Friluftsrådet har besluttet at støtte etableringen af en bålhytte med shelters i Lystskoven i Toftlund med 30.000 kroner. Det vækker stor begejstring i Toftlund Borgerråd, som pengene er søgt igennem.
Toftlund: Friluftsrådet har besluttet at give 30.000 kroner til en bålhytte med dertilhørende shelters i Toftlund. Projektet skal erstatte en nedslidt legeplads i Lystskoven. Donation gør, at projektet nu har indsamlet nok midler til, at det kan begynde. Det vækker begejstring i Toftlund Borgerråd, som er den organisation, som pengene er søgt igennem.
- Jeg er mega glad, de 30.000 gør, at vi nu er i mål med økonomien og har trykket på 'sæt i gang knappen', siger Rikke Weber, der er det bestyrelsesmedlem i Toftlund Borgerråd, der har været knyttet til bålhytte-projektet.
Det har taget over to år, før byggeriet kunne gå i gang.
- Det hele startede med en borgerhenvendelse fra en mor, der ville vide, hvad der skulle ske med legepladsen. Derefter spurgte vi hende, om hun havde lyst til at være med i et udvalg på fire mennesker, der skulle søge tilladelser til bålhytte-projektet, og det sagde hun ja til, siger Rikke Weber.
Jan Ejlsted, direktør for Friluftsrådet.Det lokale fællesskab er en form for forsikring for os om, at der kommer til at ske noget. En sjov tendens er, at hovedparten af de penge, som vi har delt ud, ender i landdistrikterne langt fra storbyerne.
En svær start
Til at starte med vendte Skov og Naturstyrelsen tommelfingeren nedad til en byggetilladelse til bålhytte-projektet.
- Moren, der henvendte sig i starten, var tilfældigvis arkitekt, og hun ville ikke acceptere afgørelsen fra Skov og Naturstyrelsen. Derfor blev hun ved, og til sidst overgav styrelsen sig og kom med en byggetilladelse, siger Rikke Weber.
Efter byggetilladelsen kom i hus, har Toftlund Borgerråd samlet over 113.000 kroner ind via fonde, som dækker alle udgifter til en bålhytte, shelters og et bordebænkesæt, som bliver bygget af indsatte fra Renbæk Fængsel.
Penge til provinsen
Projektet i Toftlund var ikke blevet til, hvis det ikke havde været for de lokale kræfter, der havde taget ansvar og involveret sig i projektet. De lokale borgeres engagement er nemlig det første, som Friluftsrådet kigger på, når de har modtaget en ansøgningen til et projekt, lyder det fra Jan Ejlsted, der er direktør fra Friluftsrådet.
- Det lokale fællesskab er en form for forsikring for os om, at der kommer til at ske noget. En sjov tendens er, at hovedparten af de penge, som vi har delt ud, ender i landdistrikterne langt fra storbyerne. Det skyldes, at lokalbefolkningen i landdistrikterne selv ønsker at give en hånd med og tage initiativ til, at der skal ske noget i lokalområdet. I de større byer henvender man sig oftere til kommunen, hvis man ønsker at lave et projekt, men vi er egentlig bare glade for, at pengene kommer ud i landet, siger han.
Hvis det står til formanden for Toftlund Borgerråd, Svend Sørensen, så skal det også være borgerne, der skal være med til at passe den nye bålhytte.
- Nu har vi fået projektet i mål, men lokalsamfundets opgave slutter ikke her, for det skal ikke gå ligesom med den nedslidte legeplads, der var på grunden tidligere. Nu skal vi vise, at vi kan holde bålhytterne i stand, siger Svend Sørensen.