Annonce
Esbjerg

Storstilet Fanø-projekt er kommet i modvind

Det er i dette klitområde ved Fanø Bad, som her er illustreret, at 'Lycium' skal bygges. Illustration: Fanø Kommune
Det storstilede Lycium-projekt har ramt første bump på vejen i form af Danmarks Naturfredningsforenings lokalafdeling på Fanø. De kalder placeringen i klitlandskabet for problematisk og unødvendig.

Fanø: Handler det om at få en stjernearkitekt til at bygge en betonbygning i yderste klitrække eller at etablere højkvalitets naturformidling på Fanø?

Sådan spørger Danmarks Naturfredningsforening på Fanø om det nye projekt, der skal stå for fremtidens naturformidling på den naturrige vesterhavsø. Bag Lycium står den 74-årige Højesteretsadvokat Steen Lassen fra København, der har stærke familierødder til Fanø Bad. Til at stå for den arkitektoniske udformning af projektet har Steen Lassen fået ingen ringere end Bjarke Ingels med på idéen – stjernearkitekten, der er berømt for blandt andet VM-husene i København og Tirpitz-museet i Blåvand.

Ved præsentationen af projektet var Fanøs borgmester, Sofie Valbjørn tilstede for at give byrådets velsignelse. Også Nationalpark Vadehavet er glade for projektet, som formand Janne Liburd har kaldt for en 'fantastisk indgang til Vadehavets geologi'.

Men ikke alle deler deres begejstring. Planerne om at bygge Lycium ind i klitterne ved Fanø Bad har fået Danmarks Naturfredningsforenings lokalafdeling på Fanø til at sætte hælene i. Selvom foreningen bakker op om den del, der går på at formidle Fanøs naturrigdomme, så er foreningen langt fra begejstret for idéen om at etablere et betonbyggeri i klitlandskabet.

- Vi vil gerne være med til at udvikle formidlingsdelen af projektet, men placeringen af en bygning i det nationalt og internationalt beskyttede naturområde er meget problematisk og helt unødvendig. I Danmark har vi takket være fremsynede lovgivere hidtil undgået at forstyrre vores kyster med byggeri, hvilket er enestående i Europa, lyder det fra lokalforeningen.

'Lycium'

  • Da Lycium-projekt skal realiseres i et naturbeskyttet område, skal der opnås en række tilladelser, før projektet kan realiseres
  • Ifølge arkitekt David Zahle fra Bjarke Ingels Group tager det cirka to år at afdække forholdende omkring Lyciums økonomi og naturfredning
  • Bliver der givet tilladelse til projektet, har Danmarks Naturfredningsforening mulighed for at anke afgørelsen til Miljø- og Fødevareklagenævnet
  • Projektet har heller ikke været forbi Fanøs kommunalbestyrelsen endnu - i hverken udvalg eller byråd
  • Klitterne er en del af EU's Natura 2000-ordning, som beskytter naturområder, ligesom at klitterne også indgår under Kystdirektoratets klitfredningslinje
  • 'Lycium' koster 70 millioner kroner. En stor del af beløbet er allerede bevilget af en ukendt fond, og ifølge Steen Lassen er man i kontakt med flere fonde i forhold til finansieringen

  • Visionen for 'Lycium' er, at det skal anvendes af uddannelses- og forskningsinstitutioner og danne rammen om nationale og internationale konferencer

Placeringen er afgørende

Danmarks Naturfredningsforening Fanø peger i stedet på, at de gerne så Lycium realiseret i centrum af Fanø Bad.

- Placeringen af en bygning i centerområdet kunne blive det midtpunkt for Fanø Bad, som kan løfte området. Lad arkitektfirmaets store kompetencer blive brugt til at bygge en smuk bygning, der kan løfte den proces, som Fanø Kommune og Realdania er begyndt på. Så slipper vi for, at projektet ødelægger den klitstruktur, som den er sat i verden for at formidle, siger lokalformand Britt Schak Hansen.

Den idé er projektets initiativtager, Steen Lassen, ikke med på. For ham er det helt afgørende, at Lycium kommer til at ligge i klitterne ved Fanø Bad.

- Det er afgørende for projektet og naturformidlingen, at Lycium placeres i klitterne ved Fanø Bad, fordi Bjarke Ingels arkitektur gør Lycium til en del af naturen, hvorfor det ikke ville give mening at placere det et andet sted. For ellers kan man lave ligeså godt foretage naturformidlingen fra centrum af Fanø Bad, som man kan fra eksempelvis Odense eller København, siger Steen Lassen.

Han fremhæver også, at Lycium vil være til glæde for naturen, selvom det 1000 kvadratmeter store formidlingssted skal bygges ind i klitterne.

- Lige nu ser stedet ikke særlig godt ud, og det er en del af planerne, at Lycium skal bygges som en del af klitterne i beton, som er et naturmateriale, hvor Fanø-sand kan indgå. Jeg har dog stor respekt for Naturfredningsforeningens tanker om naturen, og når vi indgår en dialog med dem om projektet, er jeg sikker på, at vi kan blive enige, da det er til glæde for naturen, siger Steen Lassen.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Fængselsdom: 21-årig mand voldtog hash-lammet kvinde to gange efter at have givet hende en stærk joint

Danmark

Onsdagens coronatal: Nu er over 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Sydjylland

Følg med her: Massiv kø på motorvejen mod Esbjerg

Annonce
Annonce
Annonce
Tønder

Butikscenter står snart halvtomt: Kommunen arbejder på femte år videre med at etablere lyskryds i området

Kolding For abonnenter

Voldtægtssag skaber utryghed hos beboere i ungdomsboliger: - Jeg føler hele tiden, jeg skal gå og holde øje med, hvem der render rundt her

Aabenraa

Om et år går det løs: Lokal vognmand skal hente de nye affaldsbeholdere

Haderslev

Sundplejen går til modangreb: Stævner kommune for millionbeløb

Nordtyskland

Stor kontrol: Bulgarsk lastbilchauffør var undervejs med ubetalt kæmpebøde og smuglercigaretter

Tønder For abonnenter

Nis og Camilla gik i Luksusfælden med en gæld på 222.000 kroner: - Vi vidste, at de ville tage bilen

Esbjerg

Voldsomt dobbelt-uheld på Esbjergmotorvejen: Mand hastet på hospitalet

Sydjylland

Følg med her: Massiv kø på motorvejen mod Esbjerg

Esbjerg For abonnenter

Havnearbejdere strammer skruen: Blokade om undervandsbåd lammer Esbjerg Havn

Danmark

Hun så sin konto gå i nul, mens hun talte i telefon med svindleren

Sønderborg For abonnenter

Ulkebøldam: Rensningen er begyndt, men slutdato er stadig ukendt

Esbjerg For abonnenter

Politikerne tøver med udstykning i Andrup: Nervøse ved udsigt til oversvømmelse af nyt boligområde

Haderslev

Borgmester: - Ingen vilde heste, bisoner eller kvæg i Pamhule Skov

Annonce