x
Annonce
Billund

Udsatte borgere må tjene 20.000 kroner skattefrit - men ingen i Billund bruger ordningen

Det sociale frikort skal hjælpe hjemløse, misbrugere og andre udsatte borgere med at få en fod inden for arbejdsmarkedet, men inden har brugt det endnu i Billund Kommune. Arkivfoto: Martin Ravn
Siden årsskiftet har socialt udsatte borgere kunnet tjene 20.000 kroner skattefrit. I Billund Kommune er ingen borgere dog på ordningen endnu.

Billund Kommune: Tjen 20.000 kroner om året skattefrit og uden at blive trukket i sociale ydelser.

Den mulighed har hjemløse, misbrugere og andre socialt udsatte haft siden årsskiftet gennem det såkaldte "sociale frikort". Formålet er at give borgerne en lettere adgang til komme ind på arbejdsmarkedet uden for meget bøvl med bureaukrati i form af skatteberegning og modregning af ydelser.

Ifølge DR er der dog 24 kommuner, som her tæt på årets slutning slet ikke har brugt ordningen endnu, herunder Billund Kommune.

Robert Terkelsen (V), formand for voksenudvalget i Billund Kommune, bekræfter, at ordningen ikke har været i brug endnu. Det skyldes dog ikke modvilje, forklarer han. Han har spurgt i forvaltningen, hvorfor kommunen ikke har givet socialt frikort til nogen borgere endnu.

- Det er, fordi vi ikke rigtig har nogen, som passer ind i målgruppen, eller det har forvaltningen i hvert fald vurderet, at vi ikke har, siger Robert Terkelsen.

- Der ligger brochurer om ordningen rundt omkring, blandt andet på Cafe Jydepotten, og forvaltningen gør også opmærksom på, at ordningen er der, tilføjer han.

Annonce

Om det sociale frikort

Den foregående regering satte fra 2. januar 2019 gang i et toårigt forsøgsprojekt, hvor socialt udsatte borgere kan blive visiteret til et socialt frikort.

Frikortet giver borgerne mulighed for at tjene op til 20.000 kroner skattefrit pr. kalenderår. Det skal tjenes i ordinært arbejde. Til gengæld bliver det ikke modregnet i diverse ydelser - for eksempel kontanthjælp, førtidspension eller boligsikring.

Det er kommunen, der visiterer borgerne til frikortet. Kravene er, at man har sociale udfordringer, for eksempel er hjemløs, har et misbrug af stoffer eller alkohol, eller har en psykisk lidelse. Man må ikke være under uddannelse og må maksimalt have tjent 10.000 kroner i det seneste år.

Forsøgsprojekt

Andre kommuner i Trekantområder, blandt andet Haderslev og Kolding, har uddelt godt 25-60 sociale frikort i år ifølge DR, og derfor har Robert Terkelsen tænkt sig at forhøre sig hos naboerne.

- Næste gang jeg er på Job7 (fælles rekrutteringsservice blandt jobcentrene i Trekantområdet, red.) vil jeg da spørge, om de gør noget særligt for at udnytte ordningen, siger Robert Terkelsen.

Så I har ikke noget mål for, at ordningen skal bruges?

- Hvis der er nogen borgere, som får gavn af den, skal den selvfølgelig bruges, men har vi ingen borgere, som passer i den målgruppe, så skal den jo ikke. Vi har ikke et politisk mål om, at ordningen skal bruges, ligesom vi ikke har et politisk mål om, at den ikke skal bruges. Det er et værktøj, som kan tages i brug, siger Robert Terkelsen.

Det var den foregående regering, som indførte frikortet, der skal køre som forsøgsprojekt i to år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tønder

Folkets opråb er blevet hørt: Genbrugspladserne genåbner på tirsdag

Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Danmark

Liveblog: Kina advarer om mulig ny bølge af coronavirus

Erhverv

Direktør i vækstfirma er bekymret for at krisen trækker ud: Frygter en halvering af omsætningen

Annonce