Annonce
Danmark

“Freedom Day” i Storbritannien: - For folket eller coronavirussen?

De britiske natklubber stod klar, da sekundviseren passerede 12 natten mellem søndag og mandag. Og det gjorde gæsterne også. Den 19.juli ophævede Boris Johnsons konservative regering stort set alle restriktioner i Storbritanien - selvom smittetallene er høje. Foto: Natalie Thomas
Briterne danser igen. Selvom coronasmitten er på sit højeste siden januar fejres “Freedom Day”, hvor restriktionerne fjernes. Bred forskerskare kalder festen for skødesløs og mener, at Englands genåbning truer hele kloden. Hvad er op og ned? Få svar på tre centrale spørgsmål her.

Frihedsdag: Boris Johnson er i karantæne. Premierministeren har været i nær kontakt med sundhedsminister Sajid Javid, der er testet positiv for covid-19. Det samme bliver omkring 50.000 andre briter dagligt. Landets smittetryk har i seks måneder ikke været højere, end det er nu. Og nu er der fest.

For mandag den 19. juli ophæves næsten alle coronarestriktioner i Storbritannien. Pressen har døbt dagen “Freedom Day”. Farvel til mundbind, social afstand og forsamlingsforbud. Og få minutter over midnat, natten mellem søndag og mandag, bragede musikken allerede ud af natklubberne. Unge mennesker stod i timelange køer - i Birmingham, i Leeds, fra Newcastle til London - og videoklip på sociale medier afslører klubscener som var det 2019, for dem som kom ind. Letpåklædte kroppe gnubber sig mod hinanden, DJ’s dropper beats for hujende mennesker.

England åbnede med et brag. Men mange frygter, at efterskælvet bliver endnu højere - i form af smitteeksplosioner og virusmutationer. For selvom to tredjedele af Storbritanniens voksne befolkning er fuldt vaccinerede, og både døds- og indlæggelsestallene er lave, så er genåbningen risikabel, mener både forskere, medier og menigbriter.

Annonce

- Er det her frihedsdag for Storbritanniens befolkning eller for coronavirussen? spørger Anjana Ahuja, videnskabsreporter på Financial Times, i en netop udgivet klumme.

Den såkaldte “Freedom Day” kalder hun for “Overgivelsesdagen”. Storbritannien har mistet 129.000 mennesker til sygdommen, og nu frygter hun proppede hospitaler og en vaccineresistent stamme.

Flemming Konradsen, professor i global sundhed ved Københavns Universitet, giver hende ret:

- Man giver virussen frit spil. Det, man frygter, er, at når vi kommer nogle uger frem, så vil der være omkring 100.000 og måske flere nye smittede om dagen. Det vil resultere i et sted mellem 1.000 og 2.000 indlæggelser og dermed lægge et stort pres på sundhedsvæsenet, siger han til Avisen Danmark.

- Og når smitten spredes hurtigt, så højnes chancen for, at der bliver skabt nye mutationer.

Frygten deles af 1.200 læger og eksperter fra hele verden. De har stillet sig bare en udtalelse i tidsskriftet The Lancet, hvor de kalder Englands genåbning for et “farligt og uetisk eksperiment”.


Man giver virussen frit spil. Det, man frygter, er, at når vi kommer nogle uger frem, så vil der være omkring 100.000 og måske flere nye smittede om dagen.

Flemming Konradsen, professor i global sundhed ved Københavns Universitet


Så hvorfor gør de det? Hvordan har Storbritanniens coronahåndtering ellers set ud? Og hvad kan det komme til at betyde for resten af verden?

1 Hvorfor sløjfer Storbritannien restriktionerne nu?

- Hvis vi ikke gør det nu, hvornår skal vi så nogensinde gøre det?

Sådan siger premierminister Boris Johnson til de britiske medier. Han mener, at det er mere risikabelt at åbne til vinter, hvor det er koldere, og virussen derfor spredes nemmere.

To tredjedele af Storbritanniens voksne befolkning er nu fuldt vaccineret, og selvom smittetrykket banker på, er det få, som mister livet af det. I øjeblikket dør 40 briter om ugen. Tilbage i slutningen af december 2020 var det ugentlige dødstal 654 - altså 16 gange højere.

Økonomisk har pandemien kostet Storbritannien dyrt, og derfor vil regeringen have gang i hjulene ved at lade folk danse på natklubberne, stimle sammen på fodboldstadions og spise skulder ved skulder på restauranter og caféer.

Fra sit karantæneskjul har Boris Johnson dog også fremsagt en bøn til befolkningen. Eller rettere sagt: Anbefalinger. Brug mundbind i offentlig transport, indfør krav om negative pcr-test i din virksomhed, lyder de.

