Bramming: Hos den lille forening Idræt om Dagen i Bramming er formand Kim Funder frustreret. Omkring 110 seniorer mødes to timer hver mandag formiddag til gymnastik, linedance og diverse boldspil, og igennem de seneste år har Kim Funder noteret sig, hvordan gebyrer til foreningens bank støt og roligt stiger.
Ved udarbejdelse af budgettet for året 2022 konstaterede Kim Funder, at foreningen betaler kontogebyrer for 2.400 kr., gebyr for netbank på 600 kr., obligatorisk netbankforsikring på 300 kr. og anslået gebyr for brug af netbank på 100 kr.
- 3.400 kr. i bankudgifter er altså rigtig mange penge for en forening med en kontingentindtægt på kr. 60.000,00. Vi har ikke andre indtægter, og oven i de 3.400 kroner kommer de negative renteudgifter, så vi synes bare, det er blevet enormt dyrt at have et pengeinstitut, når der for få år siden var nul kroner i gebyrer, siger Kim Funder og forklarer, at både egen og andre banker påberåber sig, at der er et enormt stort arbejde forbundet med foreningskonti.
Kim Funder understreger, at det er systemet og ikke foreningens bank, han er imod, og JydskeVestkysten har været i kontakt med anden lokal forening, der med en indtægt på 24.484 kr. betaler 2.269,20 kr. i omkostninger, gebyrer og renter til banken. Her har man endda undersøgt, om det var muligt at gå helt uden om bankerne i forhold til at betale regninger med kontanter, men både herfra og fra Idræt om Dagen har man fundet frem til, at der ikke er andre veje end igennem en bank.
Ingen løsning
Kim Funder arbejdede selv i en bank, før han gik på pension, og han ved derfor godt, det er et stort arbejde at få foreningsliv, lovgivning og bankerne til at arbejde sammen, og for en af foreningslivets hovedorganisationer, DGI, er man fuldt ud klar over udfordringerne.
Hos DGI Sydvest modtager man jævnligt henvendelser fra frustrerede kasserere og bestyrelsesformænd, der beder om råd og vejledning til, hvordan man kan undgå bankernes gebyrer, og om der overhovedet er andre muligheder.
Svaret fra DGI er - desværre for foreningerne - lysende klart: Det er der ikke.
- Det er et af de emner, der har har været diskuteret til DGI’s årsmøde, og mig bekendt er der ikke en løsning. Der bliver lagt politisk pres på for at få ændret reglerne, og jo mere opmærksomhed, der kommer på problemet, jo bedre, siger direktør hos DGI Sydvest, Birthe S. Kristensen.
- Det rammer især de små foreninger hårdt. Jeg siger det og nævner altid problemstillingen alle de steder, jeg kan komme til det, men det er bare svært at hamle op med regler for hvidvaskning, administration og terror, siger Birthe S. Kristensen.
Skærpede krav
Selv om det kan lyde voldsomt, er det netop regler om hvidvask og terrorfinansiering, der rammer de små foreninger. JydskeVestkysten har været i kontakt med flere lokale banker, der siger, de ikke kan gøre noget på grund af de store administrationskrav, der er forbundet med foreningsarbejde. I stedet henviser man til en arbejdsgruppe under danske pengeinstitutters repræsentant, Finans Danmark, som i 2021 blev nedsat for at lette byrder for foreninger og pengeinstitutter, uden at kampen mod hvidvask svækkes.
Baggrunden for gruppen er, at kravene de senere år er blevet skærpet for at kunne stille bankkonti til rådighed for foreningerne. Det betyder, at banken er forpligtet til at overholde hvidvasklovgivningen, herunder at have et dokumenteret kendskab for at sikre identiteten af deres kunder. Det betyder for foreningerne, at der stilles krav fra banken i forhold til forevisning af legitimation, oplysning om, hvem der er de reelle ejere eller om hvem, der styrer foreningen, og det udfordrer foreningerne og de frivilliges arbejdsbyrde.
