Annonce
Haderslev

Frivillige hiver Haderslev Kommune i Ankestyrelsen: - Gebyr er ulovligt

Striden om de humanitære organisationers betaling for brug af genbrugspladsen fortsætter. Arkivfoto: Søren Alwan/Scanpix
Det kommunale forsyningsselskab Provas har ulovligt krævet gebyr af frivillige organisationer, lyder kritikken fra Vennekredsen i Vojens.

VOJENS: Forsyningsselskabet Provas og ejeren, Haderslev Kommune, er blevet trukket i Ankestyrelsen.

Det er tidligere advokat i Vojens, cand.jur., Bjarne Ditlevsen, der på vegne af Vennekredsen i Vojens kræver, at de gebyrer, som foreningen siden sensommeren 2019 har betalt for at bruge genbrugspladsen i Vojens, skal betales tilbage.

Striden er opstået, fordi Vennekredsen som andre humanitære organisationer tømmer dødsboer. De effekter, som foreningen vurderer ikke kan afsættes i genbrugsbutikkerne, kører de frivillige til genbrugspladsen. Som en gratis service udført af folk, der ikke får løn for transporten eller sorteringen.  Sådan ser situationen ud i vennekredsens optik.

Annonce

Ifølge den 15 sider lange redegørelse, Bjarne Ditlevsen har sendt til Ankestyrelsen, fremgår det, at Vennekredsen gennem flere år har afleveret usælgelige effekter fra dødsboer frem til efteråret 2019. Så forlangte Provas "uden varsel og uden meddelelse af nogen begrundelse" et erhvervsgebyr udbetalt for hver ladning, der blev afleveret.

Højlydte protester

Vennekredsens formand, Jens Peter Rasmussen, har siden højlydt protesteret over, at foreningen bliver betragtet som et firma, fordi den ikke skulle tjene penge.

Det synspunkt støtter Bjarne Ditlevsen med afsæt i jura:

-  Hvis jeg som nabo kører dit haveaffald til genbrugspladsen, så bliver det ikke mit affald. Det er helt normalt og meget udbredt. Efter mit synspunkt er det ejerskabet, der afgør det, og ikke transporten, siger Bjarne Ditlevsen.

Sådan ser forsyningsselskabet, der er 100 procent ejet og kontrolleret af Hadeslev Kommune,  ikke på sagen.

I en redegørelse til byrådets udvalg for plan og miljø i maj 2020, fastslår Provas, at, ”humanitære organisationer er virksomheder, og det affald, de producerer i deres genbrugsbutikker, er erhvervsaffald. Organisationerne er derfor også forpligtet til at betale et gebyr som øvrige virksomheder.”


Hvis jeg som nabo kører dit haveaffald til genbrugspladsen, så bliver det ikke mit affald. Det er helt normalt og meget udbredt.

Bjarne Ditlevsen, jurist


I sin redegørelse til Ankestyrelsen skriver Bjarne Ditlevsen:

”Det er herved klagers (vennekredsen. Red.) synspunkt, at et ejerskifte – i forhold til et hvilket som helst produkt – skal være baseret på et aftalegrund lag mellem de to involverede parter. Det er ikke tilstrækkeligt, at den en part har et afståelsesønske. Den anden part skal også have et erhvervelsesønske.

Kommunen har som affaldsmyndighed ingen kompetence eller indflydelse på sådanne rent privatretlige retshandler. Mod klagers protest og uden noget bevisgrundlag for det modsatte er kommunen forpligtet til at agere ud fra et grundlag om, at klager ikke har overtaget ejendomsretten til sådanne ikke-ønskede effekter.

Det forhold, at klager har transporteret disse effekter til et sorteringssted og senere frem til genbrugspladsen har ikke karakter af en sådan bevisførelse. Der foreligger alene bevis for en transport- og udsorteringsaftale.”

Fra 1. juli 2019 til 30. marts 2020 betalte frivillige organisationer i Haderslev Kommune 26.665 kroner i det omstridte gebyr.  Andre "øvrige virksomheder" betalte 316.665 kroner.

Annonce
Haderslev For abonnenter

Sundhedsplejersken Kristina vil sætte politisk fokus på børn og unges trivsel: - Vi skal skabe stærke, sunde og robuste børn

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Ejere af landejendom har mistet alt i kraftig brand: - Vi overlevede. Og det er det vigtigste

Aabenraa For abonnenter

Genforeningen betyder også meget i Kongehuset: Derfor er det vigtigt for både dronningen og sønderjyderne, at hun er med til fejringen

Vejen For abonnenter

Udlejer svarer på kritik: - Lejer har ikke været klar over, at man ikke må opbevare kasser i krybekælderen

Annonce