Annonce
Esbjerg

Storstilet Fanø-projekt er kommet i modvind

Det er i dette klitområde ved Fanø Bad, som her er illustreret, at 'Lycium' skal bygges. Illustration: Fanø Kommune
Det storstilede Lycium-projekt har ramt første bump på vejen i form af Danmarks Naturfredningsforenings lokalafdeling på Fanø. De kalder placeringen i klitlandskabet for problematisk og unødvendig.

Fanø: Handler det om at få en stjernearkitekt til at bygge en betonbygning i yderste klitrække eller at etablere højkvalitets naturformidling på Fanø?

Sådan spørger Danmarks Naturfredningsforening på Fanø om det nye projekt, der skal stå for fremtidens naturformidling på den naturrige vesterhavsø. Bag Lycium står den 74-årige Højesteretsadvokat Steen Lassen fra København, der har stærke familierødder til Fanø Bad. Til at stå for den arkitektoniske udformning af projektet har Steen Lassen fået ingen ringere end Bjarke Ingels med på idéen – stjernearkitekten, der er berømt for blandt andet VM-husene i København og Tirpitz-museet i Blåvand.

Ved præsentationen af projektet var Fanøs borgmester, Sofie Valbjørn tilstede for at give byrådets velsignelse. Også Nationalpark Vadehavet er glade for projektet, som formand Janne Liburd har kaldt for en 'fantastisk indgang til Vadehavets geologi'.

Men ikke alle deler deres begejstring. Planerne om at bygge Lycium ind i klitterne ved Fanø Bad har fået Danmarks Naturfredningsforenings lokalafdeling på Fanø til at sætte hælene i. Selvom foreningen bakker op om den del, der går på at formidle Fanøs naturrigdomme, så er foreningen langt fra begejstret for idéen om at etablere et betonbyggeri i klitlandskabet.

- Vi vil gerne være med til at udvikle formidlingsdelen af projektet, men placeringen af en bygning i det nationalt og internationalt beskyttede naturområde er meget problematisk og helt unødvendig. I Danmark har vi takket være fremsynede lovgivere hidtil undgået at forstyrre vores kyster med byggeri, hvilket er enestående i Europa, lyder det fra lokalforeningen.

Annonce

'Lycium'

  • Da Lycium-projekt skal realiseres i et naturbeskyttet område, skal der opnås en række tilladelser, før projektet kan realiseres
  • Ifølge arkitekt David Zahle fra Bjarke Ingels Group tager det cirka to år at afdække forholdende omkring Lyciums økonomi og naturfredning
  • Bliver der givet tilladelse til projektet, har Danmarks Naturfredningsforening mulighed for at anke afgørelsen til Miljø- og Fødevareklagenævnet
  • Projektet har heller ikke været forbi Fanøs kommunalbestyrelsen endnu - i hverken udvalg eller byråd
  • Klitterne er en del af EU's Natura 2000-ordning, som beskytter naturområder, ligesom at klitterne også indgår under Kystdirektoratets klitfredningslinje
  • 'Lycium' koster 70 millioner kroner. En stor del af beløbet er allerede bevilget af en ukendt fond, og ifølge Steen Lassen er man i kontakt med flere fonde i forhold til finansieringen

  • Visionen for 'Lycium' er, at det skal anvendes af uddannelses- og forskningsinstitutioner og danne rammen om nationale og internationale konferencer

Placeringen er afgørende

Danmarks Naturfredningsforening Fanø peger i stedet på, at de gerne så Lycium realiseret i centrum af Fanø Bad.

- Placeringen af en bygning i centerområdet kunne blive det midtpunkt for Fanø Bad, som kan løfte området. Lad arkitektfirmaets store kompetencer blive brugt til at bygge en smuk bygning, der kan løfte den proces, som Fanø Kommune og Realdania er begyndt på. Så slipper vi for, at projektet ødelægger den klitstruktur, som den er sat i verden for at formidle, siger lokalformand Britt Schak Hansen.

Den idé er projektets initiativtager, Steen Lassen, ikke med på. For ham er det helt afgørende, at Lycium kommer til at ligge i klitterne ved Fanø Bad.

- Det er afgørende for projektet og naturformidlingen, at Lycium placeres i klitterne ved Fanø Bad, fordi Bjarke Ingels arkitektur gør Lycium til en del af naturen, hvorfor det ikke ville give mening at placere det et andet sted. For ellers kan man lave ligeså godt foretage naturformidlingen fra centrum af Fanø Bad, som man kan fra eksempelvis Odense eller København, siger Steen Lassen.

Han fremhæver også, at Lycium vil være til glæde for naturen, selvom det 1000 kvadratmeter store formidlingssted skal bygges ind i klitterne.

- Lige nu ser stedet ikke særlig godt ud, og det er en del af planerne, at Lycium skal bygges som en del af klitterne i beton, som er et naturmateriale, hvor Fanø-sand kan indgå. Jeg har dog stor respekt for Naturfredningsforeningens tanker om naturen, og når vi indgår en dialog med dem om projektet, er jeg sikker på, at vi kan blive enige, da det er til glæde for naturen, siger Steen Lassen.

Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Langtidssiddende lærerformand går på pension: Jobbet kan både være ensomt og noget værre lort, men jeg vil savne det alligevel

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Annonce