Annonce
Varde

Frustreret turistmand: Enorm militærøvelse har fuldstændig smadret smuk plantage

Det er helt opkørt i Blaabjerg Plantage, efter militæret har været inde med 30 ton tunge bæltekøretøjer. Der er tale om ødelæggelser, mener Frands Kristensen. Foto: Morten Nielsen
Den store militærøvelse, som lige nu foregår ved Oksbøl, har været meget hård ved Blaabjerg Plantage, mener turistmand. Hæren oplyser, at vejret ikke har været med, og der er forståelse for frustrationerne. Men oprydningen er begyndt.

Nymindegab/Blaabjerg: Blaabjerg Plantage er helt smadret efter de seneste dages meget store militærøvelse ved Oksbøl med 2000 soldater. Det mener i hvert fald en turistmand, der ikke tror, at sporene fra de tunge bæltekøretøjer forsvinder i den første lange tid.

Frands Kristensen er en meget frustreret ejer af Nymindegab Ridecenter. Han kan se, hvordan stier og smukke skovveje er forvandlet til kratere af spor af køretøjer på bælter.

Øveområdet er nu udvidet, og det er derfor ikke hverdagskost med bæltekøretøjer i Blaabjerg Plantage mere end 20 km fra Oksbøl Kaserne, selv om der ganske vist var kampvogne på øvelse i plantagen for blot to år siden. Sporene fra bælterne skræmmer i bogstaveligste forstand, mener Frands Kristensen, der lejer 80 rideheste ud til turister og ejer fem hytter, som baserer sig på turister, der medbringer heste på ferie i området ved Vesterhavet.

Annonce

Plantage i turistområde

  • Blåbjerg Plantage er et rekreativt område.
  • Plantagen ligger ved feriebyerne Henne Strand, Henne By og Henne Kirkeby - ikke langt fra Nymindegab og Nørre Nebel.
  • Selve højdepunktet er en gammel klit, der rejser sig 64 meter over havet midt i plantagen, Blaabjerg.

Yndet område

- Vore turister rider på stierne i den smukke plantage, andre kører mountainbike, og nogle vandrer. Det er efter militærøvelsen så svært at komme frem i plantagen, at jeg ikke engang kan køre over alt med min firehjulstrækker, siger Frands Kristensen, der ikke har set noget tilsvarende i sine 18 år i Nymindegab.

- Vejene er så opkørte, at jeg ikke tror, at de kan rettes op på et år med stabilgrus. Det skal have længere tid til at sætte sig, siger Frands Kristensen, der vurderer, at plantagen vil være mere svært fremkommelig i måske op til fem år.

Han mener, at øvelsen er dårlig for turismen. Det er generelt meget beskidt i området, fordi forsvaret har kørt på vejene i turistområdet med mudrede køretøjer.

Regn gjorde det værre

Kim Fonseca er kaptajn i hærens 1. brigade og i dialog med lokalbefolkningen. Han oplyser, at det blandt andet skyldes de seneste 14 dages massive regn, at plantagen er blevet så medtaget af kørslen med bæltekøretøjer. Det ville ikke have været så slemt, hvis det var mere tørt.

- Det er ikke de tunge Leopard 2 kampvogne, vi har haft inde i Blaabjerg Plantage. Det er de halvt så tunge infanterikampkøretøjer, siger Kim Fonseca.

Disse vejer immer væk stadig 30 ton, så helt lette er de ikke.

Det er helt opkørt i Blaabjerg Plantage, efter militæret har været inde med 30 ton tunge bæltekøretøjer. Der er tale om ødelæggelser, mener Frands Kristensen. Foto: Morten Nielsen

Største øvelse i 15 år

Militærøvelsen i øjeblikket er den største på dansk jord i 15 år, så der har også været ekstra tryk på.

- Øvelsen er nu slut, når det gælder Blaabjerg Plantage, siger Kim Fonseca, som oplyser, at oprydningen her gik i gang tirsdag.

- Vi har entreret med Sdr. Malle Maskinstation, som lægger 700 kubikmeter stabilgrus. Men først når det er mere tørt.

- Men grunden til, at der særligt er frustrationer omkring Blaabjerg, er nok, at man i områderne tættere på Oksbøl er mere vant til militærkøretøjerne, og her er kampvognsspor. Sådanne etableres også i Blaabjerg Plantage.

- Men vi har erfaring for, at stierne genoprettes hurtigt, siger Kim Fonseca.

Der var naturligvis også beskidt på vejene ved Blaabjerg Plantage efter øvelsen. Skidt for turismen, mener Frands Kristensen. Foto: Morten Nielsen
Frands Kristensen på en tur i sin firehjulstrækker. Blaabjerg Plantage er et trist syn, synes han. Foto: Morten Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Indvandreres efterkommere fornægter ytringsfrihed: Hvad bilder de sig ind?

Det skriger til himlen. Hundredtusinder på flugt har fået lov at opholde sig i Danmark, men langt fra alle siger tak ved at respektere vores demokrati. 48 procent af efterkommerne af ikke-vestlige indvandrere mener, at det skal være forbudt at kritisere religion. Det kan man læse i Udlændinge- og Integrationsministeriets årlige undersøgelse af ikke-vestlige indvandrere og efterkommeres medborgerskab. Det er rystende. De fleste af efterkommernes forældre har fået lov at være her, fordi de er flygtet fra diktaturer, hvor man kan risikere livet ved at ytre sig, tro på andet end islam, være homoseksuel eller i opposition til diktatoren. Lande, hvor individets frihed intet betyder. Vi giver deres børn alle muligheder. Og så fornægter halvdelen af efterkommerne helt grundlæggende rettigheder som at måtte kritisere alt, også religion. Hvad bilder de sig ind? Formanden for Rådet for Etniske Minoriteter, Halima El Abassi, siger, at efterkommere står uden for samfundet og ikke føler sig som en del af fællesskabet. Forfatter Tarek Hussein taler om "dagligdagens hetz" mod muslimer og siger, at den får dem til at hæve paraderne. Begge repræsenterer en offermentalitet, der ikke er til at holde ud. Den kan heller ikke begrundes i fakta. Dagen efter nyheden om efterkommernes mentale fravalg af Danmark kan Kristeligt Dagblad fortælle om en undersøgelse fra det amerikanske Pew Research Center. Man har interviewet 24.599 mennesker i 15 vestlige lande og kan konkludere, at danskerne er de tredjemest positive over for muslimer efter nordmænd og hollændere. Det er altså ikke danskerne, der ikke er tolerante. Tværtimod kan man nu med god ret spørge, hvor stor en andel af mennesker med foragt for demokratiske værdier vi vil acceptere i vores land. At stille spørgsmålet har intet med racisme at gøre, men alene med det allervigtigste: demokrati, ytringsfrihed og frihedsrettigheder. Værdier, vi skal insistere på som altafgørende i vores land. Også for vores gæster.

Annonce