Annonce
Varde

Frustreret turistmand: Enorm militærøvelse har fuldstændig smadret smuk plantage

Det er helt opkørt i Blaabjerg Plantage, efter militæret har været inde med 30 ton tunge bæltekøretøjer. Der er tale om ødelæggelser, mener Frands Kristensen. Foto: Morten Nielsen
Den store militærøvelse, som lige nu foregår ved Oksbøl, har været meget hård ved Blaabjerg Plantage, mener turistmand. Hæren oplyser, at vejret ikke har været med, og der er forståelse for frustrationerne. Men oprydningen er begyndt.
Annonce

Nymindegab/Blaabjerg: Blaabjerg Plantage er helt smadret efter de seneste dages meget store militærøvelse ved Oksbøl med 2000 soldater. Det mener i hvert fald en turistmand, der ikke tror, at sporene fra de tunge bæltekøretøjer forsvinder i den første lange tid.

Frands Kristensen er en meget frustreret ejer af Nymindegab Ridecenter. Han kan se, hvordan stier og smukke skovveje er forvandlet til kratere af spor af køretøjer på bælter.

Øveområdet er nu udvidet, og det er derfor ikke hverdagskost med bæltekøretøjer i Blaabjerg Plantage mere end 20 km fra Oksbøl Kaserne, selv om der ganske vist var kampvogne på øvelse i plantagen for blot to år siden. Sporene fra bælterne skræmmer i bogstaveligste forstand, mener Frands Kristensen, der lejer 80 rideheste ud til turister og ejer fem hytter, som baserer sig på turister, der medbringer heste på ferie i området ved Vesterhavet.

Plantage i turistområde

  • Blåbjerg Plantage er et rekreativt område.
  • Plantagen ligger ved feriebyerne Henne Strand, Henne By og Henne Kirkeby - ikke langt fra Nymindegab og Nørre Nebel.
  • Selve højdepunktet er en gammel klit, der rejser sig 64 meter over havet midt i plantagen, Blaabjerg.
Annonce

Yndet område

- Vore turister rider på stierne i den smukke plantage, andre kører mountainbike, og nogle vandrer. Det er efter militærøvelsen så svært at komme frem i plantagen, at jeg ikke engang kan køre over alt med min firehjulstrækker, siger Frands Kristensen, der ikke har set noget tilsvarende i sine 18 år i Nymindegab.

- Vejene er så opkørte, at jeg ikke tror, at de kan rettes op på et år med stabilgrus. Det skal have længere tid til at sætte sig, siger Frands Kristensen, der vurderer, at plantagen vil være mere svært fremkommelig i måske op til fem år.

Han mener, at øvelsen er dårlig for turismen. Det er generelt meget beskidt i området, fordi forsvaret har kørt på vejene i turistområdet med mudrede køretøjer.

Annonce

Regn gjorde det værre

Kim Fonseca er kaptajn i hærens 1. brigade og i dialog med lokalbefolkningen. Han oplyser, at det blandt andet skyldes de seneste 14 dages massive regn, at plantagen er blevet så medtaget af kørslen med bæltekøretøjer. Det ville ikke have været så slemt, hvis det var mere tørt.

- Det er ikke de tunge Leopard 2 kampvogne, vi har haft inde i Blaabjerg Plantage. Det er de halvt så tunge infanterikampkøretøjer, siger Kim Fonseca.

Disse vejer immer væk stadig 30 ton, så helt lette er de ikke.

Det er helt opkørt i Blaabjerg Plantage, efter militæret har været inde med 30 ton tunge bæltekøretøjer. Der er tale om ødelæggelser, mener Frands Kristensen. Foto: Morten Nielsen
Annonce

Største øvelse i 15 år

Militærøvelsen i øjeblikket er den største på dansk jord i 15 år, så der har også været ekstra tryk på.

- Øvelsen er nu slut, når det gælder Blaabjerg Plantage, siger Kim Fonseca, som oplyser, at oprydningen her gik i gang tirsdag.

- Vi har entreret med Sdr. Malle Maskinstation, som lægger 700 kubikmeter stabilgrus. Men først når det er mere tørt.

- Men grunden til, at der særligt er frustrationer omkring Blaabjerg, er nok, at man i områderne tættere på Oksbøl er mere vant til militærkøretøjerne, og her er kampvognsspor. Sådanne etableres også i Blaabjerg Plantage.

- Men vi har erfaring for, at stierne genoprettes hurtigt, siger Kim Fonseca.

Der var naturligvis også beskidt på vejene ved Blaabjerg Plantage efter øvelsen. Skidt for turismen, mener Frands Kristensen. Foto: Morten Nielsen
Frands Kristensen på en tur i sin firehjulstrækker. Blaabjerg Plantage er et trist syn, synes han. Foto: Morten Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce