Annonce
Billund

Frivilligrådet har færre penge til foreninger: - Det bliver meget hårdt

Gurli Hansen, stående, er formand for frivilligerådet og forudser, at der bliver en hed debat om, hvilke foreninger, der skal tilgodeses. Her ses hun ved frivilligrådets prisuddeling. Arkivfoto: Martin Ravn
Frivilligrådet skal i denne uge pege på, hvem der skal have del i de penge, kommunen har sat af til frivillige, sociale foreninger. Der er ønsker for næsten dobbelt så mange kroner, som der er at dele ud af.

Billund Kommune: Frivilligrådet står i denne uge over for en svær opgave, når medlemmerne skal komme med et forslag til, hvem der skal have del i årets paragraf 18-midler, der skal fordeles til de frivillige, sociale foreninger. Paragraf 18-midlerne er en pulje, som kommunerne ifølge loven skal stille til rådighed for de frivillige sociale foreninger.

Der er i år kommet 86 ansøgninger om støtte for knap 1,5 millioner kroner, men der er kun i underkanten af 850.000 at dele ud af.

Formand Gurli Hansen forudser, at fordelingen bliver ekstra svær i år.

- Det bliver hårdt. Det bliver meget hårdt, og nogle foreninger vil opleve nedskæringer, det kan ikke undgås, siger hun.

Frivilligrådet havde ellers søgt Billund Kommune om flere penge. Uden held.

- Jeg er skuffet over, at vi ikke har flere penge i år, så det bliver tidligst til næste år, siger hun.

Annonce

Det bliver hårdt. Det bliver meget hårdt, og nogle foreninger vil opleve nedskæringer.

Gurli Hansen

Slut med mursten

Frivilligrådet har i år ændret kriterierne for, hvad man kan få penge til. Det er overordnet set slut med støtte til døde ting som husleje og møbler. Til gengæld har rådet ønsket, at pengene fortrinsvis går til sociale aktiviteter og aktiviteter, der fremmer sundhed og integration.

Forvaltningen er kommet med et forslag til, hvordan pengene skal fordeles, og det er det, frivilligrådet skal diskutere ud fra. Gurli Hansen mener, at man især skal passe på nogle af de helt små foreninger.

- De små foreninger er sårbare. Får de ingen støtte, risikerer vi, at de ikke gider mere og nedlægger sig selv, siger hun.

Hårdt at skuffe nogen

Gurli Hansen forudser derfor, at bølgerne kommer til at gå højt, når hun på torsdag sidder sammen med Gitte Johansen, Troels Gydum, Birthe V. Riddersholm, Olga Thomsen, John Ullerup-Hansen, Lena Bech og Bente Christensen.

- Mange bliver skuffede, og det er altid hårdt at skulle skuffe nogen, siger Gurli Hansen, der ikke er uvant med opringninger fra foreninger, der vil have en forklaring på, hvorfor netop de ikke er blevet tilgodeset.

Det er politikerne i voksenudvalget, der i begyndelsen af det nye år tager endelig beslutning om fordelingen af paragraf 18-midlerne.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Bander har kun fortjent foragt

Det er en politisk dom, der fredag faldt ved byretten i København, mener Loyal to Familia. Det er selvfølgelig noget vrøvl. Men det kan egentlig ikke undre, at bandemedlemmerne med deres systematiske lovovertrædelser ikke har respekt for, at vi lever i en retsstat. Her er det heldigvis sådan, at det er uafhængige domstole, der frikender eller dømmer de tiltalte. Fredag var dommen, at et midlertidigt politiforbud mod Loyal to Familia blev gjort permanent, og at banden blev opløst som forening. Og som det er i en retsstat, kan dommen ankes, hvilket Loyal to Familia har gjort. Så sagen fortsætter i Landsretten 1. september, og det er sandsynligt, at den tabende part i den sag vil forsøge at få en endelig afgørelse i Højesteret. Men uanset det videre forløb er det en meget opsigtsvækkende dom, da det er første gang, at en domstol opløser en forening. At danne en forening er en grundlæggende frihedsrettighed i Grundloven. Men Grundloven siger også, at foreninger, der virker ved vold eller søger at nå deres mål med vold, kan opløses ved dom. Det er heldigvis meget svært at få forbudt og opløst en forening i Danmark. Og når det gælder rockergrupper og bander, er det kompliceret for anklagemyndigheden at bevise, at de er foreninger i Grundlovens forstand. Derfor er det ikke domme som den, der fredag faldt mod Loyal to Familia, som kommer til at løse problemet med den den organiserede kriminalitet. Det kræver en konstant kamp fra myndighedernes side, og at vi som samfund ikke falder for fristelsen til at forherlige bander. De har kun fortjent fordømmelse og foragt. Forhåbentlig vil dommen dog øge trygheden for landets øvrige borgere. Det er der brug for. Kriminelle bander skaber masser af ulykke og utryghed med deres tyranniske adfærd i form af trusler, vold og afpresning. At omfanget af ugerningerne er stort, viser det skræmmende store antal medlemmer af bander og rockergrupper, som lige nu er varetægtsfængslet eller afsoner en dom: 372.

Annonce