Annonce
Aabenraa

Frivillige bag friluftsbad fik det kolde gys: Renovering bliver tre gange dyrere end ventet

At renovere Ravsted Friluftsbad har vist sig at være en større udfordring end ventet. Formanden, Arne Jepsen, er glad for, at der er god opbakning i bestyrelsen og lokalt. Foto: Jacob Schultz
Byrådet i Aabenraa Kommune skal nu tage stilling til den tredje bevilling til renovering af Ravsted Friluftsbad. Sagen har lært kommunen, at frivillige skal hjælpes med faglig bistand.

RAVSTED: Friluftsbadet i Ravsted trænger til renovering, men projektet, der oprindeligt lød på godt en halv million kroner, er steget i to omgange og viser sig nu at blive cirka tre gange så dyrt.

Den frivillige bestyrelse har derfor nu for tredje gang søgt penge ved kommunen, og byrådet skal onsdag tage stilling til en anbefaling fra kultur- og fritidsudvalget, hvor flertallet vil bevilge 264.000 kr. Beløbet tages fra en pulje, der ellers var reserveret til renovering af friluftsbadet i Bylderup-Bov. Her – godt otte kilometer fra Ravsted - ligger et over 50 år gammelt friluftsbad, som trænger til renovering for mellem 4,3 og 4,4 millioner kroner.

- Men i Bylderup er de ikke så vidt endnu. Vi har endnu ikke set det færdige projekt, og til det har vi også reserveret 1,1 millioner kroner i 2021, som ikke bliver rørt, siger formanden for kultur- og fritidsudvalget, Lars Kristensen (V).

I udvalget stemte DF’eren Jette Julius Kristiansen imod, da hun er modstander af, at pengene tages fra det reserverede beløb til friluftsbadet i Bylderup-Bov.

Annonce

Renovering af Ravsted Friluftsbad

2018 marts: Oprindeligt skal kun bassinet renoveres. Den forventede pris er 534.000 kr. Ravsted Fritidscenter får tilsagn om 150.000 kr. fra kommunen.

Under myndighedsbehandlingen viser sig nye krav til omsætningstider på vandet gennem vandbehandlingsanlægget, som fordyrer projektet med 585.000 kr.

2019 maj: Den forventede samlede pris er nu 1,19 mio. kr. Fritidscentret får tilsagn om yderligere 585.000 kr. fra kommunen. I den forbindelse bliver det aftalt, at fritidscentret skal have en faglig rådgiver på projektet.

Den faglige rådgivning viser, at hvis projektet skal godkendes, kommer der yderligere udgifter, blandt andet til etablering af overløbsrender og renovering af pumpehuset.

2020 februar: Den samlede pris er nu 1,582 mio. kr. Fritidscentret ansøger kommunen om yderligere tilskud på 463.000 kr.

2020 maj: Kultur- og fritidsudvalget anbefaler byrådet, at fritidscentret får 264.000 kr., som står i en pulje til ”ekstraordinære vedligeholdelsesopgaver på svømmehaller og friluftsbade”, og at fritidscentret selv skal finde de resterende 145.000 kr. Vedtages det, vil der i alt være givet 1,053 mio. kr. fra kommunen til renoveringen. Fritidscentret har i forvejen selv 460.000 kr. fra sponsorer, fonde og egen opsparing.

Lærestreg til kommunen

Da kommunen for et år siden for anden gang bevilgede penge til friluftsbadet i Ravsted, blev det aftalt, at folkene i Ravsted skulle have hjælp fra en ekstern rådgiver. Og det er på baggrund af den rådgivning, at projektet nu er blevet dyrere igen.

Derfor har kommunen besluttet, at der skal være ekstern rådgivning med i den type projekter, det gælder også Bylderup-Bov.

- Det er en lære fra Ravsted-projektet, at vi insisterer på at der skal være en ekstern rådgiver. Vi skal undgå, at der opstår nye ting, som kunne være forudset. I foreningerne er de ildsjæle, og ingen kan forvente, at de sætter sig ind i de tekniske løsninger, siger Stig Werner Isaksen, direktør for Kultur, Miljø & Erhverv.

Restbeløb skal indsamles

I den løsning, kultur- og fritidsudvalget, har indstillet til byrådet, skal Ravsted Fritidscenter stadig selv indsamle yderligere 145.000 kr., for at projektet kan blive gennemført. I Ravsted er formanden, Arne Jepsen, fortrøstningsfuld. Han tror på, at beløbet kan indsamles lokalt, hvor der er god opbakning, og han er glad for at have mange gode hjælpere i bestyrelsen.

- Det er lige meget, hvem man spørger, så stiller de op, fortæller Arne Jepsen, der håber på, at renoveringen kan gå i gang i efteråret.

Formanden håber også, at friluftsbadet når at åbne i sommer. Der er normalt adgang fra første weekend i juni til 1. september. Med den nuværende plan for genåbning efter samfundets coronanedlukning, står svømmebade dog først til åbning i begyndelsen af august.

- Hvis det bliver trukket for langt, er det ikke sikkert, at det kan betale med de udgifter, vi har til driften, siger Arne Jepsen, der har været formand i seks år.

Ravsted Friluftsbad tiltrækker familier fra et stort område. Friluftsbadet fra 1974 består af et stort bassin og et tilknyttet børnebassin. Hver sommer sælges 40-50 familiekort, der også giver adgang efter åbningstid. Derfor er det umuligt at opgøre et besøgstal.

Ralph Carstensen, i midten, blev inviteret med, da Ravsted Friluftsbad søndag holdt bestyrelsesmøde. Han ønsker at blive en del af bestyrelsen. Foto: Jacob Schultz

Malene Thomsen er sekretær i bestyrelsen for Ravsted Friluftsbad. Foto: Jacob Schultz
Jan Nissen, til venstre, er kasserer i Ravsted Friluftsbads bestyrelse, som er kommet på dybt vand i forbindelse med renoveringen. Foto: Jacob Schultz
Ravsted Svømmebad står foran generalforsamlingen, hvor nye kræfter stiller op til bestyrelsen. I bestyrelsen sidder nu Arne Jepsen (formand), Jan Nissen (sekretær), Malene Thomsen (sekretær), Robert Jürgensen, Michael Christensen, Christian Bargum og Robert Clemmesen. De nye som stiller op, er Stefen Vulpe, Ralph Carstensen og Bjørn Andersen. Foto: Jakob Schultz
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Natteravnen er i fare for at uddø lokalt

112

Voldsom bilbrand vækkede beboere

Annonce