Annonce
Erhverv

Frustreret dambrugsejer: Jeg kigger ind i et sort hul

Jørgen Ravn har stået i spidsen for Gørklint Dambrug i 50 år og har arbejdet i branchen i 60 år. Dambrugsejeren savner forståelse og hjælp til de ramte af fiskesygdommen IHN.  Foto: Brian Lindholt
Jørgen Ravn fra Gørklint Dambrug var med til at fjerne Egtved-sygen. Nu er han fanget i en situation, hvor han kun har udgifter. Han føler sig holdt hen og savner politiske udmeldinger og løsninger.

Holsted: Han har været dambrugsejer i 50 år og har 60 års erfaring indenfor branchen. Han har været med til otte-ni udrensninger for Egtved-sygen, der hærgede i danske dambrug fra 1960 og blev udryddet for ti år siden.

Men efter prøver har vist, at ørredbestanden på Gørklint Dambrug ved Holsted er ramt af fiskesygdommen IHN, føler Jørgen Ravn sig frustreret.

Han er en af seks dambrugsejere, der lige har fået konstateret smitte blandt fiskene. Yderligere 41 er under mistanke, så på landsplan er omfanget stadig uvist.

Annonce

- Lige nu ser vi kun ind i et stort, sort hul, og det svarer til, at du siger til en svineproducent, at du ikke må levere slagtesvin på ubestemt tid. Det mest enerverende er usikkerheden, siger  Jørgen Ravn.


Lige nu ser vi kun ind i et stort sort hul, og det svarer til, at du siger til en svineproducent, at du ikke må levere slagtesvin på ubestemt tid. Det mest enerverende er usikkerheden

Jørgen Ravn, dambrugsejer


Han har 150 ton ørreder svømmende i bassinerne. Det svarer til 350.000 ørreder og er fisk for millioner af kroner. En stor part var kontraktligt solgt indenfor de næste par måneder, og ikke flere skulle ind i stedet. Nu er ørrederne i bassinerne på ubestemt tid med en uvis skæbne. Og ingen forsikring dækker værditabene.

Må hverken købe eller sælge

- Lige nu må jeg hverken købe eller sælge. Jeg har ingen indtægter men kun udgifter, siger Jørgen Ravn, der føler sig fanget i en fælde efter beslutninger, han ikke selv har taget og ikke har mulighed for at påvirke.

Han kan ikke give ørrederne mindre foder, for så æder de hinanden og dør, og det vil være en overtrædelse af dyreværnsloven. Og når der kommer flere kilo i bassinerne, og det bliver varmere, bliver der mindre ilt. Så riskerer fiskene at dø af iltmangel. Vejret er her en afgørende spiller.

- Det er et kapløb med tiden. Om tre uger risikerer de at dø, siger Jørgen Ravn, der ønsker klar besked fra myndighederne og en løsning på problemerne, inden det er for sent.

- Vi får ingen oplysninger og møder ingen forståelse, når vi spørger. Klar din egen butik, lyder meldingen fra Fødevarestyrelsen. Og det er der, kæden hopper af.  Hvis vi da ellers kan få fat i dem, for det har vi prøvet både skriftligt og mundtligt. Det giver frustration. Der må være nogen, der må gøre noget. Vi ønsker en løsning, så vi kan komme videre, siger Jørgen Ravn.

Han føler sig især provokeret af Fødevarestyrelsens brev om dækning af udgifter.

Her står det sort på hvidt, at Fødevarestyrelsen alene dækker laboratorieudgifter i forbindelse med offentlige tilsyn. "Andre udgifter forbundet med denne afgørelse og iværksatte foranstaltninger, der er foreskrevet eller påbydes af Fødevarestyrelsen som led i forebyggelse eller bekæmpelse af IHN, er Fødevarestyrelsen uvedkommende", står der i den skriftlige korrespondance.

- Og prøver er den mindste udgift. Det er vel bare 500 kroner. Vi står selv med resten af regningen, lyder det tørt fra Jørgen Ravn.

Annonce

Kompensation kunne være en løsning

En brugbar løsning for Jørgen Ravn kunne være kompensation for det tabte ved en udrensning.

