Annonce
Erhverv

Frit fald: Det lokale erhvervsklima i Varde styrtdykker

Tabel: JydskeVestkysten
Varde Kommune går voldsomt tilbage i Dansk Industris årlige undersøgelse af det lokale erhvervsklima. Ud af 93 kommuner ligger Varde på plads nummer 46 mod en placering om nummer 21 i fjor. Langsommelig byggesagsbehandling er en væsentlig årsag.

Varde Kommune: Mens nabokommunen Ringkøbing-Skjern de senere år er kravlet op ad ranglisten som en af landet mest erhvervsvenlige kommuner, så er Varde Kommune i frit fald. Det viser Dansk Industris årlige undersøgelse af det lokale erhvervsklima med deltagelse af 93 kommuner.

Varde Kommune falder fra en placering som nummer 21 i fjor til nummer 46 i år, mens Ringkøbing-Skjern Kommune ligger på en fornem tredjeplads. Igen er det Ikast-Brande og Herning kommuner, der topper listen med landets bedste erhvervsklima.

Der er flere årsager til, at Varde Kommune falder hele 25 placeringer. Og noget af en bet for borgmester Erik Buhl (V), der for få år siden meldte ud, at målet var at være i top ti efter placeringen som nummer ni i 2016.

Annonce

Sådan klarer Varde sig

Dansk Industri har i ti år taget temperaturen på det lokale erhvervsliv. Der deltager 93 ud af landets 98 kommuner.

Varde fik i 2019 en samlet placering som nummer 46. En placering som er beregnet ud fra ni forskellige områder med Varde Kommunes placering i parentes.

Infrastruktur og transport (78). Arbejdskraft (34). Uddannelse (6). Kommunal sagsbehandling (50). Skatter, afgifter og gebyrer (11). Fysiske rammer (33). Brug af private leverandører (5). Kommunens image (56). Information og dialog med kommunen (35).

I Varde Kommune har 66 virksomheder med i alt 2.783 arbejdspladser deltaget i undersøgelsen, som baser sig på både interviews og statistik.

Langsommelig

Der, hvor Varde Kommune virkelig går galt i byen, er den kommunale byggesagsbehandling, som af virksomhederne opleves for langsommelig. Det samme gør sig gældende med kommunens behandling af miljøforhold.

Områder som kommunen selv har stor indflydelse på, da det i vid udstrækning drejer sig om kultur og ikke mindst ressourcer. Undersøgelsen viser også, at virksomhederne generelt oplever en god kontakt til politikerne, mens det mere kniber med en god dialog med kommunens embedsmænd. Her skal man dog huske på, at embedsmændene også udfører et tilsyn og skal sikre, at landets love overholdes inden for en lang række områder.

At der er gang i Varde Kommune viser sig ved, at virksomhederne finder, at der mangler kvalificeret arbejdskraft. Virksomhederne finder, at kommunens indsat på området er blevet væsentlig ringere.

Folkeskolen er guld

Derimod høster Varde Kommune stor ros af Dansk Industri for sin brug af private leverandører. Et politiske valg, og for en Venstre-ledet kommune som Varde en bevidst prioritering. På det specifikke områder ligger Varde Kommune nummer fem.

Det så absolut mest positive i undersøgelse er udviklingen i folkeskolen. Afgangseleverne ligger nummer tre i hele landet målt på karakterer, ligesom andelen af elever, der forventes af fuldføre mindst en ungdomsuddannelse inden for ti år, forsat er en af landets højeste. Tal der virkelig varmer hos administrerende direktør Jesper Toft Mathiasen fra DI Sydvestjylland.

- Ikke nok med at eleverne forlader folkeskolen i Varde med et højt fagligt niveau, de er også blevet gjort bekendt med de mange spændende jobmuligheder, der er på de private virksomheder. Vi kan blandt andet se, at indsatsen fra Varde Kommunes erhvervsplaymaker fungerer rigtig godt, siger Jesper Toft Mathiasen i en pressemeddelelse.

Men mange andre kommuner får gavn af Vardes indsats.

- På trods af at folkeskolen i Varde leverer en masse dygtige unge, så er det desværre ikke nok. Mange unge videreuddanner sig andre steder i landet og vender ikke nødvendigvis tilbage til Varde, siger Jesper Toft Mathiasen i pressemeddelelsen.

Varde Kommune dumper hele 25 pladser i undersøgelsen Lokalt Erhvervsklima, som Dansk Industri står bag. Varde er nu nummer 46. Her et foto fra kommunens største, private arbejdsplads, Nobia Danmark i Ølgod. Arkivfoto: Chresten Bergh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Merkel holder drømmen om Europa i live

For en uges tid siden gik en sød historie sin sejrsgang i tyske medier og på sociale platforme. Landets kansler, Angela Merkel blev fotograferet i en kø i en dagligvarebutik med sin indkøbsvogn. To ruller toiletpapir og fire flasker hvidvin. ”Eine wie uns” som det hed sig i masser af opslag på nettet efterfølgende. Ingen hamstring. Fornuftig prioritering. Og kansleren betalte endda med kreditkort og ikke kontanter, som man ellers ofte gør hos vores naboer. Lederskab i det små. Merkel viser også lederskab i det store. Hvor lande i hele Europa, inklusive Danmark, har dukket sig, mens et coronahærget Italien har bedt om hjælp, trådte Merkel straks til. Tyskland henter syge italienere til tyske hospitaler. Tyskland henter også syge franskmænd. Fordi man har overskuddet. Fordi man kan. At man samtidig opbygger viden i det tyske sundhedsvæsen, der senere kan komme tyske patienter til gavn, er en kærkommen sidegevinst. Tyskland sender også respiratorer til Spanien. Deler ud af sit overskud. Tyskland viser sig også i coronakrisen fra sin bedste side, som vi har set det i række krisestunder i nyere europæisk historie. Wir schaffen dass, er budskabet fra Merkel igen og igen, og hun sætter sig selv og sit land forrest. Det bør vi alle være taknemmelige for. Uden Tyskland, intet Europa fristes man til at konkludere. Den danske stat har handlet hurtigt og konsekvent på coronakrisen. Der er grund til at håbe, at vi derfor kan komme relativt let igennem den set i sundhedsfagligt perspektiv. Måske også økonomisk. Det er dog værd at holde fast i, at Corona er grænseoverskridende, og vejen tilbage på den anden side løses ved at tænke og handle grænseoverskridende. Det ville derfor klæde os at stå side om side med Tyskland i både ord og handling. Også mens det er svært. Der er en udløbsdato på Angela Merkel. Tiden som kansler rinder ud i 2021. For Europas skyld er der grund til at håbe på, at også hendes efterfølger tager et ansvar, der rækker ud over Tysklands grænser. For uden tysk lederskab, smuldrer Europa.

Kolding

Plejehjem har nu haft ni smittetilfælde med corona: To plejehjemsbeboere er indlagt

Annonce