Og det er ikke overalt i unionen, at man tror på anbefalinger. I London har borgmester Sadiq Khan bestemt, at mundbind stadig er påkrævede i den offentlige transport. I Skotland fastholdes udendørs forsamlingsforbud. Og “Freedom Day” i Nordirland falder først den 26. juli, mens waliserne må vente helt til den 7. august.

2 Hvordan har Storbritanniens coronahåndtering ellers set ud?

“Keep calm and carry on”.

Plakaten med det motiverende budskab blev første gang produceret af den britiske regering i 1939 som forberedelse til 2. verdenskrig. Siden er citatet blevet et britisk brand, som turister køber kaffekopper, t-shirts og magneter påklistret med.

I marts 2020 var udtrykket også meget sigende for regeringens coronahåndtering. Da Mette Frederiksen annoncerede den første nedlukning i spejlsalen, var 70.000 briter samlet til hestevæddeløb i Cheltenham. Mens den britiske regering udstak formelle retningslinjer om, at befolkningen burde afholde sig fra at kramme og give hånd, stillede Boris Johnson muntert op på nationalt tv og fortalte, at han havde trykket alle coronapatienterne i hænderne.

- Det vil glæde jer at høre, at jeg vil fortsætte med at give hånd, sagde han.

Da premierministeren et par uger senere havde fattet budskabet og anbefalede, at befolkningen undgik pubberne, klubberne og teatrene, var det hans fars tur til at jokke i spinaten på nationalt TV. Med et pint-glas i hånden på den lokale, fortalte Stanley Johnson, at han ikke havde tænkt sig at følge anbefalingerne.

Den konservative regerings oprindelige instinkt var at at opbygge flokimmunitet - indtil udregninger fra Imperial College London anslog, at landet var på vej imod 250.000 dødsfald.

I dag er 129.000 briter døde. Og Boris Johnsons tidligere spindoktor, Dominic Cummings, har hamret løs med kritik mod regeringen i et kvart år nu. Han tegner et billede af en komplet apatisk konservativ ledelse med en premierminister, “der skiftede holdning 10 gange om dagen”.

Alligevel er Storbritannien endt som en positiv historie. På grund af den effektive udvikling og udrulning af Astra-Zenica-vaccinen, er øboerne blevet vaccineret hurtigere end befolkningen i den Europæiske Union, som de har forladt.

Spørgsmålet, som vi endnu mangler svar på, er, om “Freedom Day” udgør sidste kapitel i fortællingen om briternes coronahåndtering.

3 Hvad kan det komme til at betyde for resten af verden?

Englænderne gambler ikke kun med deres egen sundhed. De gambler også med alle vores andres.

Det mener 1200 læger og eksperter i tidsskriftet The Lancet.

På grund af Londons rolle som globalt knudepunkt, kan Storbritannien blive stordistributør af nye varianter.

- Ligesom tilfældet var med Delta-varianten, som Danmark fik fra England, og som England fik fra Indien, siger Viggo Andreasen, der er lektor og forsker i matematisk epidemiologi ved Roskilde Universitet.

- Lige nu foregår der en diskussion i forskerkredse om, hvorvidt at et højt antal vaccinerede og en høj smitte ikke skaber gunstige forhold for varianter, som kan undvige vaccinen.

Men ført og fremmest ser Viggo Andreasen, at “Freedom Day” får konsekvenser for britisk-hungrende turister. England forbliver rød og svær at rejse ind i, når smittetalene er så høje.

Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

371 DSB-kunder tog toget mellem Esbjerg og Odense uden mundbind - det skulle de aldrig have gjort: Bekymret ansat beretter om magtesløst personale, snyd og stor forvirring

Kolding For abonnenter

Maskinvirksomhed fik stjålet minigravere til 900.000 kroner: Klippede hegn i stykker og brugte træpaller som rampe

Sønderborg

Påkørt af elcykel: 55-årig svært tilskadekommen kvinde fløjet til Odense

Esbjerg

Dummere end politiet tillader: Eftersøgt mand gjorde sig uheldigt bemærket

Ulrik Wilbek kritiserer smitteopsporing: Antallet af selvisolerede eksploderer og risikerer at lukke samfundet

Kolding For abonnenter

Hunden Vaks vækkede ejer, da værksted med traktorer og udstyr gik op i flammer: - Han får nok et ekstra kødben til jul

Esbjerg

29-årige Kasper: Jeg fungerer meget bedre som hjemløs

Sydjylland

Flere kommuner oplever massive smittestigninger henover weekenden: En stikker af med 150 nye smittede siden fredag

Ekspert anbefaler nedlukning - lige nu: Omikron vil være dominerende inden nytår

Navne

Så er det nye byråd på plads: Se, hvem der fik hvilke poster

Erhverv For abonnenter

Ny webshop satser på nyt og brugt: Per reparerer også cykler

Sønderborg For abonnenter

Socialudvalg siger nej til nødplan i hjemmeplejen

Annonce