Annonce
Sønderborg

Frugtavler har succes med hjemmelavet most

Frugtavler Henrik Petersen vandt sidste år Sønderborg Iværksætterpris med sin frugtvin, som han nu har sat i kommerciel produktion. Det samme gælder hjemmelavet æblecider, som han står med her. Foto: Claus Thorsted

Det har været en rigtig god ide for Henrik Petersen på Hestehavegård at investere i eget mosteri. Snart kommer også æblecider og frugtvin til salg.

Kær: Henrik Petersen fra Hestehavegård gjorde det helt rigtige, da han for år tilbage købte sit eget mosteri.

- Æblemosten sælger rigtig godt. Min oprindelige ide var at lave 5.000-6000 liter om året. Det er nu øget med 300 procent til 18.000 liter, fortæller den 51-årige frugtavler, som sælger flere varianter af æblemost bl.a. også med saft fra jordbær og hyldeblomst.

Henrik Petersen har nu indhentet tilbud på et mere automatiseret anlæg. Succesen kom på det helt rette tidspunkt efter en række øv-år for frugtavleren, som er fjerde generation på Hestehavegård. I 2013 blev 70 procent af høsten ødelagt af hagl, året efter kom stormen Bodil forbi og 2015 var præget af ødelæggelserne fra de to foregående år.

- Der ingen som har sagt, det skal være for nemt, men alligevel fik det en til lidt at miste lysten. Men heldigvis kunne jeg bruge æblerne til most.

Den frugt Henrik Petersen mest bruger til most har små skønhedsfejl og kan derfor ikke sælges direkte til forbrugerne. De håndplukkede æbler presses, mosten pasteuriseres let og fyldes på enten flasker eller i tre liters bokse.

Annonce

Frugtavleren

Bor ligesom sine forældre og søsteren på Kær tæt ved Hestehavegård. Både hustruen Conny og de tre døtre Camilla, Christina og Celina er dygtige ringridere med flere kongetitler, mens Henrik Petersen nøjes med at se på. Derimod bruger han tid på at spille trompet i Rinkenæs Brassband og skal også spille i Sønderborg Brandværnsorkester, når der snart er Sternfahrt i Sønderborg. Der bliver også til masser af jagthorn, hvor han bl.a. er blevet nummer tre til DM. I 1980'erne arbejdede han i fire år på hotel Scandic, som dengang hed Interscan som privatchauffør og gartner.

Der kommer to slag frugtvin. Den forventes at komme til salg til september. Der bliver lavet omkring 800 flasker. Prisen er endnu ikke fastsat. Der kommer omkring 350 flasker æblecider. Foto: Claus Thorsted

Den fødte frugtavler

For Henrik Petersen lå det lige for, da han i sin tid skulle tage stilling til sin fremtidige beskæftigelse. I 1894 købte hans oldefar Hestehavegård, som i dag er oppe på 40 tønder land. Henrik Petersen hører til blandt de allersidste, der nåede at få en uddannelse som frugtavler på Gartnerskolen ved Odense.

I 2002 overtog han frugtplantagen efter sin far Erik, som stadig hjælper til en gang i mellem, ligesom lillesøsteren Anne Tychsen er ansat i forretningen.

- Det er en livsstil at være frugtavler. Det er lidt mere end et 37 timers job, hårdt for kroppen og man bliver ikke millionær af det.

Henrik Petersen har tidligere leveret til en stor grossist, men han har valgt at optimere indtjeningen ved at sælge direkte til forbrugerne fra egen butik samt via lokale butikker og små grossister.

- Du skal nok få det at vide, hvad enten det er godt eller skidt, det du laver, men vi oplever, at danskerne over de senere år er blevet langt mere bevidste om, hvad de putter i munden. Folk vil gerne have noget kvalitet og noget sundt, siger Henrik Petersen.

Foto: Claus Thorsted

Stor tro på frugtvin

Det stopper ikke med forædling af produkter på Hestehavegård. Henrik Petersen er ved at lægge sidste hånd på omkring 350 flasker hjemmelavet æblecider, ligesom han har startet en produktion af frugtvin op. Han har ligesom sin far og farfar altid lavet frugtvin til eget forbrug.

Ideen til at lave det til kommercielt brug havde rumsteret nogle år, men tog fart efter, at han med stor succes serverede æblevin til sin 50 års fødselsdagsfest. Det fik datteren Camilla Schmidt Petersen til at tilmelde ham Sønderborg Iværksætter Pris 2016, som han vandt.

- Jeg håber, det kommer til at gå ligesom med mosten. Folk spøger hele tiden, hvornår kommer det. Der er virkelig store forventninger.

Frugtvinen forventes at komme til salg til september. Der bliver lavet omkring 800 flasker. Prisen er endnu ikke fastsat.

Foto: Claus Thorsted
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fortsæt nu endelig bare det gode arbejde

Det har siden september kostet et velfortjent klip i kørekortet, hvis politiet opdager, at du roder med din mobiltelefon, mens du kører bil. 6814 bilister har følt konsekvensen af den strammede lovgivning. Det er mange, men det er ikke en eneste for mange. Tvært imod. Det var på høje tid, at konsekvensen for åbenlyst uopmærksom adfærd i trafikken blev takseret hårdere. Politiet anslår, at op mod 30-35 procent af uheld og ulykker i trafikken skyldes uopmærksomhed. Mennesker kommer alvorligt til skade. Nogen kære dør. Fordi andre mener, at det er nødvendigt at læse en sms, kigge på Facebook, skrive en besked i Messenger, lede efter musik på Spotify. Mens bilen tordner afsted gennem landskabet. Det tager ikke meget mere end fire sekunder at læse en sms og besvare med et thumbs up, en smiley eller et hjerte. Mange af os har gjort det. Men fire sekunder er knap 60 meter hen ad vejen ved skolen. Det er knap 90 meter på landevejen. Og næsten 125 meter på motorvejen, hvor fartbegrænsningen er 110 kilometer i timen. I blinde. Det er livsfarligt, og selvfølgelig skal den slags ligegyldighed med andres liv og helbred koste noget mærkbart. Leder af færdselspolitiet ved Syd- og Sønderjyllands Politi, Knud Reinholdt, havde forventet, at flere ville lade mobilen ligge, da klippereglen trådte i kraft i september. Det forventede han med afsæt i erfaringer, fra dengang hastighedsforseelser begyndte at koste klip. Sådan er det desværre ikke gået. Der er ikke noget i antallet af klip, der tyder på bedring. Der er ikke noget i færdselspolitiets oplevelser, der tyder på det. I virkeligheden er det nok ikke så overraskende. Vi - og det vi gælder altså næsten os alle - har fået et helt utroligt tæt forhold til vores mobiltelefoner, og vi sætter den over venner, familie, koner og børn i masser af sociale sammenhænge. Der er det dog ikke strafbart, blot tankevækkende. I trafikken derimod skal vi ikke acceptere det. Det tog tid med alkohol og det at føre bil, men det blev dog med tiden totalt uacceptabelt. Vi må samme vej med mobilen, og vejen går over en række klippede kørekort. Klø på, kære politi. Vi trænger tydeligvis til kollektiv opdragelse, og den må være lidt hårdhændet. Hver og en af dem I klipper har fortjent det.

Danmark

Hård straf for at bruge mobilen bag rattet: Så mange har fået et klip i kørekortet

Annonce