Annonce
Aabenraa

Frikorps Dannebrog: To kunstnere sætter nationalismen på spidsen

Tre små grise på vagt ved grænsen. Foto: Timo Battefeld
Kunstnerduoen Herschbach & Møller har oprettet et Frikorps Dannebrog for at vogte grænsen. Både uniform og våben er lidt specielle og det hele er et ironisk indspark i debatten om grænsekontrol, vildsvinehegn og maskeringsforbud.

Sønderjylland: Det er stærke sager, der vil møde én i Sønderjyllandshallens foyer i den kommende tid. Store billeder af uniformerede grænsevogtere med svinemasker, der hver især er bevæbnet med en møggreb.

Det er Frikorps Dannebrog, der er på spil, og selv om det er for sjov er det også dybt alvorligt.

Det er de to kunstnere Søren Møller og Markus Herschbach, der står bag. De har de seneste 15 år arbejdet sammen og virkemidlet er som regel at sætte ting på spidsen og give dem et lille tvist galskab.

Det nystiftede Frikorps Dannebrog søger nye medlemmer må man forstå.

- Vi er der, hvor andre svigter. Vi har øjne i natten og meddelere i landskabet, lyder det i frikorpsets hvervningsmateriale.

Frikorpset er stiftet i anledning af Grænselandsudstillingen, der åbner på lørdag og vises frem til den 1. september.

Annonce
Vi frygter det værste og fremmaner det værste scenarie, vi kan forestille os ved den dansk-tyske grænse: At Frikorps Dannebrog etableres drevet af national angst.

Herschbach & Møller

Alvoren

- Hegnet ved grænsen er på ingen måde en sikring mod svinepest. Smitten kan komme hertil på mange andre måder. Hegnet er symbolsk. Det skal vise, at her er en grænse, siger Søren Møller, der udgør den ene halvdel af kunstnerduoen.

- Hvis man vil holde det onde ude, så holder man også det gode ude. Det skal man lige huske, tilføjer han.

- Det med de uniformerede højrenationalistiske korps er jo ikke for sjov. De findes allerede for eksempel i Østeuropa og i USA.

- 2020 er 100-året for Genforeningen, og denne grænse har vi jo tacklet på en fantastisk måde. De to folk på begge sider af grænsen er meget lig hinanden, siger Søren Møller, som godt kan lide at komme i Tyskland - ikke mindst i Berlin.

Hans kunstnerkompagnon, Markus Herschbach, er født i Trier, men bor i dag i Løjt. Deres samarbejde er i sig selv et symbol på mellemfolkelig forståelse.

Hvad nu hvis

De to kunstnere bag Frikorps Dannebrog er bevidste om, at deres ironiske kommentar ligger så tæt op ad den virkelige højrenationalisme, at den kan forveksles. For eksempel af skoleelever, som kommer på Grænselandsudstillingen.

De har derfor lavet en forklarende tekst, som de håber, at lærerne vil bruge.

Set fra Herschbach & Møllers vinkel er der ingen tvivl om, at nationale korps som det fiktive Frikorps Dannebrog først og fremmest er drevet af angst.

- Nationalisme kombineret med angst er grobund for kræfter, vi under ingen omstændigheder ønsker at fremme. Kunstens rolle er at være den seismograf, der måler landenes, klodens stemningsleje og aktivitet, skriver de to blandt andet.

Både reklamemateriale og forklarende tekster ligger klar. Foto: Timo Battefeld
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Mysterium om døde måger ved ny sø

Leder For abonnenter

Illegal indvandrig er alarmerende

Fra statistikkerne ved vi, at der er godt 800.000 indvandrere og efterkommere i Danmark. Opgørelserne siger naturligt nok ikke noget om den illegale indvandring, da de pågældende personer ikke er registreret. Men Rockwool Fonden har et skøn. Ved hjælp af en avanceret statistisk model vurderer Rockwool Fonden, at cirka 26.000 personer opholder sig ulovligt i landet. Det er en stigning på 18 procent, siden fonden kom med sin seneste rapport i 2016. Nyheden er alarmerende. Et er den lovlige immigration, der så sandelig også har skabt udfordringer. Men noget ganske andet er, at vores land åbenbart huser mennesker, vi intet aner om. Vi har således ikke mulighed for at tjekke, om de pågældende er farlige kriminelle eller måske endog terrorister. I sagens natur er der indbyggede usikkerheder i rapporten. Men ifølge fondens egen forskningsenhed holder det med 95 procents sandsynlighed stik, at mellem 23.000 og 29.000 personer lever under jorden her til lands. Hver og en af dem er en for mange. Tilsyneladende er der to former for illegal indvandring. Uvist hvordan lykkes det åbenbart nogle mennesker at snige sig hertil og gå i skjul. Andre indrejser lovligt, men opholder sig efterfølgende i Danmark i strid med lovgivningen. Blandt andet sker det åbenbart, at kinesere udnytter deres landsmænd som kummerligt betalt arbejdskraft i restaurationsbranchen. Kokkene kommer til Danmark i henhold til den såkaldte beløbsordning. Den sikrer på papiret kineserne en ganske udmærket løn. Men Fagbladet 3F skriver, at ingen eller kun få fridage samt groteske arbejdsuger kombineret med fradrag for kost og logi reducerer den reelle timeløn til omkring 25 kroner. Kinesiske kokke er næppe den store trussel mod rigets sikkerhed. Men de pågældendes ophold er ligeså ulovligt som alle andre illegale immigranters. Derfor er der også her behov for en energisk indsats med at opspore og udvise disse mennesker, ligesom deres arbejdsgivere naturligvis skal gøres ansvarlige.

Annonce