Annonce
Esbjerg

Friskolen Bramming kan være i fare for lukning

Henning Hyllested og Ulla Tørnæs besøgte mandag Friskolen i Bramming for blandt andet at diskutere socialisme, liberalisme og den støtte, staten giver til de danske friskoler, som måske sænkes under de nuværende finanslovsforhandlinger. Foto: Kåre Welinder
Bramming Friskole vil være i fare for at skulle dreje nøglen om, hvis regeringen vælger at spare på tilskuddet til landets friskoler. Emnet var til debat, da Enhedslistens Henning Hyllested og Ulla Tørnæs fra Venstre mødte eleverne på friskolen.

Bramming: Vælger regeringen at skære i tilskuddet til landets friskoler under de nuværende finanslovsforhandlinger, så kan der være lagt op til, at Friskolen i Bramming må lukke.

Så barske er realiteterne, og det var blandt andet dette, Ulla Tørnæs, (V) og Henning Hyllested, (EL) mandag middag var mødt frem på skolen for at diskutere med de ældste af skolens elever forud for et møde med skoleleder Lars Juul Mikkelsen og daglig leder i Foreningen af Kristne Friskoler, Hans Jørgen Hansen.

Ofte er Venstre og Enhedslisten uenige i offentlige diskussioner, men på Friskolen var de faktisk enige, for begge politikere mente, at det vil være en rigtig dårlig idé at sænke koblingsprocenten til friskolerne fra de nuværende 76 pct. til 71. pct., som Socialdemokratiet lægger op til.

- For mig giver en sænkning ingen mening i forhold til, at Mette Frederiksen gerne vil være børnenes minister, sagde Ulla Tørnæs, mens Henning Hyllested også vil bevare den nuværende sats, selvom han godt forstod tankegangen bag, der går på at styrke den danske folkeskole.

Koblingsprocent

Koblingsprocenten udregner det statstilskud, der følger med, når en elev skifter den danske folkeskole ud med enten en friskole eller en privatskole.

Beløbet udregnes pr. elev, og beløbet bruges til at drive skolerne sammen med blandt andet forældrebetalingen.

Den nuværende regering mener, koblingsprocenten skal være lavere - fra 76 pct. til 71 pct. - hvilket betyder, at hver enkelt elev får et mindre beløb med sig ved et skoleskifte.

Stilles krav

To af skolens elever fortalte om deres baggrund for at søge til en friskole. Den ene forklarede, hvordan hun var blevet mobbet af både skolekammerater og lærere på en tidligere skole, og at Friskolen i Bramming præcis var det, hun havde brug for for at komme videre.

Netop elevernes egne ord om omkring, hvad en Friskole konkret har haft af positiv indflydelse på deres eget liv, var en øjenåbner for Henning Hyllested. Det forklarer skoleleder Lars Juul Mikkelsen, fordi en friskole har andre problemstillinger end en folkeskole, og at Henning Hyllested som oftest beskæftiger sig med den danske folkeskole. Selvom Hyllested gerne bevarer koblingsprocenten på 76 pvt. forklarer han, at Enhedslisten gerne ser, at der stilles større krav til friskolerne, fordi nogle skoler er for hurtige til at afvise belastede elever, i forhold til det beløb og dermed den opgave, de får fra staten.

Det er Lars Juul Mikkelsen enig i.

- Vi tager gerne en snak om økonomien, og om friskolernes overskud er for store. Vi har ihvertfald ikke for mange penge liggende, siger Lars Juul Mikkelsen som svar på, at de danske friskolers samlede overskud er steget fra 63 mio. i 2014 til 300 mio. i 2018 som følge af en øget koblingsprocent under den tidligere regering.

Annonce

Folkestyret

For Friskolen i Bramming vil nedsættelsen betyde, at skolen modtager 438.000 kr. mindre fra staten, og det kan få konsekvenser.

- Det kan i værste fald betyde, at vi må lukke, for vi kan ikke igen hæve gebyret til forældrene, siger Lars Juul Mikkelsen, der tror på, at koblingsprocenten fastholdes i 2020, men at han herefter er mere bekymret på grund af det, han kalder socialdemokraternes ideologiske kamp mod fri- og privatskoler.

Skolelederen var glad for politikernes besøg, fordi det kan vise eleverne det danske folkestyre i funktion.

- Eleverne har i skolen arbejdet med socialisme og liberalisme, og nu har de med besøget oplevet de politikerne, der tager beslutningerne helt tæt på. Det er vigtigt, at vi danner vores børn til at deltage i demokratiet og give udtryk for deres holdninger, siger Lars Juul Mikkelsen, der forventer en afklaring på friskolernes fremtid indenfor de kommende 14 dage.

Opdateret: Få timer efter denne artikel og mødet på Friskolen i Bramming meldte regeringen ud, at de dropper planerne om at spare på friskoler, fordi de ikke kan finde opbakningen til det.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Derfor er alle ansatte pillet ud af Sydbank hovedsæde i Esbjerg

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg For abonnenter

Se billeder og video: Kom med ind i Alssundbroens hemmelige rum

Esbjerg For abonnenter

Millionerne er afsat, men firebørnsfamilien venter på femte år på cykelstien: Det er godt nok vildt, det skal tage så lang tid

Aabenraa

Mand slipper for fængsel efter dødstrusler: - Jeg kommer tilbage og slår dig ihjel

Vejen

Brobisserne: Mudder - det er noget man spiser

Varde

Kunderne bliver, efter at Kirsten har betalt 50.000 kr for to sure smileyer: - Du får mig ikke til at sige, at loven er retfærdig

Aabenraa For abonnenter

Peter har kastet anker midt i fjorden: Han kunne ikke holde ud at bo på land

Sydjylland

Knap en million syddanskere er fuldt ud vaccinerede: Men smitten stiger i syv ud af ti syd- og sønderjyske kommuner

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Varde For abonnenter

Der var ubetalte regninger for 50 millioner, da gigant-landbrug kollapsede: Hvorfor mistede én underleverandør ikke en øre?

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Sønderborg

Se video - Bro helt lukket for første gang i 91 år: Sejl med over Alssund

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Kommentar: Der er ikke så meget at rafle om - det er blodig  alvor for SønderjyskE frem mod vinterpausen

Vejen

Tage Svendsen har Danmarks fjerdestørste græskar: - Jeg vil over 300 kilo næste år

Annonce