x
Annonce
Esbjerg

Fri for stress og jag: Fanø ramt af befolkningsboom

Befolkningstallet på Fanø stiger, og der har så vidt vides aldrig været flere indbyggere end nu på øen. Foto: Arkiv
På Fanø er hussalget steget med 111 procent fra 2013 til 2018, befolkningstallet er stigende og nu er de kun fem tilflyttere fra at blive 3500 øboer.

Fanø: Endnu engang bliver det til en succeshistorie fra Fanø, om øen, der ikke bøvler med at holde på deres indbyggere. På bare fem år er antallet af hushandler nemlig steget med 111 procent, og snart bor der ikke færre end 3500 mennesker på øen i Vadehavet. Bare inden for det seneste år er antallet af fastboende steget med 62 personer. Og det er rekord, fortæller Jacob Kristian Bay, konsulent ved Fanø Kommune.

- Når vi kigger på tallene, kan vi se, at det særligt har rykket i det seneste kvartal, og der har, så vidt vides, aldrig været så mange indbyggere på øen som nu, siger han.

Siden 2013 er Fanø blevet 231 mennesker rigere. Af de 231 nye fannikker er 92 af dem børn og unge fra 0-24 år, de resterende er fra 25 år og op.

- Vi ser ud til at tiltrække en del børnefamilier. Det er dog også populært for de ældre at flytte til Fanø, fortæller Jacob Kristian Bay.

Annonce

Befolkningstal på Fanø

Tilflyttere i tal fra 2013-2018
2013: 161
2014: 166
2015: 193
2016: 194
2017: 214
2018: 214

Befolkningstal fra 2013-2018
2013: 3264
2014: 3263
2015: 3290
2016: 3345
2017: 3401
2018: 3404

Venteliste til huse

Den stigende menneskemængde er ejendomsmægler og tidligere borgmester Erik Nørreby begejstret for, og han er ikke bange for at kalde det en klar tendens.

- Vi har familier på venteliste til husene i den gamle bydel både i Nordby og Sønderho, og det har været stigende, så vi kan roligt kalde det en tendens.

- Det tager i gennemsnittet blot en uge at få solgt en af disse boliger og det er oftest til folk, der flytter til øen, fortæller Erik Nørreby.

Ifølge Boligsiden blev der i 2013 solgt 36 boliger på Fanø mod 76 i 2018. Og denne stigning kan der være flere årsager til, mener han.

- Vi ser en pæn søgning mod Fanø fra især børnefamilier og dem, som er tæt på at forlade arbejdsmarkedet eller allerede har gjort det, fortæller han og fortsætter.

- Fanø Kommune har været rigtig gode til at sprede positive historier fra øen, de har gjort meget på børne- og unge-området som at sætte prisen på vuggestuepladser ned og renovere daginstitutioner, og så går det jo også godt i Esbjerg, og når det regner på præsten, drypper det på degnen, siger han med et smil.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

JV mener: Pressemøde var en mavepuster til Danmark

To måneder uden indtægter. Mindst. Det ser ud til at blive virkeligheden for tusindvis af forretningsdrivende. Det er blandt andet frisører, massører, cafeer, restauranter, biografer og mange butikker, som tidligst kan åbne igen 11. maj. Endnu længere skal oplevelsesbranchen og de store arrangementer vente, da de bliver ramt af, at denne sommersæson til og med august er aflyst. Det var noget af en mavepuster, statsminister Mette Frederiksen (S) mandag aften gav Danmark med sine meldinger om en meget langsom og gradvis genåbning af samfundet. Hun gav på pressemødet ganske vist udtryk for, at Danmarks økonomi er sund. Men det er den ikke i meget store dele af det erhvervsliv, vi alle skal leve af, enten direkte eller indirekte. Mange virksomheder gisper efter vejret, og de får brug for flere økonomiske respiratorer end dem, der er vedtaget i de foreløbige hjælpepakker. Ellers dør alt for mange danske virksomheder, hvilket koster både værdifulde arbejdspladser og skatteindtægter. Det er enormt positivt, at den hidtidige nedlukning af Danmark ser ud til at få den ønskede effekt. Vi har heldigvis foreløbig undgået de uhyggelige scener fra Italien og Spanien, hvor sundhedsvæsenet ikke kan følge med. Men vi skal have gang i økonomien igen, og hvis det skal ske uden, at epidemien eksploderer, kræver det både noget af den enkelte borger og af myndighederne. Vi skal hver især følge reglerne og blive ved med at holde afstand, selv om det kan have store menneskelige omkostninger. Men vi skal også kræve af myndighederne, at de i forbindelse med genåbningen af samfundet, i første omgang daginstitutioner og dele af skolerne, gør deres til at holde smittespredningen under kontrol. Det skal blandt andet ske ved, at der omsider kommer styr på noget så fundamentalt som, at der er værnemidler nok til frontlinje-medarbejderne i sundheds- og plejesektoren. Og at der gennemføres mange flere test end hidtil, så man så vidt muligt undgår, at smittede medarbejdere går på arbejde med måske fatale følger.

Danmark

Liveblog: Disse børn og ansatte skal ikke i skole eller børnehave efter påske

Annonce