- Jeg skal beholde mine fisk, fordi en statslig myndighed gerne vil beholde eksporten af IMF-fri æg til andre lande. Man vil gerne bibeholde sin status, siger Jørgen Ravn og fortsætter:

- Havde der været tale covid-19, afrikansk svinepest eller kogalskab var der blevet kompenseret, fordi det smitter mennesker. Det gør IHN ikke, men tabene er jo de samme, og det er myndighederne, der har taget beslutningen. Den, der bestiller musikken, plejer også at betale. Og man skal også huske på, at dambrugene har hentet masser af eksport-indtægter til Danmark. Et dambrug som mit med følgebeskæftigelse er med til at holde gang i ti ansatte. Her plejer at blive hentet fisk 250 dage om året, siger Jørgen Ravn.

Annonce

Tilfældigt ramte

IHN er udbredt over det meste af Europa. Danmark er blandt få certificerede IHN-fri lande. Så i Jørgen Ravns verden er der flere løsninger. Udrensning med kompensation, så IHN-smitten kommer til livs og certificeringen kan bestå. Eller lov til at sælge til lande, hvor der i forvejen bliver solgt ørreder med IHN.

- Under Egtved-sygen var der er en udrensningspulje over fem år, og der fik vi bugt med sygdommen. Lige nu er vi få personer, der kommer til at betale regningen for certificeringen, selv om vi uforvarende er kommet i en situation, der er lige så tilfældig, som når man kaster en terning, siger Jørgen Ravn.


Lige nu er vi få personer, der kommer til at betale regningen for certificeringen, selv om vi uforvarende er kommet i en situation, der er lige så tilfældig, som når man kaster en terning

Jørgen Ravn Dambrugsejer


Umiddelbart er det ikke muligt at få slagtet større fisk herhjemme.

- De siger godt nok, vi kan få dem slagtet, men det vil tage et sted mellem et halvt og et helt år.  Og skal der slagtes i udlandet, skal det godkendes. Det kommer også til at tage tid. Der står også i det offentlige tilsyn "at flytning af dyr eller animalske produkter fra virksomhedens uden Fødevarestyrelsens tilladelse er forbudt, siger Jørgen Ravn.

Dambrugsejerens produktion går normalt til fiskesøer.

- Så lige nu er vi sat ud på et marked, vi ikke kender. Vi føler os ikke det mindste tilgodeset og bliver behandlet som forbrydere i stedet for nogen, som tilfældigt er blevet ramt af en sygdom, siger Jørgen Ravn.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Ny lov: Din kat skal mærkes, hvis du gerne vil se den igen

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Efter halvandet års forsinkelse: Nu fortsætter sag mod bisidder, der kaldte jobcenter-ansatte åndsboller og løgnere på YouTube

Varde For abonnenter

Omstridt praksis stopper øjeblikkeligt: Slut med private varekøb på fællesantennens regning

Vejen For abonnenter

Emma fra 9. klasse holdt årets tale: - Skolen har lært mig, at jeg hverken vil være prinsesse eller astronaut

Speedway For abonnenter

Ingen tvivl overhovedet: Ét finalehold var bare meget bedre end alle de andre

Sydjylland For abonnenter

Nu er leder fratrådt: Psykisk syg patient deltog i jobsamtaler i strid med reglerne

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Erhverv For abonnenter

Konkurrencen vokser dag for dag: Firmaerne på Esbjerg Havn tror på vækst

Haderslev

Landsby skaber sin egen verdenspremiere: - Vi er blevet blæst bagover af opbakningen

EM LIV

Malte fra Nørrebro blev hele Danmarks student, da han kastede sin hue på banen og fik Delaneys trøje efter dansk-russisk EM-skæbnekamp

Aabenraa

Bar hud på vej: Nu kommer høring om byggeri på stranden

Billund For abonnenter

Lise siger nej tak til misbrugere på plejehjemmet: Er det ikke billigere at leje værelser i Grindsted?

Esbjerg

Efter kommunalt administrativt bøvl: Endelig kunne Endrup indvie ny storkerede med både storke, bål og babyer

Annonce