Annonce
Esbjerg

Fremtiden blinker løs: Tekniknørder fik et kig ind i fremtiden

Generationer mødes over et elektronisk samlesæt. Den lille printplade med påloddede lysdioder drillede lidt undervejs, men målet i workshoppen Tech4Fun var, at dioderne skulle blinke i alle verdens farver, og at både unge og ældre skulle blive fanget ind i teknikkens spændende verden. Foto: Martin Ravn
Robot og menneske arbejder trådløst sammen, unge og voksne fordyber sig i elektronik med loddekolber, lysdioder og små komponenter. Og fremtiden blinkede overalt til Maker Event på Hovedbiblioteket i Esbjerg
Annonce

Esbjerg: Hovedbiblioteket var fyldt med unge tekniknørder samt børn og deres forældre til Maker Event lørdag. Eksperimenterende Dansk Radioamatørers Esbjergafdeling var som altid på plads med små elektroniske byggesæt for begyndere, fornemme robotter, der pustede sæbebobler og det tungere skyts på radiofronten.

På andre stande kunne man se robotter i form af programmerede biler, Storm P-dimser bygget af genbrugsmaterialer og de helt store hit med 3D-print, droner, robotter, programmering, eSport og virtual reality.

Der var som altid meget at kigge på ved de forskellige stande, udstillinger og workshops.

Stor interesse var der blandt andet for Syddansk Universitets demo-robot, som gæsterne kunne fjernstyre med en hånd i luften. Med hånden kunne man dirigere robotten, så dens arm kom på plads, samlede klodser op og stablede dem - helt uden at den menneskelige operatør rørte klodser, robot eller et joystick. Det var ren teknikmagi, hvor computerens sensor aflæste håndens bevægelser og sendte beskederne videre til robotten.

Det er en teknik, som i dag bruges ved operationer foretaget af en robot, mens lægen sidder på afstand af patienten og kan udføre ekstremt nøjagtige bevægelser.

Det er første gang Syddansk Universitet var med til Maker Event i Esbjerg, og det var en succes.

Studerende i robotteknologi, Emil Asgeirsson fra Syddansk Universitet i Odense, var taget fra Fyn for at fange de unges interesse for robotter og for studiet i Odense.

- Vi vil gerne have de unge til at forstå, hvordan robotterne virker, og hvad de kan bruges til. Vi fortæller dem også om, hvad de lærer på studiet om at bygge robotter og programmere dem, fortalte den studerende, der går på tredje semester.

- Det er et superspændende studie, siger han.

Han peger på, at man er meget langt fremme med teknikker, som gør, at mennesker og robotter kan arbejde sammen - hvilket han kunne demonstrere på overbevisende måde med demo-robotten.

- Et mål i dag er også, at vi vil gøre folk interesserede i robotter og fange de unges opmærksomhed, så vi kan få flere studerende., fastslog han og fortsatte:

- Folk har været meget positive, de synes, det er en sjov ting, og at det er fedt at styre en robot med sin hånd. Og der har også været interesserede, der har spurgt til selve studiet, fortæller Emil Asgeirsson.

Vi vil gerne have de unge til at forstå, hvordan robotterne virker, og hvad de kan bruges til.

Emil Asgeirsson, studerende på Syddansk Universitet i Odense

Annonce

Kinesiske byggesæt

Bjarne Schmidt, og 7-8 kammerater fra Eksperimenterende danske Radioamatører, Esbjerg, var som altid med på Hovedbiblioteket.

De havde en stor stand med et koncept, Tech4Fun, med elektroniske byggesæt fra Kina, som skal få unge og ældre til at interessere sig for elektronik, når de lodder komponenterne sammen efter en dansk vejledning.

- Det er helt nede på jorden, og nu har vi også fået de voksne med. Vi er overraskede over, hvor mange voksne der gerne vil være med, siger Bjarne Schmidt.

Virtuelle briller et et hit. Teknikken er i dag overbevisende og bruges i mange sammenhænge, blandt andet kunstnerisk, i leg og spil og meget andet. Foto: Martin Ravn
Computere og elektronik kan hjælpe i mange sammenhænge. Også ved læsning af bøger, som man kan få læst op, mens man "læser" i bogen. Foto: Martin Ravn
Tech4Fun-samlesættene findes til både børn og voksne, der vil ledes ind i radioamatørernes og elektronikkens verden. Foto: Martin Ravn
Progammering og kodning er for specialister og nørder, men man bliver fanget af den særlige verden. Foto: Martin Ravn
3D-printning er en fremtid, som allerede findes - men teknikken er i voldsom udvikling. Foto: Martin Ravn
Selv om man er en "kodepirat" kan man godt lege lidt med virtuel reality. Foto: Martin Ravn
Et gæt: Er han på vej ned af en styrtløbspiste i Alperne? Foto: Martin Ravn
Byggesættene samlet og i fuld funktion. Har man lyst, kan man sagtens selv lodde et sådant sæt sammen. Foto: Martin Ravn
Mange fik øjnene op for teknikkens verden til Maker Event på Hovedbiblioteket lørdag. Foto: Martin Ravn
Folkene på Maker Event visrderes ting og ideer på Hovedbiblioteket ved en åben messe. Foto: Martin Ravn
De små biler kunne fjernstyres fra konsollerne. Foto: Martin Ravn
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Smitten har bredt sig de seneste uger: Derfor er eksperter alligevel fortrøstningsfulde

Trekantområdet

Strandkoncerter udskydes: 'Vigtigt at begrænse smittespredning i en fart'

Annonce