Annonce
Aabenraa

Frustreret butiksejer deler ulovlig video: Tyverier har kostet mig kvart million

Vibeke Knudsen og Søren Andersen Knudsen har haft stor succes med deres Ønskebørn-butik i Aabenraa. Den blev i 2017 kåret til årets butik i kæden. Arkivfoto: Timo Battefeld

Indehaveren af Ønskebørn i Aabenraa, Vibeke Knudsen, har lagt en video af en butikstyv på Facebook. Hun håber, det kan statuere et eksempel og afskrække andre fra at gøre forsøget. Så er hun faktisk ligeglad med, at hun har gjort noget ulovligt.

Aabenraa: Vibeke Knudsen har ganske enkelt fået nok.

I løbet af de sidste par år har indehaveren af Ønskebørn i Aabenraa gentagne gange oplevet langfingrede butikstyve, der stjæler ting fra hendes butik. Torsdag i sidste uge skete det så igen, og det fik bægeret til at flyde over. Derfor har hun lagt en videooptagelse af det, som ligner en kvinde, der tilsyneladende stjæler noget sengetøj, op på butikkens Facebookside.

Det er ulovligt, og Vibeke Knudsen er da også blevet ringet op af politiet, som fortæller, at hun risikerer en sigtelse. Men hun er efterhånden ligeglad.

- Indtil videre har butikstyverier kostet mig en kvart million kroner. Jeg gider simpelthen ikke mere, og så må jeg tage min straf. Jeg vil ikke blive ved med at give mit levebrød væk på den her måde, siger hun.

En advarsel

Hun føler ikke, det har nok konsekvenser, når butikstyvene bliver fanget. Selvom hun flere gange har været i retten og set tyven blive dømt, får hun aldrig sine varer igen, og hun ser heller aldrig en krone for dem.

- Butikstyven får en bøde, men jeg får ikke mine varer, og der er ingen forsikring, der kommer og betaler for mig. Bare inden for det sidste år har jeg haft cirka 15 butikstyverier, men jeg er holdt op med at anmelde dem. Det er simpelthen spild af min tid, siger Vibeke Knudsen.

Hun håber derfor, at videoen kan fungere som et skrækeksempel, så det afskrækker potentielle butikstyve fra at gøre forsøget.

- Det er en advarsel, som skal få folk til at lade være. Vi har faktisk været søde på den pågældende video, for man kan ikke se, hvem det er, hvis man ikke kender hende. Vi har kameraer overalt i butikken, som fanger det hele, og vi har skam meget bedre materiale, som vi har givet til politiet, siger Vibeke Knudsen.

Samtidig håber hun, at hendes frustrerede opråb kan gøre, at hun fremover får lov til at bruge sit videomateriale til at forebygge tyveri.

- Og hvis jeg ikke kan få lov til det, må politikerne betale vores tab. De er nødt til at forstå, at der ikke er nogen forsikring, der kan dække os, siger Vibeke Knudsen.

Annonce

Gode oplysninger

Tilbage i 2017 fremlagde justitsminister Søren Pape Poulsen et nyt udspil, der netop skulle give butikkerne en lovlig vej til at dele overvågningsbilleder og -videoer på eksempelvis de sociale medier. Metoden blev beskrevet på den måde, at der blev lavet en ny side på politiets hjemmeside, hvor politiet så ville offentliggøre billeder af personer, som politiet ønsker oplysninger om fra offentligheden. Herefter ville butikkerne lovligt kunne dele et link til siden på eksempelvis sociale medier.

Når man kigger på siden i dag, er det dog småt med butikstyve, der bliver efterlyst. Det samme er tilfældet på Syd- og Sønderjyllands Politis egen side.

- Vi lægger jævnligt videoer ud, men reglerne er jo sådan, at det skal være noget, vi gør, når efterforskningsmulighederne er udtømt. I det konkrete tilfælde med Ønskebørn ved vi stort set, hvem der er på videoen, og derfor er der jo ingen grund til at offentliggøre den. Det skal ikke fungere som en offentlig gabestok. Vi gør det, når vi ikke uden hjælp fra offentligheden kan finde ud af, hvem vedkommende er, siger kommunikationsrådgiver hos Syd- og Sønderjyllands Politi, Helle Lundberg.

Hun henviser til en bestemmelse i retsplejeloven, hvoraf det også fremgår, at der først kan offentliggøres materiale, hvis der er mistanke om, at personen har begået en forbrydelse, som kan føre til fængsel i halvandet år eller mere.

Ifølge kommunikationsrådgiveren er der foruden overvågningsvideoen gode oplysninger i sagen og dermed gode muligheder for at opklare den. I øvrigt bekræfter hun, at butiksejeren selv risikerer en sigtelse, da det er ulovligt selv at offentliggøre sådan en video. Den slags koster som regel en bøde.

Annonce
Aabenraa For abonnenter

Byen kommer tættere på: Faxe Kalk er bekymret for udviklingen på havnen

Danmark

Onsdagens coronatal:overblikket over epidemiens udvikling

Annonce
Annonce
Annonce
Haderslev

Tyskerne er tossede med sønderjysk liebhaveri: Ejendomsmægler oplever stigning på 350 procent

Kolding For abonnenter

Beboere i landsby er bekymrede og retter kritik af botilbud efter brand: De tager ikke vores klager alvorligt

Navne For abonnenter

Lars Koch Hertel var læge i Christiansfeld i mere end 30 år: Nu er han død 71 år gammel

Esbjerg For abonnenter

Vognmand får bøde på 20.000 kroner for glemt adresseændring: Nu er han parat til at gå i retten

Kommuner til atomaffald efterlyses: Hvem melder sig frivilligt?

Varde For abonnenter

Han lægger historier på Facebook flere gange om dagen – men åbenheden dækker over en stor lukkethed

Kolding For abonnenter

Andrea fik sit store gennembrud i Retfærdighedens Ryttere: Nu spiller hun med i ny stor Netflix-serie

Thomas kørte i sin fars hjulspor: Boede i lastbil i to og et halvt år

Haderslev

Hesteavler frifundet i forældet straffesag: Snød banken for 700.000 kroner i hestehandel

Storfisker er træt af hetz og sælger mange fiskekvoter

Kolding

Ulovligt fiskeri opdaget i Kolding Fjord: Syv åleruser fundet tæt på havn - ejer står til bøde

Erhverv For abonnenter

Vognmand kæmpede for at holde lastbiler på vejen: Nu har mangel på chauffører tvunget ham til at sælge 15 lastbiler

Sønderborg

Venstre vil tage statsministeren på ordet: - Vi skal turde frigøre folkeskolerne i Sønderborg

Annonce