Annonce
Aabenraa

Frustrerede specialelever: Nu går skoleleder til ministeren

Casper Lübke, Marc Ahrens og Mike Andersen forstår ikke, hvorfor de fortsat skal være i skole, når de godt kunne undervises hjemme. Arkivfoto: Timo Battefeld
Det er vigtigt at blive hørt, selv om det måske ikke ændrer noget. Derfor er Kongehøjskolens leder nu gået videre til socialministeren med specialelevers frustration.

Aabenraa: Mike Andersen, Marc Ahrens og Casper Lübke luftede for en lille uges tid tiden deres frustration. De tre 15-årige knægte forstod ikke, hvorfor de skulle blive ved med at gå i skole og udsætte sig selv og deres familier for ekstra smittefare, når de - selv om de går i specialcentret på Kongehøjskolen - godt kunne undervises hjemme.

Nu er der så kommet nye retningslinjer for undervisningen af elever på specialskoler og i specialklasser. Her åbnes der mulighed for, at eleverne kan undervises hjemme, uden det som hidtil giver ulovligt fravær.

Det kommer dog ikke til at ændre på, at Mike, Marc og Casper hver morgen skal møde ind på Tøndervej sammen med stort set alle de øvrige knap 70 elever i specialcentret.

Annonce

- Det er rigtigt, at de nye retningslinjer giver nogle muligheder, men ikke de muligheder, vi efterlyste, forklarer skoleleder Vibeke Domar og uddyber:

- Sådan som vi læser den ny vejledning, er det kun, hvis eleverne ikke er velfungerende på skolen, at man kan give dem hjemmeundervisning.

Kontakt til minister

På Kongehøjskolen mener man derfor fortsat, at der er et hul i retningslinjerne for de elever, der gerne vil - og kan - følge statsminister Mette Frederiksens opfordring til at udvise samfundssind ved at blive hjemme.

- På baggrund af den dialog, jeg har haft med de unge, har vi taget kontakt til vores socialminister (Astrid Krag, red.), og ministeriet har meldt tilbage, at vi vil blive kontaktet i løbet af ugen. Jeg synes jo, det er fint at få dem til at tænke over, om de retningslinjer, de har sat op, har den tiltænkte effekt, eller der er nogle skjulte sider, siger Vibeke Domar, der er klar over, at de sønderjyske elevers opråb nok ikke flytter noget.

- Men det er vigtigt, at vores elever ser, at det - også selv om det måske ikke ændrer noget - kan lade sig gøre at få sin stemme hørt. At man har lov til at sige "hov, hov, hvad er det her nu for noget". Det er jo et vigtigt formål med folkeskolen: At vi opdrager eleverne til at agere og forholde sig til vores demokrati og de muligheder, det giver.

De nye retningslinjer

Det er i de nye retningslinjer skrevet ind, at elever i specialcentre kan modtage hjemmeundervisning under særlige forhold.

Det gælder eksempelvis elever, der er hjemsendt med symptomer på covid-19, som afventer testsvar, er vurderet som nær kontakt eller hvor særlige forhold betyder, at det bedste for barnet er at modtage undervisning hjemmefra. Det kan være, hvis eleven har svært ved at gå i skole i den nuværende situation.


Jeg synes, det er fint at få dem til at tænke over, om de retningslinjer, de har sat op, har den tiltænkte effekt.

Vibeke Domar, leder Kongehøjskolen


Annonce
Sønderjylland For abonnenter

Mindre sønderjysk by er blevet tre nye reality-stjerner rigere: Deres familier rammes også af det

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Nyd den 182 kilometer lange rute: Denne video tager dig med på Tour de France-stjernernes 3. etape hele vejen fra Vejle til Sønderborg - se om de kommer forbi dit hjem

Varde For abonnenter

I 12 år lå Heidi bundet til sin seng af smerter: Pludselig fik hun et syn og hørte en stemme – og nu er hun helbredt

Esbjerg For abonnenter

Efter 45 år i strandvejs-villa med havudsigt er tidligere minister flyttet ind i penthouselejlighed i indre by med sin hustru: Nu har han et godt råd til andre

Aabenraa

To brande anmeldt tæt på hinanden med 10 minutters mellemrum: Politiet søger vidner

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Kolding For abonnenter

Beboer i kolonihave, hvor lig blev fundet nedgravet: Gerningsmænd kan have efterladt seddel om gravearbejde

Erhverv For abonnenter

Nabo til populært naturområde fandt døde havørreder i massevis på sin gåtur: Her er forklaringen

For abonnenter

Fynbo med fem robotfirmaer: Søren Juul køber op og skyder mange flere penge ind i robotterne

Kultur

For 50 år siden fik grand prix-stjernen fra Ansager sin debut i barndomsbyen: - Jeg spillede og sang af hjertets lyst, og det er jo aldrig en dårlig indgang til tingene

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Kolding

Uhyggeligt solouheld: To unge mænd påkører træ

Nordtyskland For abonnenter

Den 22-årige Milenas hverdag er fyldt med døde mennesker. Men hun elsker livet med ligene

Kolding

Se billederne: Det summede af liv, da der efter to års corona-pause igen var majmarked i midtbyen

Annonce