Annonce
Esbjerg

Frihedsforsøg for folkeskoler: Cosmosskolen vil have flere møder mellem mennesker

Skolelederen for Bakkeskolen, Boldesager Skole og Spangsbjergskolen Cosmos har ansøgt om at deltage i et frihedsforsøg, som den nuværende regering har sat i gang. I forsøget vil skolen få lov til at blive fritaget for flere statslige og kommunale retningslinjer, politikker og lovgivning. Arkivfoto
Cosmosskolen har søgt om at deltage i et frihedsforsøg for folkeskoler, som vil give skolen mere frie rammer. Ansøgningen er godkendt i Børn & Familieudvalget, og derfor venter skolelederen på Undervisningsministeriets udmelding om, hvorvidt Cosmosskolen bliver en af de 75 udvalgte skoler, der kan deltage i forsøget.

Esbjerg: Cosmosskolen i Esbjerg vil forbedre vilkårene i skolen, og man vil i større grad have fysiske møder frem for skriftlig information mellem elever, lærer og forældre, lyder det fra skolelederen Morten Mærsk Schmidt.

Derfor har Cosmosskolen ansøgt om at blive en del af et frihedsforsøg til folkeskoler, som den nu tidligere regering står bag. Forsøget vil give 75 skoler på landsplan lov til at blive fritaget for udvalgte statslige og kommunale retningslinjer, politikker og lovgivning, og den mulighed vil Cosmosskolen gerne have.

- Vi vil gerne gøre vores hverdag en lille smule anderledes. Vi har allerede nu mange løse planer men ikke så meget konkret endnu. Hvis vi bliver en del af forsøget, er det vigtigt at både ansatte, elever og skolebestyrelse er med til at definere, hvordan vi vil udnytte forsøgets muligheder, siger Morten Mærsk Schmidt, skoleleder for Cosmosskolen, der er Bakkeskolen, Boldesager Skole og Spangsbjergskolen Cosmos.

De løse planer handler blandt andet om, at skolen ønsker at minimere skriftlig information mellem lærere og forældre og i højere grad prioritere fysiske møder. De ønsker også at fravige lovmæssige krav om elevplaner på bestemte årgange, samt selv få større rådighed over, hvilke udefrakommende initiativer og projekter, som skolen skal deltage i.

- Vi håber, at vi ved at deltage i forsøget får en skole, som er præget af mere overskud, end skoler generelt er i dag, siger Morten Mærsk Schmidt.

Annonce

Frihedsforsøg til folkeskoler

De overordnede mål for Cosmosskolen ved at deltage i frihedsforsøget til folkeskoler er følgende:

• at kendte lærere/pædagoger hver eneste dag og med overskud viser eleverne, at de kan lide den enkelte elev, at den enkelte elev er en nødvendig del af fællesskabet og at de tror på, at den enkelte elev kan lære og udvikle sig

• at give skolens ansatte reelle muligheder for i fællesskab at opkvalificere, være positive bidragydere i - og tage ansvar for hverdagen og dens mange forskellige fysiske møder mellem mennesker i og omkring skolen

• at alle elever på Cosmosskolen oplever forøget motivation og overskud til dannelse, læring og fællesskab.

Forsøget giver frihedsgrader inden for det pædagogiske indhold i folkeskolen. Efter godkendelse på Børn & Familieudvalget er ansøgningen sendt til Undervisningsministeriet, der har den endelig beslutning, om det kan imødekomme Cosmosskolens ønske om at deltage i projektet. Op til 75 skoler kan deltage i forsøget, som løber over fire skoleår med start fra skoleåret 2019/2020.

Undervisningsministeriet skal godkende

På seneste Børn & Familieudvalgsmøde godkendte udvalget Cosmosskolens ansøgning, og derfor er den nu sendt videre til Undervisningsministeriet, som skal udvælge de 75 skoler, der får lov til at blive en del af frihedsforsøget.

I Børn & Familieudvalget mente medlemmerne, at frihedsforsøget var en god mulighed for Cosmosskolen.

- Vi har godkendt ansøgningen i Børn & Familieudvalget, fordi vi mener, at ansøgningen lyder fornuftig. Cosmosskolen er en lidt speciel skole, og derfor synes vi, at hvis det giver mening for skolen, skal den prøve forsøget af, siger Diana Mose Olsen (SF), formand for Børn & Familieudvalget.

Hvis Undervisningsministeriet godkender ansøgningen, træder frihedsforsøget i gang fra august 2019 og fire år frem.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vores naboers mismod tiltager konstant

Allerede før første stolpe var sat, skabte det danske vildsvinehegn tysk mismod . Her er det en udbredt opfattelse, at der er tale om en camoufleret grænsemur. Anlægget bliver kædet sammen med den danske indrejsekontrol og skaber hos vores naboer billedet af et land, der ønsker at isolere sig. Nu er hegnet færdig, og alt er meget værre. Det viser sig, at hegnet er en dødsfælde for vildtet. Billeder af kvæstede og dræbte dyr fylder tyske, sociale platforme og traditionelle medier. Selv landsdækkende tv har haft indslag. Med tysk logik er hegnet ubegribeligt. Naboerne påpeger ganske korrekt, at afspærringen ikke er nogen garanti for, at den afrikanske svinepest ikke når vores breddegrader. Vildsvin kan snige sig over i de passager, der er skyldes veje og vandløb. Samtidig er dyrene fremragende svømmere, der let kan krydse Flensborg Fjord. Endelig udgår den største smittefare ikke nødvendigvis fra vildsvin, men fra mennesker. Hvis en inficeret, polsk kødpølse på en eller anden vis havner i danske dyrs fødekæde, er skaden sket. Alle disse indvendinger er ubestrideligt rigtige. Og så må der vel stikke noget andet under, konkluderer førnævnte, tyske logik. Vi er hidtil ikke lykkedes med at forklare, at der i høj grad er tale om en mentalhygiejnisk foranstaltning. Danske landmænd og fødevaresektorens mange ansatte kan sove lidt roligere, fordi der trods alt er rejst en barriere mod smitten. Samtidig sender vi et signal til de udenlandske markeder om, at vi bekymrer os om fødevaresikkerheden. Da dette budskab tilsyneladende er usælgeligt hos vores naboer, kan vi i det mindste begrænse skaden. Derfor er det fint, at der nu træffes foranstaltninger, som skal begrænse faren for yderligere skader på vildt. Men samtidig må det være tilladt at undre sig over, at ingen havde forudset problemet. Så var vi nok stadig blevet stemplet som nationalister. Men vi var i det mindste sluppet for beskyldningen om, at vi slog Bambis mor ihjel.

Danmark

Live: Syv mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter omfattende politiaktion - følg forløbet her

Annonce