Annonce
Haderslev

Frivillige reparerer maskinerne gratis

Per Therkildsen i gang med at samle en motorsav. Nej, der var ikke strøm på. Foto: Larz Grabau
Defekte støvsugere, håndmixere, lamper og lignende kan få nyt liv, hvis man besøger Bispens frivillige fiksere.

HADERSLEV: To gange om måneden vælter det ind med gamle støvsugere, motorsave og lignende maskineri, som er gået i stykker. Bispens Repair café har nu eksisteret i lidt over to måneder. I weekenden var den åben igen. De frivillige reparatører fik igen deres sag for. Per Therkildsen var i gang med at reparere en motorsav.

– Hvad er din baggrund for at kunne reparere?

– Ikke nogen. Jeg er lidt autokompakt; -didakt hedder det vist, forklarede han.

Saven krævede da heller ikke specialviden.

– Den skulle bare gøres ren. Men så faldt kæden af, så den skulle lige strammes op.

– RRRRRRRRRRR, sagde den lidt efter.

– Den tager sateneme ved, konstaterede Per Therkildsen.

Så Tove Zoega var tilfreds, for hun havde den med. Hun er selv med i brugerrådet på Bispen. Men motorsaven tilhører hendes søn og svigerdatter.

Annonce

Repair Café

Tanken bag Repair Café er, at tingene skal have en chance mere, inden man smider dem ud, så ressourcespild kan undgås. Repair Café Haderslev er den del af Repair Café Danmark. Den første Repair Café herhjemme åbnede på Østerbro i 2013. Siden har de spredt sig ud over landet, så der nu er 16 og fire mere på vej.

Det er gratis at få tingene repareret, hvis de ellers kan laves, men medbring selv materialer eller reservedele. Caféen har værktøj, men giver ingen garanti for reparationerne og forbeholder sig ret til at sige nej til reparationer.

Den lokale Repair Café har åbent hver 2. og 4. lørdag i måneden klokken 10.30-12.30 i Bispens træværksted.

Det meste lykkedes

Ligeledes frivillige Dorte Mazur Mikkelsen var i gang med at reparere sine egne solcellelamper, mens opstarter af det lokale projekt Dinna Blayking styrede statistikken på sin pc.

I marts var der 16 reparationer og to de måtte opgive. April bød på ti og tre fiaskoer.

– Det er for det meste støvsugere, der er fiaskoer, når de er brændt sammen, uddybede hun.

– Det er ofte fordi, der er kommet støv i motoren, så de er brændt sammen. Så kan de ikke betale sig at reparere, forklarede Kenneth Christensen, som var i gang med at skrue på en af formiddagens foreløbig to støvsugere.

Hans baggrund er, at han har ”rodet” med elektronik i 25 år.

– Jeg er it-supporter, så primært laver jeg computere, så det her er også lidt nyt for mig.

Han har endda sit eget værktøj med. For tit er der brug for specialværktøj. Noget af det, laver de så selv. En almindelige skruetrækker fik for eksempel lavet et hak i midten, for at kunne reparere en mælkevarmer/skummer.

Imens var endnu en støvsuger blevet skilt ad. Det er et arbejde, der giver sorte fingre.

Og solcellelamperne kom til at virke igen.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener om Radio24syv: Man kan både vinde og tabe udbud

Når det offentlige sender opgaver i udbud, ligger det i sagens natur, at man som byder både kan vinde og tabe. Og det er også naturligt, at når en udbudsperiode udløber, risikerer det firma, der hidtil har løst opgaven, at tabe kampen om et nyt udbud. Men de selvfølgeligheder anfægter ikke de mange tilhængere af Radio24syv, der er dybt skuffede og vrede over, at radiokanalen ikke kan fortsætte efter denne måneds udgang. Lukningen af Radio24syv bliver af kritikere set som politikeres bevidste forsøg på at stoppe en kanal, der har lavet magtkritiske nyheder og satire. Dette blev også af disse kritikere set som årsagen til, at det daværende borgerlige flertal besluttede, at det nye udbud af Radio24syvs sendetilladelse skulle føre til en radiostation med hovedsæde i provinsen. Radio24syvs ejere ønskede på de forudsætninger ikke at søge. Det vakte så stor kritik, at et politisk flertal reagerede med at beslutte et udbud af en internetbaseret DAB-kanal, som ville give Radio24syv en chance for at fortsætte. Men i et udbud hverken kan eller skal politikerne bestemme hvem, der skal løse opgaven. Det har det politisk uafhængige radio og tv-nævn under Kulturministeriet haft til opgave at afgøre. Nævnet valgte så tirsdag eftermiddag, at Radio24syv ikke får den opgave. Det var et chok for mange medarbejdere og lyttere af en station, der i løbet af otte år har revolutioneret taleradio i Danmark. Tak for det. Men det er forkert, at politikerne har lukket Radio24syv. Stationen har tabt til konkurrenten Radio Loud, som af Radio og tv-nævnet er vurderet til på en række opstillede kriterier at have indgivet det bedste bud. På FM-båndet er Radio4 med hovedsæde i Aarhus klar til fra 1. november at blive afløseren for Radio24syv. Radio4 er ejet af en række lokale og regionale medier, herunder Jysk Fynske Medier, hvis største dagblad er JydskeVestkysten. Også Radio4 må risikere at kunne tabe et eventuelt nyt udbud, når den nuværende sendetilladelse udløber om otte år. For den slags udbud kan man både vinde og tabe.

Annonce