoledag.

Haderslev Dampark så dagens lys, da omfartsvejen blev bygget. Foto: Michael Mogensen

Når man rejser en fredningssag, skal der udarbejdes et uddybende materiale.

Bliver parken fredet, gælder samme regler som ved fredede huse. Ejeren - i dette tilfælde - Haderslev Kommuner har så ikke noget at sige over anlægget.

By og Lands ansøgning kom i kølvandet på en sag fra 2017, der viste, at byggeri ved Damparken er en ømtålig sag.  Bagermester Steen Skallebæk offentliggjorde i 2017 planer for en restaurant og en café ved Borgervænget - ud mod inderdammen.

Planerne udløste en ophidset debat, der dog lige så meget handlede om skæbnen for det nærliggende ishus, hvor der lejes vandcykler ud. Socialdemokraterne i Haderslev Byråd var stærkt skeptiske - især ved udsigten til, at der blev bygget indenfor søbeskyttelseslinjen.

Sagen endte med, at Steen Skallebæk droppede sine byggeplaner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Varde

20-årig trafikdræbt mand er identificeret: Han stødte frontalt ind i en lastbil i sin VW Up

Annonce