Annonce
Erhverv

Frisøren, caféen, restauranten og natklubben: Sådan reagerer de på forlænget nedlukning

Indehaveren af Salon Dominique, Bitten Jørgensen, har svært ved at overskue situationen lige nu. Arkivfoto: Timo Battefeld
Caféer, restauranter, frisører og natklubber kan tidligst åbne igen om lidt over en måned. Det kommer ikke bag på dem.
Annonce

Aabenraa: De havde alle håbet på et andet budskab, da statsminister Mette Frederiksen (S) mandag aften løftede sløret for en forsigtig genåbning af Danmark. Men frisørerne, caféerne og restauranterne må væbne sig med tålmodighed.

De har nu haft lukket ned i næsten en måned og havde håbet på, at der så småt kunne åbnes op igen efter påske. Det kommer ikke til at ske, og de hårdtramte brancher kan tidligst forvente at kunne åbne dørene igen for kunder og gæster den 10. maj.

Hos Salon Dominique på gågaden i Aabenraa er man ikke overrasket over forlængelsen.

- Vi havde håbet at kunne åbne igen efter påske, men troede egentligt ikke rigtigt på det. Det er lidt svært at overskue situationen lige nu, siger Bitten Jørgensen, der er indehaver af Salon Dominique.

Medarbejderne hos Salon Dominique er sendt hjem med lønkompensation fra statens hjælpepakke, men der er endnu ikke røget nogen penge ind på kontoen.

- Trods hjælpepakken kommer det her til at koste noget, men det er umuligt at sige hvor meget. Jeg håber og forventer dog ikke, at vi er truet på eksistensen og har valgt at tage ja-hatten på. Håbet er, at det tabte kan blive hentet ind igen, når det hele er overstået, siger Bitten Jørgensen og tilføjer, at hendes ansatte savner fællesskabet i frisørsalonen og meget gerne vil på arbejde igen.

Vi havde håbet at kunne åbne op igen efter påske, men troede egentligt ikke rigtigt på det.

Bitten Jørgensen, Salon Dominique

Annonce

En atypisk café

Caféerne gennemlever også en svær tid på grund af coronavirussen, og hos Fru Geest i Aabenraa har indehaveren valgt at gribe situationen noget anderledes an.

- Jeg har valgt at være lidt atypisk og er den eneste café, der ikke laver take away. Jeg har lukket helt ned og sendt alle medarbejderne hjem på lønkompensation, siger Gitte Geest.

Konceptet hos Fru Geest er, at alt skal være hjemmelavet fra bunden, og det vil hun ikke kunne klare ene kvinde.

- Jeg kan ikke lave take away alene og opretholde en omsætning. I stedet får jeg lavet en masse praktiske ting i caféen, så jeg er helt klar, når vi åbner igen, siger Gitte Geest, der søger penge hos alle de hjælpepakker, hun kan.

Forlængelsen af nedlukningen for caféer kommer ikke bag på Gitte Geest.

- Jeg synes faktisk, at det er fornuftigt, og selv om det koster mig penge, så håber jeg ikke, at der bliver åbnet igen den 10. maj, hvis der er mange, der stadig er syge. Penge er ikke alt, siger Gitte Geest.

Annonce

Klar med påskefrokost

Indehaveren af Restaurant Royal på gågaden i Aabenraa, Frank Carstensen, fulgte også spændt med, da statsminister Mette Frederiksen tonede frem på fjernsynsskærmen mandag aften. Den spontane reaktion er ikke til at tage fejl af.

- Der er godt nok lang tid til den 10. maj, men beslutningen kommer ikke bag på mig. Jeg havde dog håbet på, at vi kunne have fået lov til at åbne lidt efter påske, siger Frank Carstensen.

Frank Carstensen kan dog midt i en svær tid glæde sig over, at det går fint med at sælge take away.

- Det kan vi ikke klage over, og vi laver også påskefrokost som take away. Dem er der kommet mange bestillinger på, siger han.

Restaurant Royal har også sendt medarbejderne hjem på lønkompensation.

- Vi har dog beholdt kokkeleven, og så arbejder min kone, datter og jeg også stadig, siger Frank Carstensen.

Frank Carstensen er sammen med sin kone Anette også forpagter af Folkehjem, og her er der meget stille for tiden.

- Folkehjem er lukket helt ned, og det er bare vildt træls. Dronningens besøg den 10. juli er også blevet aflyst, siger Frank Carstensen.

Gitte Geest, der driver caféen Fru Geest, har valgt at lukke helt ned og sælger heller ikke take away. Arkivfoto: Ulrik Pedersen
Annonce

Håber på etapevis åbning

På natklubben, baren og spillestedet Gazzværket i Aabenraa er man også hårdt ramt af nedlukningen, men statsministerens melding var forventelig.

- Den kom ikke bag på, siger Hasse Eduard, der er indehaver af Gazzværket.

Nu sætter Hasse Eduard sin lid til, at en genåbning af Gazzværket kan ske i næste fase.

- Jeg håber, vi kan komme i gang igen i slutningen af maj eller begyndelsen af juni. Det kunne være etapevis, hvor vi først åbner baren og senere natklubben, siger han.

Indehaverne af Restaurant Royal, Frank og Anette Carstensen, der også er forpagtere af Folkehjem, havde håbet på en lille åbning efter påske. Arkivfoto: Jan Sternkopf
Indehaveren af Gazzværket, Hasse Eduard, håber på en etapevis genåbning i slutningen af maj. Arkivfoto: Mette C. Schulz
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Det er for tidligt at glæde sig over smittetal, mener Mølbak

Annonce