Annonce
Esbjerg

Frygt for oversvømmelse hindrer nye byggegrunde i Endrup

I følge teknik og miljøforvaltningen i Esbjerg Kommune risikerer Endrup at blive ramt af forhøjet grundvand som følge af klimaforandringerne. Foto: Ole Maass.
Endrup Lokalråd har bedt Esbjerg Kommune udstykke fire nye eksklusive byggegrunde på Møllegårdsvej, ned til Sneum Å, men stigende vandstand og risiko for oversvømmelser, får kommunen til at holde igen med ny udstykning.

ENDRUP: I Endrup har lokalrådet i mange år arbejdet for at øge byens attraktionsværdi og skabe grundlag for nye tilflyttere til byen. Som følge deraf bad Endrup Lokalråd Esbjerg Kommune om at se på mulighederne for at udstykke nye byggegrunde på et område ved Møllegårdsvej, ned til Sneum Å, som i følge lokalrådet kan blive et område med fire attraktive boliger. Lokalrådet rejste sagen, da man tidligere i år holdt møde med politikerne i kommunens økonomiudvalg.

I sidste uge fik formanden for lokalrådet, Johannes Schmidt, imidlertid et notat fra Teknik & Miljø-afdelingen i Esbjerg Kommune, hvori det pointeres, at kommunens seneste oversvømmelseskort viser risiko for fremtidige oversvømmelser i og omkring Endrup by.

- Opsadstigende grundvand med risiko for grundvand på terræn, ser ud til at udgøre det væsentligste problem, lyder det i notatet fra kommunen. Heri slåes det ligeledes fast, at de fremtidige klimaforandringer betyder, at man vil kunne forvente at se større variationer i grundvandsstanden hen over året.

Annonce

Fire huse til salg

I følge Boligsiden.dk er der lige nu fire huse i Endrup til salg. Tre villaer i Bygaden og én villa med en stor grund på Vibækvej.

Mejerigrunden

Lokalrådsformand Johannes Schmidt erkender, at klimaforandrringerne er en faktor kommunen skal indregne i sin planlægning.

- Men i den sammenhæng mener jeg ikke, at vi i Endrup adskiller os fra de andre landsbyer i kommunen. Området ved Møllegårdsvej vil kunne bruges til at bygge nogle eksklusive boliger, som kunne tiltrække nogle nye typer af beboere til Endrup. Men kan det ikke blive en realitet, må vi arbejde på at få kommunen til at brække det gamle mejeri ned, for på mejeriets grund vil man også kunne bygge en række nye boliger, som kan øge bosætningen i byen. Vores frygt har jo hele tiden været, at mejeriet ender med at stå og forfalde og bliver til en ren ruin, siger Johannes Schmidt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Teatertorden i byrådssalen

Det er ikke altid til at vide, hvad der sætter gang i debatten, når de 27 medlemmer af Vejen Byråd træder sammen. Sådan var det heller ikke på årets første møde i byrådet i tirsdags. Men det skulle vise sig at blive dagsordenens allerførste punkt; Klaus Kildemands anmodning om udtrædelse af byrådet. Det var som sådan ikke Kildemands exit på den lokalpolitiske scene, som satte gang i den verbale bulder og brag, tilhørerne blev vidner til. Allerede forud for byrådsmødet havde løsgængeren Anni Grimm i et læserbrev kritiseret, at formandsposten midt i perioden går fra en socialdemokrat til en anden. Hendes grænse for en ”forhånds-postfordeling” var overskredet, lød det i læserbrevet. Anni Grimm tog også ordet på byrådsmødet, hvor hun kaldte sagsforløbet fra socialdemokraterne for arrogant. Anni Grimm blev i den grad bakket op af Liberal Alliances Martin Boye. Han udtrykte sin bekymring over, at den socialdemokratiske gruppeformand Jørgen Thøgersen med et pennestrøg tilsidesatte Retssikkerhedslovens bestemmelser om, at Børn- og Ungeudvalget selv vælger deres formand. Det står naturligvis Anni Grimm og Martin Boye frit for, hvad de mener. Derom ingen tvivl. Det må være dog berettiget at kaste erindringen tilbage til valgaftenen den 21. november 2017. Lige omkring midnatstide kommer repræsentanter for Venstre, Socialdemokratiet, Det konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti ud for at fortælle, at en bred konstitueringsaftale er på plads. Den fremmødte presse får at vide, hvordan eksempelvis formandsposterne i fagudvalgene fordeles. Socialdemokratiet får i denne forbindelse tildelt formandsposterne i tre udvalg – heriblandt Børn- og Ungeudvalget. Konstitueringsaftalen var Anni Grimm på den sene valgaften selv med til at præsentere som medunderskriver. Aftalen tiltræder Martin Boye også umiddelbart inden Vejen Byråds konstituering i december 2017. Mod slutningen af 2018 bekendtgør Martin Boye dog, at han ikke længere er en del af aftalen. Det er en anden historie. Børn- og Ungeudvalget adskiller sig fra de andre stående udvalg ved, at her sidder også to børnesagkyndige samt en dommer. Anni Grimm mente på byrådsmødet i tirsdags, at Børn- og Ungeudvalget derfor ikke kan sammenlignes med de øvrige stående udvalg, hvor der udelukkende er politisk repræsentation. Det kan godt være, at Retssikkerhedsloven foreskriver, at Børn- og Ungeudvalget selv vælger sin formand. Men det gør de øvrige stående udvalg også. Også borgmesteren vælges formelt af byrådet. Realpolitisk er formandsposterne dog fordelt, når konstitueringsaftalen er underskrevet. Anni Grimm har engang her i avisen leveret et ganske enestående citat, hvor hun slog fast: - Det har simpelthen været nødvendigt at få trådt i klaveret. Citat slut. Her i denne sag virker det som om, at der blev trådt lige hårdt nok. Det tangerer teatertorden. GOD SØNDAG

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];