Annonce
Esbjerg

Fronterne blev trukket skarpt op i striden om Marbæk

Det naturskønne Marbæk har ikke just inspireret til fredelige følelser de seneste par år, hvor bølgerne er gået højt blandt politikere og borgere om, hvordan Marbækplanen bedst skulle udmøntes. Privatfoto.
Vedtagelsen af kompromiset om Marbæk-planen, der havde til formål at fredeliggøre det store naturområde, blev ikke ligefrem fredelig. Fire partier kritiserede blå blok i skarpe vendinger.

Esbjerg Kommune: Kompromiset om Marbæk-planen, som den borgerlige flertals-konstellation i Esbjerg Byråd for et par måneder præsenterede som løsning efter en langvarig strid om opsatte bomme og adgang til det naturskønne område, fandt som ventet sin afslutning i byrådssalen mandag aften.

Men løsningen blev mildt sagt ikke applauderet af alle politikere - Enhedslisten, SF, De Radikale og Socialdemokratiet leverede en bredside mod blå blok, der frit oversat blev beskyldt for at give køb på beskyttelse af store naturværdier og sårbar natur ved at åbne de godt halvdelen af de tidligere opsatte bomme. Først og fremmest de fem bomme, der allerede i efteråret blev genåbnet forsøgsvis, men derudover bliver yderligere seks bomme åbnet.

Bilerne får dermed igen adgang til Plantørvej, Bopladsvej og Sjelborggårdsvej, og mens blå blok ser det som en gave til handicappede og andre gangbesværede, der nu har fri adgang til at nyde herlighederne, ser den anden side af byrådssalen kompromis'et som et anslag mod naturen og den fredeliggørelse, som Marbækplanen oprindelig skulle sikre.

Sagen kort

  • Sagen om fredeliggørelse af Marbæk har været stærkt omdiskuteret i lang tid. Den politisk vedtagne fredeliggørelse af naturområdet Marbæk, der af den kommunale forvaltning blev omsat til 21 bomme, skabt en hel del dårlig stemning mellem bilister, beboere og politikere over en bred kam-
  • I april blev Venstre, Dansk Folkeparti, Borgerlisten, De Konservative og daværende løsgænger, nu Venstremand, Søren Heide Lambertsen, enige om et kompromis, der betyder, at 11 ud af 21 bomme åbnes. Det gælder først og fremmest de fem bomme, der allerede i efteråret blev genåbnet forsøgsvis, men derudover bliver yderligere seks bomme åbnet. Bilerne får dermed igen adgang til Sjelborggårdsvej, Marbækgårdsvej og Ormegravervej, Marbæk Tømmervej og Lodnevej, en unavngiven markvej mellem Sønderhedevej og Myrtuevej samt Bopladsvej.
  • Desuden er Venstre, DF og De Konservative - ikke Borgerlisten - enige om at etablere en ny sti for cyklister og fodgængere som alternativ til Sjelborggårdsvej, og denne sti fortsætter videre fra Gulebjergvej. Stien anlægges med en form for sten-mel. Prismæssigt er der tale om en investering på omtrent to millioner kroner for trampestien, og alt, hvad der koster penge, skal videresendes til efterårets forhandlinger om budgettet, hvor pengene skal findes.
  • Derudover er partierne blevet enige om at søge politiet om tilladelse til at indføre en zonehastighedsbegrænsning på 30 kilometer i timen i hele Marbæk-området.

Krav på beskyttelse

Formanden for Teknik & Byggeudvalget, Søren Heide Lambertsen (V), der har høstet megen kritik for både den oprindelige Marbæk-plan og nu også kompromiset, der blev indgået mellem Venstre, De Konservative, Borgerlisten og DF, ridsede op:

- Der er brugere, som argumenterer for en yderligere fredeliggørelse for motortrafik i Marbæk med udgangspunkt i at værne om naturoplevelsen, og brugere, der argumenterer for, at adgangen til naturen i bil er væsentlig for dem, og den mulighed altid har været der. Der er således argumenter for og imod, men der synes dog at være enighed om, at debatten om fredeliggørelse for motortrafik kun kan landes ved et kompromis, således at der findes en løsning, der ligger imellem det nuværende antal åbne veje og åbning af alle kørefaste veje.

