x
Annonce
Sønderborg

Friskoler kæmper for bevarelse af gratis buskørsel

Friskoleformændene mener, at det vil være et stort problem for skoleeleverne i Sønderborg Kommune, hvis det gratis buskort bliver sparet væk. Arkivfoto: Claus Thorsted
Syv friskoleformænd frygter for konsekvenserne, hvis politikerne afskaffer det fri buskort til skoleelever som led i spareplan for den kollektive trafik. Præcis model præsenteres for Teknik- og Miljøudvalget i næste måned.

Sønderborg: Formændene fra syv af kommunens friskoler kæmper for en bevarelse af den gratis bustransport til alle skoleelever, der ellers er i fare for at blive sparet helt væk som led i udmøntning af reduktioner på den kollektive trafik.

- Det er klart at vi har en naturlig interesse i, at sikre at vores elever fortsat har adgang til en om end ikke gratis så billig offentlig transport, der understøtter borgernes ret til et frit skolevalg. Men vi mener faktisk også, at rigtig mange andre familier, der har valgt en anden folkeskole end den distriktsskole, de ligger tættest på, har en stor interesse i at det frie buskort i Sønderborg Kommune bevares, siger Thomas Nis Lorenzen, formand for Kegnæs Friskole.

Ud over Kegnæs Friskole er det Midtals Friskole, Tandslet Friskole, Friskolen Østerlund, Kværs Idrætsfriskole, Svenstrup Friskole og Æblegård Friskole som nu sammen sætter fokus på spareplanerne. Alt i alt repræsenterer de cirka 750 skoleelever.

Over 20 procent af kommunens børn går friskole, mens 19 procent af folkeskoleeleverne går på en anden folkeskole end den nærmeste.

Annonce

I øvrigt er det ikke kun skoleeleverne, der bruger bussen til og fra skole, der bliver berørt af dette. Rigtig mange børn vil også blive berørt af det socialt.

Thomas Nis Lorenzen, formand Kegnæs Friskole

Træder i kraft til sommer

Som led i budgettet for i år blev der aftalt en spareplan for den kollektive trafik. Nedskæringer på bybusdriften, færre natbusser, egenbetaling på ungdomskortet og en omlægning af skolekortet skulle frigøre i alt cirka fire millioner kroner.

En præcis model for omlægningen af skolekortet vil blive fremlagt for Teknik- og Miljøudvalget i næste måned. Det ligger dog allerede fast, at en ny model skal træde i kraft næste skoleår og årligt give en besparelse på mindst 0,5 million kroner.

- I øvrigt er det ikke kun skoleeleverne, der bruger bussen til og fra skole, der bliver berørt af det. Rigtig mange børn vil også blive berørt af dette socialt, da buskortet i dag også bliver brugt til at komme til og fra sociale aktiviteter efter skoletid, siger Thomas Nis Lorenzen og fortsætter:

- Udover at skoleeleverne bliver ramt på den korte bane, så bliver landsbyerne i kommunen naturligvis ramt på den længere bane. Hvis adgangen til den offentlige transport bliver svækket, bliver det mindre attraktivt at bo i yderområderne af kommunen.

Foreslår mindre egenbetaling

Friskoleformændene har foreslået politikerne et kompromis, hvor der indføres en egenbetaling på eksempelvis 50 kroner i måneden, hvilket vil dække en del af kommunens udgifter.

De fremhæver også, at det er relevant for de børn, der bor og går i skole i byen. Her vælger børnene ofte at gå eller cykle. En mulighed børn i yderdistrikterne ikke har i masse grad.

- Det vil betyde, at de skoleelever der i dag har et gratis buskort, men som ikke bruger det fordi de ikke har behov for det, nok ikke vil tegne et buskort i fremtiden. Her sparer kommunen altså 100 procent af omkostningerne, uddyber Thomas Nis Lorenzen.

Kompromisset vil ifølge dem også have en markant mindre social slagside, end hvis det frie buskort helt forsvinder. De meget ressourcestærke forældre vil enten selv kunne betale den fulde pris for buskortet eller finde alternative måder at fragte barnet til skolen på.

- På rigtig mange områder er Sønderborg Kommune helt fremme sammenlignet med andre kommune, og det er virkeligt dejligt. Men det må for alt i verden bare ikke være på bekostning af den service den almene borger i kommunen oplever, siger friskoleformanden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Farvel til Tønder Festival, Vorbasse Marked, genforeningsfest, ringridning og alle de andre

Tønder

Tønder Festival 2020 er aflyst

Danmark

Live efter statsministerens pressemøde: Få overblikket over planerne her

Annonce