Annonce
Nordtyskland

Frivillige svigter brandværnene

Grömitz mellem Kiel og Lübeck er det fjerde sted i Slesvig-Holsten, hvor brandfolk bliver indkaldt mod deres vilje. Foto: Freiwillige Feuerwehr Grömitz.
Mangel på frivillige betyder at flere brandværn syd for grænsen tvangsudskriver brandfolk blandt borgerne. Undslå sig kan de ikke.
Annonce

GRÖMITZ: Nord og syd for grænsen er der samme tradition for at have frivillige brandværn som et bærende element i det civile beredskab. Men i Slesvig-Holsten kniber det stadig flere steder med at rekruttere frivillige. Fire kommuner har derfor tvangsforpligtet borgere til værnene.

Senest er det sket i Grömitz mellem Kiel og Lübeck. 16 af kommunens borgere har fået besked på at melde sig. Otte af dem er allerede trådt ind i brandværnet, skriver nyhedsbureauet DPA.

I alle forbundslande er der mulighed for at tvangsudskrive brandmænd. Men problemet med manglende frivillige er mest udbredt i Slesvig-Holsten. Foruden Grömitz har også List på Sild, Friedrichstadt i Nordfrisland samt Burg i Dithmarschen i den sydvestlige del af forbundslandet sendt indkaldelser ud. Et femte værn uden frivillighed kan være på vej i Grömitz’ naboby Schashagen.

I Slesvig-Holsten er brandværnene om muligt endnu vigtigere end i Danmark. De rykker således ikke kun ud til brande, men udgør i vidt omfang også den lokale redningstjeneste og løser opgaver inden for civilforsvaret.

Slesvig-Holsten er den tyske delstat, hvor det oftest er nødvendigt at opgive frivilligheden. Fire værn har allerede indkaldt borgere, og en femte kommune følger formentlig snart trop.
Annonce

Pendling er et problem

Manglen på brandfolk skyldes ikke kun manglende lyst til at yde en frivillig indsats.

- Rigtig mange mennesker pendler til og fra arbejde. Så kan de jo ikke stå til rådighed, hvis der skulle udbryde brand på deres hjemegn i dagtimerne, forklarer lederen af de slesvig-holstenske brandværns sammenslutning, Volker Arp, til nyhedsbureauet.

I Grömitz kan de tvangsforpligtede brandfolk se frem til at måtte rykke ud til flere end 100 indsatser om året. Hertil kommer to øvelser hver måned samt diverse kurser i weekender.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding For abonnenter

Villy udfordrer Kolding-borgmester: - Jørn vil have en svævebane - jeg vil have stærke skoler og daginstitutioner

Sønderborg For abonnenter

Dagplejer efter kritik: - Vi skal nok gøre rent, men ikke gratis

Annonce