Det synspunkt var der som nævnt ikke just bred enighed om. Socialdemokratiets Mussa Utto slog således fast, at partiet er aldeles uenig i kompromiset:

- Vi er ikke enige - og da slet ikke forslaget om at åbne Plantørvej, Bopladsvej og Sjelborggårdsvej for biltrafik. Det strider mod hele formålet og hensigten med Marbækplanen: Nemlig at udlægge en del af området til ekstensivt rekreativt område med særlige følsomme naturområder. Det er som om at Venstre helt glemmer, at vi er i et internationalt beskyttet område, der stiller særlige krav til beskyttelse, sagde han blandt andet.

Annonce

Skuffelse

De Radikales Anne Marie Geisler Andersen var bestemt heller ikke enig:

- Vi mener ikke, den sag er landet så heldigt. Det er godt, at politikerne har sat sig for bordenden, men det er ikke den rigtige løsning, der er fundet. Biltrafikken er stigende generelt, og brugere af trailcentret i Marbæk vil formentlig også køre dertil i bul. Der er en øget interesse for dyrkning af naturværdierne i Marbæk, og planen skulle sikre områdets værdier. Benyttelse og beskyttelse går hånd i hånd, og her er der tale om et for stort hensyn til bilisterne, I andre kommuner tager man ikke øgede hensyn til øget motortrafik, tværtimod, man sikre rekreative områder, sagde hun blandt andet.

Enhedslistens Sarah Nørris var helt på samme side. Hun kaldte det "enormt skuffende, at vi er havnet her":

- Det har aldrig været Enhedslistens hensigt at begrænse adgangen til Marbæk for nogen som helst. Men det er klart - ønsker man en fredeliggørelse, så vil det begrænse nogle borgeres mulighed for at anvende dele af området. For dem, der ikke kan gå de distancer, vi andre kan, skulle der etableres handicapvenlige stier fra handicapvenlige parkerings-områder - den slags ting. Ikke dette, sagde hun blandt andet.

Men med afstemningsresultatet 17-14 blev kompromis'et, som den ene del af byrådet ikke anser for at være et kompromis, stemt igennem.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Østerby-barnet fik kommunal toppost: Jørn Henriksen stopper efter 15 år som direktør for Børn & Kultur

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa

Landmænd udnytter ukrainske ansatte: Betal jeres løn tilbage eller forsvind

Varde For abonnenter

Omstridt praksis stopper øjeblikkeligt: Slut med private varekøb på fællesantennens regning

Sønderborg

Se video og billeder: Dronning Margrethe er ankommet til Sønderborg

Haderslev

Vinbonden på Årø drømmer om at udvide med besøgsdestilleri

Sydjylland For abonnenter

Nu er leder fratrådt: Psykisk syg patient deltog i jobsamtaler i strid med reglerne

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Esbjerg

Fuldt påklædt kvinde fortsatte ud i havet: Reddet ind 300 meter ude

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Esbjerg

Rundbarbering af rundkørsel: Det kræver en god forklaring

Varde

Hun ville vise rektor, at han tog fejl: Christel blev smidt ud fra Varde Gymnasium – I Esbjerg fik hun en ekstra chance, og tirsdag blev hun student

Aabenraa

Ingen adgang uden gyldigt ID-kort: Ny shelterplads bliver et vigtigt tilflugtssted for veteraner

Billund For abonnenter

Lokale blev beroliget: Lufthavnsdirektør ønsker sig vækst og bedre infrastruktur - men ikke en ekstra landingsbane

Kolding

Simonas bil blev brændt af: - Jeg kan ikke forstå, hvorfor man ikke kan lade andres ting være

Annonce