- Vi skal i arbejdsgruppen levere idéer, der har den rette balance mellem at holde fokus på bekæmpelse af økonomisk kriminalitet, og sikre en så smidig proces som muligt i forhold til foreninger og banker, sagde arbejdsgruppens formand, Kjeld Gosvig-Jensen, da gruppen blev nedsat foråret 2021.
Gruppen, der består af ni landsdækkende organisationer, fremlagde i juni 2021 et idékatalog med tre forslag til folketingspolitikerne for at lette foreningernes byrder, men endnu er der ikke kommet konkrete tiltag ud af bestræbelserne.
Kim Funder, Idræt om DagenDer må kunne findes en løsning, for som det er nu, er det at skyde gråspurve med kanoner.
Den ene er en ny model for risikoklassifikation, der med forankring i hvidvaskloven forventes at indebære, at foreninger med lav risiko klassificeres som lavrisikokunder. Der arbejdes også på en ny, frivillig digital selvbetjeningsløsning for foreninger, der forventes at lette byrder for foreninger og pengeinstitutter i forhold til nuværende krav om fysisk udlevering af dokumenter. Tredje tiltag er en ny guide til de formelle rammer i mødet mellem pengeinstitutter og foreninger, der forventes at effektivisere pengeinstitutternes håndtering af foreningssager i forbindelse med blandt andet tegningsregler, proces for kasserer- og formandsskifte med videre.
Skyder gråspurve
De tre forslag er endnu ikke blevet gjort til konkret handling, men Finans Danmark håber, at Finanstilsynet til sommer er klar med en ny model for risikokvalifikation af foreninger. Samtidig er der sat en proces i gang i forhold til digital selvbetjening, mens den nye guide afventer resultatet af de to første forslag.
For en lille forening som Idræt om Dagen i Bramming betyder det altså, at resultaterne fra en arbejdsgruppe, der blandt andet observeres af Erhvervsministeriet, Politiets Efterretningstjeneste, Finanstilsynet, Kulturministeriet og Hvidvasksekretariatet, først skal have dens idéer implementeret, før der kan komme en løsning på deres kvaler med for høje gebyrer i det lokale pengeinstitut.
Kim Funder har ikke mange rosende ord til overs for, at man i en lille forening som Idræt om Dagen skal terrorsikres og betale for, at hvidvaskregler overholdes.
- Der må kunne findes en løsning, for som det er nu, er det at skyde gråspurve med kanoner, siger Kim Funder, der har ét råd til foreninger, der ønsker at betale mindre til banken.
- Jeg kan kun opfordre til, at man som forening forhandler med sin bank. Vi har fået vores forhandlet ned til omkring det halve, og jeg har hørt om en anden bank uden for Bramming, der kun tog 300 kr. mod vores oprindelige 3400 kr., siger Kim Funder og forklarer, at Idræt om Dagen alligevel beholder sin bank i Bramming for at støtte lokalt, og fordi man er glade for samarbejdet.
- Men der er bare alt for mange udfordringer inden for det frivillige foreningsliv, særligt i forbindelse med økonomi, legitimation, dokumenter, underskrifter med mere. Det er fantastisk vigtigt, at vi får flere frivillige med, men vi jager dem væk med det system, vi har nu, siger Kim Funder.
Arbejdsgruppen
Foreningsarbejdsgruppe bag idékataloget består af repræsentanter fra:
Civilsamfundets Brancheforening, Danmarks Idrætsforbund, Dansk Ungdoms Fællesråd, ISOBRO, Frivilligcentre & Selvhjælp Danmark, DGI, Dansk Folkeoplysnings Samråd, Danske Seniorer og Finans Danmark, der er formand for gruppen.
Observatører på gruppens arbejde er:
Erhvervsministeriet, Politiets Efterretningstjeneste, Finanstilsynet, Kulturministeriet og Hvidvasksekretariatet.
_