Annonce
Sydjylland

Frygt for Kattegatbro: Trekant-borgmestre sender brev til ministeren

Motorvejsnettet omkring Kolding er et af de områder, som de syv trekant-borgmestre peger på i det fælles brev, de har sendt til transportministeren. Arkivfoto: Søren Gylling

I et fælles brev til transportminister Ole Birk Olesen (LA) giver de syv borgmestre i Trekantområdet udtryk for deres bekymring over en mulig Kattegatforbindelse. Borgmestrene frygter, at det vil få konsekvenser for projekter i Trekantområdet.

Trekantområdet: De syv borgmestre i Trekantområdet er bekymrede over en mulig Kattegatforbindelse. Transportminister Ole Birk Olesen (LA) meldte i august ud, at regeringen ønsker at afsætte 60 millioner kroner på finansloven til en forundersøgelse af en fast forbindelse over Kattegat.

De syv borgmestre har sendt et fælles brev til transportministeren, hvor de udtrykker deres bekymring for, at ministerens fokus på en Kattegatforbindelse vil betyde udskydelser af ''akutte'' infrastruktur- og trængselsprojekter i Trekantområdet. Det skriver Trekantområdet i en pressemeddelelse. Det sker få uger efter at samtlige 22 borgmestre i Region Syddanmark udtrykte en lignende bekymring.

- Trekantområdet er et af landets mest centrale trafikknudepunkter. De seneste år har den stigende trafik medført betydelige infrastruktur- og trængselsproblemer - særligt E20/E45 rundt om Kolding, E45 over Vejle Fjord og E20 over Lillebælt, og der er lavet flere undersøgelser og planer for løsninger af de trafikale problemer, står der i pressemeddelelsen.

Ifølge pressemeddelelsen viser flere analyser, at en Kattegatforbindelse ikke vil løse disse problemer.

Annonce

Tre projekter

- Vores bekymring er for det første, at fokus vil blive fjernet fra de nødvendige infrastrukturtiltag, der under alle omstændigheder skal gennemføres, står der blandt andet skrevet i brevet.

Blandt de akutte tiltag peger de syv borgmestre især på tre konkrete projekter i både Jylland og på Fyn.

Omkring Kolding mener borgmestrene, at det er nødvendigt at udbygge de to motorvejsforbindelser E20 og E45 på grund af tæt trafik. Derudover håber de på en hurtig igangsætning af en ny motorvej fra Haderslev til Hobro for at aflaste trafikken på Vejlefjordbroen og samtidig gøre de trafikale muligheder ved Billund Lufthavn bedre.

Det sidste projekt, som de syv trekant-borgmestre peger på, er en parallelforbindelse over Lillebælt.

- En Kattegatforbindelse med åbning i 2035, og det begrænsede aflastningspotentiale den har, kan vi ikke vente på, står der til sidst i pressemeddelelsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Genforeningen vækker stadig følelser

Det socialdemokratiske medlem af byrådet i Sønderborg, Bjørn Allerelli Andersen er stødt, fordi det tyske mindretal lægger op til en fejring af 100-året for grænsedragningen i 2020 og ikke af Genforeningen. Han bliver også krænket, når tyske tekster sætter ordet genforening – Wiedervereinigung - i citationstegn. Sagen viser, at der fortsat er store følelser i spil. Den tyske jurist Klaus Alberts fra Kiel har netop udgivet en bog om situationen i 1920. Han anfægter brugen af begrebet genforening, fordi Slesvig heller ikke før 1864 var en del af kongeriget. Argumentet viser, at nogle sager er for komplicerede til, at de kan overlades til videnskaben. Statsretslig er udsagnet korrekt. Men det anfægter ikke, at de dansksindede sønderjyder i 1920 kom hjem til det land og det folk, de så sig som en del af. Så i den følte realitet var der naturligvis tale om en genforening. Derfor skal vi danskere have lov til både at bruge ordet og glædes over Genforeningen. Men vi skal ikke pådutte andre det. Til gengæld skal tyskerne respektere vores holdning. Det tyske mindretal har ligeledes al mulig grund til at glæde sig over Genforeningen. Den forskånede dem i vidt omfang fra at blive en del af Tysklands rædselsfulde historie mellem 1920 og 1949. Ganske vist dumpede mange i mindretallets rækker med et brag, da deres loyalitet blev sat på prøve efter den 9. april 1940. Men de lærte lektien og formulerede i 1945 en formel erklæring om troskab over for den danske stat og 1920-grænsen. Samfundskontrakten holder den dag i dag. Eneste tabere i 1920 blev de danske syd for den nye grænse. De måtte betale en skrækkelig pris med undertrykkelse og senere død på nazisternes fronter. Men skønt ikke alt er glemt, er grænselandet nu en model for det harmoniske samliv mellem flere nationaliteter. Det skal vi fejre i 1920 og så ikke strides om ord. Som danskere i Damark skal vi feste for Genforeningen. Så må andre gerne fejre en af de få stabile grænser, Tyskland nogensinde har haft.

Team Esbjerg For abonnenter

En præstation til topkarakter: Team Esbjerg pillede totalt pynten af russisk storhold

Annonce