Annonce
Tønder

Frisk fra trykkeriet: Historier fra det Tønder, der var engang

lokalhistorisk arkiv udgiver årets udgave af Tønder-erindringer. Foto: André Thorup
For 21. gang udsender Lokalhistorisk Forening for Gl. Tønder Kommune "Tønder-Erindringer". Skribenterne tager læserne langt omkring, lige fra et kollektiv på Leos Allé, til køkkenet på byens hotel og et muntert blik bag kulisserne på en lille avis med et stort oplag.
Annonce

TØNDER:  Ikke meget er, som det plejer at være i disse corona-tider.  Men en fast tradition gennem mere end 20 år fortsætter: Også i år udsender Lokalhistorisk Forening for Gl. Tønder Kommune det lokalhistoriske hæfte "Tønder-Erindringer". Det skete tirsdag eftermiddag for 21. gang - dog ikke helt, som i tidligere år.

Normalt præsenteres erindringerne ved en reception, hvor hæftet - under indtagelse af lidt godt og vådt - studeres og diskuteres af de fremmødte. Sådan kunne det ikke være i år.

Tidligere distriktsskoleleder Jan Peter Jensen, her sammen med hustruen Annette, er søn af et i Tønder navnkundigt hotelejerpar, Hanne og Peter Jensen. De drev Hostrups Hotel fra 1956 frem til 1984. Foto: André Thorup

I stedet for en åben reception var der tirsdag kun årets seks erindrings-skribenter med deres nærmeste samt to af foreningens bestyrelse samlet. Vinen var skiftet ud med vand på dåse, og de hjemmelavede snitter var erstattet med bolsjer.


Det er 50 år siden jeg kom til Tønder. Så jeg skulle skrive nu, mens jeg stadig kan huske det.

Niels Malling, skribent i årets Tønder-Erindringer


Men ellers var alt stort set ved det gamle. Heldigvis, vil tilhængerne af "Tønder-Erindringer" sige. På dem venter nu den årlige læseoplevelse, hvor de udvalgte forfattere tager dem med tilbage til barndommen, ungdommen eller arbejdslivet. Fælles for alt er, at det er foregået i Tønder.

Årets bidrag

Årets udgave af Tønder-Erindringer indeholder seks bidrag:

"Mit arbejdsliv på Tønder Sygehus", af tidligere oversygeplejerske Hanne Hansen, Tønder

"Fra en ugeavisskribents dagbog", af Finn Hedegaard, pensioneret gymnasielærer, Tønder

"Hostrups Hotel - hotellet ved Vidåen", af Jan Peter Jensen, pensioneret distriktsskoleleder, Tønder

"Pedellens erindringsglimt fra Tønder 1950-1970", af Jørn Hansen, professor emeritus ved SDU Odense

"Mit møde med Tønder", af Niels Malling, pensioneret lærer og ungdomsvejleder, Tønder 

"Fra manuel underskrift til digital underskrift", af Helge Knudsen, tidl. kundechef i Sparekassen Sønderjylland, Tønder Bank m.fl. 

Tønder-Erindringer udsender i et oplag på 1000. 650 eksemplarer er øremærket til medlemmerne af Lokalhistorisk Forening for Gl. Tønder Kommune. Prisen for ikke medlemmer er 75 kroner. Hæftet kan købes hos Jefsens Boghandel i Tønder eller biblioteket/Lokalhistorisk Arkiv i Tønder.

Redaktør-duoen på årets udgivelse er Anders Jessen og Knud Madsen. Det har de prøvet adskillige gange.

Årets udgave af "Tønder Erindringer" er nummer 21 i rækken. Den udsende i et oplag på 1000 eksemplarer. Foto: André Thorup

Det var med citat af Liva Weels ulykkelige kærlighedssang "Minderne har man da lov at ha/dem kan du aldrig, nej, aldrig ta", at Anders Jessen indledte sin præsentation af hæftet, hvor han udtrykkelig takkede for, at skribenterne netop delte der minder med læserne.

Annonce

Anden gang

Det har knap 150 forfattere gjort, siden erindrings-serien blev startet for 21 år siden. Formanden for Lokalhistorisk Forening, Ingolf Haase, Møgeltønder, har tidligere betegnet serien som den bedste idé, der er født i foreningens levetid. Ingolf Haase omtales i øvrigt selv i en af årets seks bidrag. I "Fra en ugeavis-skribents notesbog" fortæller Finn Hedegaard om muntre stunder og oplevelser i "Den lille avis", der i dag er kendt under navnet "Ugeavisen Tønder". Finn Hedegaard beskriver blandt andet episoden ved prins Felix's barnedåb i Møgeltønder i 2002, hvor Ingolf Haase havde indrettet en "ambassade" og blev landskendt med kampagnen "Kald ham Knud" - hvilket altså ikke skete.

Helge Knudsen (t.h.) har skrevet om sine mere end 40 år i den lokale sparekasse- og bankverden. Mogens Hansen (t.v.) var tydeligt fornøjet over, hvad han læste. Mogens Hansens hustru, Hanne, bidrager til årets hæfte med erindringer om sit arbejdsliv på Tønder Sygehus. Foto: André Thorup

Finn Hedegaard er i øvrigt en af de få skribenter, der gennem alle årene har fået lov til at komme med to bidrag.

- Jeg har budt mig selv til, røber han.

De fleste andre har skrevet på direkte opfordring fra redaktøren. Blandt dem er Niels Malling, der kom til Tønder som ung studerende i 1970 og blev sendt tilbage til København for at fungere som ambassadør for Tønder Statsseminarium, blandt andet ved at lokke med kollegieværelser til 30 kroner om måneden.

- Det virkede, husker Niels Malling.

Fast redaktør på Tønder-Erindringer er Anders Jessen, var er meget fint tilfreds med årets udgave. Foto: André Thorup

Apropos huske: Når han sagde ja til at bidrage med "Mit møde med Tønder" i år, handlede det netop om at kunne erindre.

- Det er 50 år siden jeg kom til Tønder. Så jeg skulle skrive nu, mens jeg stadig kan huske det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Tosprogede elever får lavere karakterer, og færre på Kolding Gymnasium har forældre med videregående uddannelse

Coronavirus

Live: Pfizer kan ikke levere - Danmark får 100.000 færre doser i første kvartal

Navne For abonnenter

Edel er ny leder på Koldinghus: Som barn tænkte, at når jeg bliver voksen, så køber jeg slottet og flytter ind

Annonce