Annonce
Varde

Frustreret turistmand: Enorm militærøvelse har fuldstændig smadret smuk plantage

Det er helt opkørt i Blaabjerg Plantage, efter militæret har været inde med 30 ton tunge bæltekøretøjer. Der er tale om ødelæggelser, mener Frands Kristensen. Foto: Morten Nielsen
Den store militærøvelse, som lige nu foregår ved Oksbøl, har været meget hård ved Blaabjerg Plantage, mener turistmand. Hæren oplyser, at vejret ikke har været med, og der er forståelse for frustrationerne. Men oprydningen er begyndt.

Nymindegab/Blaabjerg: Blaabjerg Plantage er helt smadret efter de seneste dages meget store militærøvelse ved Oksbøl med 2000 soldater. Det mener i hvert fald en turistmand, der ikke tror, at sporene fra de tunge bæltekøretøjer forsvinder i den første lange tid.

Frands Kristensen er en meget frustreret ejer af Nymindegab Ridecenter. Han kan se, hvordan stier og smukke skovveje er forvandlet til kratere af spor af køretøjer på bælter.

Øveområdet er nu udvidet, og det er derfor ikke hverdagskost med bæltekøretøjer i Blaabjerg Plantage mere end 20 km fra Oksbøl Kaserne, selv om der ganske vist var kampvogne på øvelse i plantagen for blot to år siden. Sporene fra bælterne skræmmer i bogstaveligste forstand, mener Frands Kristensen, der lejer 80 rideheste ud til turister og ejer fem hytter, som baserer sig på turister, der medbringer heste på ferie i området ved Vesterhavet.

Annonce

Plantage i turistområde

  • Blåbjerg Plantage er et rekreativt område.
  • Plantagen ligger ved feriebyerne Henne Strand, Henne By og Henne Kirkeby - ikke langt fra Nymindegab og Nørre Nebel.
  • Selve højdepunktet er en gammel klit, der rejser sig 64 meter over havet midt i plantagen, Blaabjerg.

Yndet område

- Vore turister rider på stierne i den smukke plantage, andre kører mountainbike, og nogle vandrer. Det er efter militærøvelsen så svært at komme frem i plantagen, at jeg ikke engang kan køre over alt med min firehjulstrækker, siger Frands Kristensen, der ikke har set noget tilsvarende i sine 18 år i Nymindegab.

- Vejene er så opkørte, at jeg ikke tror, at de kan rettes op på et år med stabilgrus. Det skal have længere tid til at sætte sig, siger Frands Kristensen, der vurderer, at plantagen vil være mere svært fremkommelig i måske op til fem år.

Han mener, at øvelsen er dårlig for turismen. Det er generelt meget beskidt i området, fordi forsvaret har kørt på vejene i turistområdet med mudrede køretøjer.

Regn gjorde det værre

Kim Fonseca er kaptajn i hærens 1. brigade og i dialog med lokalbefolkningen. Han oplyser, at det blandt andet skyldes de seneste 14 dages massive regn, at plantagen er blevet så medtaget af kørslen med bæltekøretøjer. Det ville ikke have været så slemt, hvis det var mere tørt.

- Det er ikke de tunge Leopard 2 kampvogne, vi har haft inde i Blaabjerg Plantage. Det er de halvt så tunge infanterikampkøretøjer, siger Kim Fonseca.

Disse vejer immer væk stadig 30 ton, så helt lette er de ikke.

Det er helt opkørt i Blaabjerg Plantage, efter militæret har været inde med 30 ton tunge bæltekøretøjer. Der er tale om ødelæggelser, mener Frands Kristensen. Foto: Morten Nielsen

Største øvelse i 15 år

Militærøvelsen i øjeblikket er den største på dansk jord i 15 år, så der har også været ekstra tryk på.

- Øvelsen er nu slut, når det gælder Blaabjerg Plantage, siger Kim Fonseca, som oplyser, at oprydningen her gik i gang tirsdag.

- Vi har entreret med Sdr. Malle Maskinstation, som lægger 700 kubikmeter stabilgrus. Men først når det er mere tørt.

- Men grunden til, at der særligt er frustrationer omkring Blaabjerg, er nok, at man i områderne tættere på Oksbøl er mere vant til militærkøretøjerne, og her er kampvognsspor. Sådanne etableres også i Blaabjerg Plantage.

- Men vi har erfaring for, at stierne genoprettes hurtigt, siger Kim Fonseca.

Der var naturligvis også beskidt på vejene ved Blaabjerg Plantage efter øvelsen. Skidt for turismen, mener Frands Kristensen. Foto: Morten Nielsen
Frands Kristensen på en tur i sin firehjulstrækker. Blaabjerg Plantage er et trist syn, synes han. Foto: Morten Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Illegal indvandrig er alarmerende

Fra statistikkerne ved vi, at der er godt 800.000 indvandrere og efterkommere i Danmark. Opgørelserne siger naturligt nok ikke noget om den illegale indvandring, da de pågældende personer ikke er registreret. Men Rockwool Fonden har et skøn. Ved hjælp af en avanceret statistisk model vurderer Rockwool Fonden, at cirka 26.000 personer opholder sig ulovligt i landet. Det er en stigning på 18 procent, siden fonden kom med sin seneste rapport i 2016. Nyheden er alarmerende. Et er den lovlige immigration, der så sandelig også har skabt udfordringer. Men noget ganske andet er, at vores land åbenbart huser mennesker, vi intet aner om. Vi har således ikke mulighed for at tjekke, om de pågældende er farlige kriminelle eller måske endog terrorister. I sagens natur er der indbyggede usikkerheder i rapporten. Men ifølge fondens egen forskningsenhed holder det med 95 procents sandsynlighed stik, at mellem 23.000 og 29.000 personer lever under jorden her til lands. Hver og en af dem er en for mange. Tilsyneladende er der to former for illegal indvandring. Uvist hvordan lykkes det åbenbart nogle mennesker at snige sig hertil og gå i skjul. Andre indrejser lovligt, men opholder sig efterfølgende i Danmark i strid med lovgivningen. Blandt andet sker det åbenbart, at kinesere udnytter deres landsmænd som kummerligt betalt arbejdskraft i restaurationsbranchen. Kokkene kommer til Danmark i henhold til den såkaldte beløbsordning. Den sikrer på papiret kineserne en ganske udmærket løn. Men Fagbladet 3F skriver, at ingen eller kun få fridage samt groteske arbejdsuger kombineret med fradrag for kost og logi reducerer den reelle timeløn til omkring 25 kroner. Kinesiske kokke er næppe den store trussel mod rigets sikkerhed. Men de pågældendes ophold er ligeså ulovligt som alle andre illegale immigranters. Derfor er der også her behov for en energisk indsats med at opspore og udvise disse mennesker, ligesom deres arbejdsgivere naturligvis skal gøres ansvarlige.

Kolding

Venstre i Kolding Byråd mister endnu et medlem: Due Paarup skifter til de radikale

Kolding

Forliget om at lukke Kolding havn er dødt: Nu skrider Socialdemokraterne også

Annonce