Annonce
Sønderborg

Frugtavler har succes med hjemmelavet most

Frugtavler Henrik Petersen vandt sidste år Sønderborg Iværksætterpris med sin frugtvin, som han nu har sat i kommerciel produktion. Det samme gælder hjemmelavet æblecider, som han står med her. Foto: Claus Thorsted

Det har været en rigtig god ide for Henrik Petersen på Hestehavegård at investere i eget mosteri. Snart kommer også æblecider og frugtvin til salg.

Kær: Henrik Petersen fra Hestehavegård gjorde det helt rigtige, da han for år tilbage købte sit eget mosteri.

- Æblemosten sælger rigtig godt. Min oprindelige ide var at lave 5.000-6000 liter om året. Det er nu øget med 300 procent til 18.000 liter, fortæller den 51-årige frugtavler, som sælger flere varianter af æblemost bl.a. også med saft fra jordbær og hyldeblomst.

Henrik Petersen har nu indhentet tilbud på et mere automatiseret anlæg. Succesen kom på det helt rette tidspunkt efter en række øv-år for frugtavleren, som er fjerde generation på Hestehavegård. I 2013 blev 70 procent af høsten ødelagt af hagl, året efter kom stormen Bodil forbi og 2015 var præget af ødelæggelserne fra de to foregående år.

- Der ingen som har sagt, det skal være for nemt, men alligevel fik det en til lidt at miste lysten. Men heldigvis kunne jeg bruge æblerne til most.

Den frugt Henrik Petersen mest bruger til most har små skønhedsfejl og kan derfor ikke sælges direkte til forbrugerne. De håndplukkede æbler presses, mosten pasteuriseres let og fyldes på enten flasker eller i tre liters bokse.

Frugtavleren

Bor ligesom sine forældre og søsteren på Kær tæt ved Hestehavegård. Både hustruen Conny og de tre døtre Camilla, Christina og Celina er dygtige ringridere med flere kongetitler, mens Henrik Petersen nøjes med at se på. Derimod bruger han tid på at spille trompet i Rinkenæs Brassband og skal også spille i Sønderborg Brandværnsorkester, når der snart er Sternfahrt i Sønderborg. Der bliver også til masser af jagthorn, hvor han bl.a. er blevet nummer tre til DM. I 1980'erne arbejdede han i fire år på hotel Scandic, som dengang hed Interscan som privatchauffør og gartner.

Der kommer to slag frugtvin. Den forventes at komme til salg til september. Der bliver lavet omkring 800 flasker. Prisen er endnu ikke fastsat. Der kommer omkring 350 flasker æblecider. Foto: Claus Thorsted

Den fødte frugtavler

For Henrik Petersen lå det lige for, da han i sin tid skulle tage stilling til sin fremtidige beskæftigelse. I 1894 købte hans oldefar Hestehavegård, som i dag er oppe på 40 tønder land. Henrik Petersen hører til blandt de allersidste, der nåede at få en uddannelse som frugtavler på Gartnerskolen ved Odense.

I 2002 overtog han frugtplantagen efter sin far Erik, som stadig hjælper til en gang i mellem, ligesom lillesøsteren Anne Tychsen er ansat i forretningen.

- Det er en livsstil at være frugtavler. Det er lidt mere end et 37 timers job, hårdt for kroppen og man bliver ikke millionær af det.

Henrik Petersen har tidligere leveret til en stor grossist, men han har valgt at optimere indtjeningen ved at sælge direkte til forbrugerne fra egen butik samt via lokale butikker og små grossister.

- Du skal nok få det at vide, hvad enten det er godt eller skidt, det du laver, men vi oplever, at danskerne over de senere år er blevet langt mere bevidste om, hvad de putter i munden. Folk vil gerne have noget kvalitet og noget sundt, siger Henrik Petersen.

Foto: Claus Thorsted
Annonce

Stor tro på frugtvin

Det stopper ikke med forædling af produkter på Hestehavegård. Henrik Petersen er ved at lægge sidste hånd på omkring 350 flasker hjemmelavet æblecider, ligesom han har startet en produktion af frugtvin op. Han har ligesom sin far og farfar altid lavet frugtvin til eget forbrug.

Ideen til at lave det til kommercielt brug havde rumsteret nogle år, men tog fart efter, at han med stor succes serverede æblevin til sin 50 års fødselsdagsfest. Det fik datteren Camilla Schmidt Petersen til at tilmelde ham Sønderborg Iværksætter Pris 2016, som han vandt.

- Jeg håber, det kommer til at gå ligesom med mosten. Folk spøger hele tiden, hvornår kommer det. Der er virkelig store forventninger.

Frugtvinen forventes at komme til salg til september. Der bliver lavet omkring 800 flasker. Prisen er endnu ikke fastsat.

Foto: Claus Thorsted
Annonce
Sønderborg For abonnenter

Fængsel og advarsel om udvisning: Ung fyr dømt i sag med mange anklager

Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Annonce
Annonce
Annonce
Varde For abonnenter

Ligeglad med dagbøder på en million: Tre mands kamp om et elkabel går nu ind i sit tredje år

Esbjerg For abonnenter

Eksperter anbefalede specialklasse til Wibekes søn - alligevel endte han i en almindelig folkeskoleklasse: - De kunne ligeså godt have sat ham i et bur

Alarm 112

19-årig har mistet livet: Kørte ind i betonpille under viadukt

Esbjerg

Coop ruster sig inden ny konkurrent kommer: Vil jævne moderne Fakta-butik og bygge ny discount-spydspids

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Debat For abonnenter

JydskeVestkysten mener: Nej tak til fjernvarmepligt

Navne For abonnenter

Begravelser og bisættelser i Syd- og Sønderjylland

Erhverv For abonnenter

Pizzeria havde ingen penge og skyldte 1,4 millioner kroner: Direktør har nu fået tre års konkurskarantæne

Enkelte ansatte er blevet fyret efter krav om coronapas på job

Haderslev

Is hele året på Torvet: John ismand dropper efterlønnen

Kolding For abonnenter

Helle har ikke set sin nu afdøde biologiske far, siden hun var fem år gammel: Et opslag på Facebook bragte hende tættere på ham end nogensinde før

Esbjerg

Kommunen får Ribe Biogas til at justere produktionen: - Godt at borgere reagerer på gener

Annonce