Annonce
Udland

Frost får franske vinbønder til at frygte for druehøsten

Franske vinbønder er tæt på desperation, da adskillige frostnætter i denne uge truer med at ødelægge en væsentlig del af druehøsten i landets mest kendte og prestigefyldte vinområder. På billedet plukker vinbønder druer på Taittingers vingård under champagnehøsten i Pierry ved Epernay i Frankrig under høsten i 2019. (Arkivfoto). Foto: Christian Hartmann/Reuters
Fra Bordeaux over Bourgogne og Rhonedalen til Champagne er der frygt for ødelagt vinhøst til efteråret.

Franske vinbønder er tæt på desperation, da adskillige frostnætter i denne uge truer med at ødelægge en væsentlig del af druehøsten i landets mest kendte og prestigefyldte vinområder.

I Paris er regeringen ved at forberede krisepakker og redningsplaner efter sjældent kolde nætter langt inde i april. Der er frygt for de alvorligste skader i årtier på afgrøder og vin mange steder i landet.

- De knækker som glas, fordi der ikke er vand i dem, siger Dominique Guignard, en vinbonde i Graves område nær Bordeaux, da han nulrer de første skud på vinrankerne.

- De er fuldstændig udtørret. Der er intet liv i dem, fastslår Guignard, som leder en gruppe vinproducenter i Graves, som er kendt for sine robuste rødvine.

Mange vineksperter siger, at skader fra frost ned til minus seks grader kan blive katastrofale - blandt andet fordi frostnætter blev efterfulgt af usædvanligt varmt vejr i sidste uge.

- Det er et fænomen på nationalt plan, siger Jerome Despey, som er generalsekretær i landbrugsorganisationen FNSEA og vinproducent i Herault-regionen.

- Når man ser tilbage i historien, så var der perioder med frost i 1991, 1997 og 2003, men dette er efter min mening langt værre end alle dem.

I Rhonedalen siger lederen af de lokale vinproducenters sammenslutning, Philippe Pellaton, at han forudser den "dårligste høst i 40 år" med tab på mellem 80 og 90 procent i forhold til det normale,

- Vinproducenterne er rystede og desperate, siger han og tilføjer, at det berømte Côte Rôtie-område er særlig hårdt ramt.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce