Annonce
Nordtyskland

Frygt for pest: Massenedskydning af vildsvin er startet

Modelfoto: Colourbox.
Af frygt for afrikansk svinepest er alle fredningsbestemmelser for vildsvin ophavet syd for grænsen, der må jages døgnet rundt hele året. 20.000 blev skudt i Slesvig-Holsten sidste år.

FLENSBORG: Tysklands nordligste delstat, Slesvig-Holsten, er efterhånden indstillet på, at man på et eller andet tidspunkt bliver ramt af den frygtede afrikanske svinepest.

Gennem længere tid har de slesvig-holstenske jægere måttet jage vildsvin døgnet rundt hele året, og i de senere år er der årligt blevet nedlagt mere end 20.000 vildsvin alene i Slesvig-Holsten. Men vildsvinebestanden bliver ved med at vokse, og netop frygten for den afrikanske svinepest har fået myndighederne til at kræve bestanden reduceret.

Annonce
Hvis man skyder de ældste vildsvin, bliver flokken spredt for alle vinde, og dermed yngler vildsvinene endnu mere.

Dirk Bacher, jæger

Landmænd forsikrer sig

Den afrikanske svinepest er for nylig konstateret tæt på den tyske grænse i Polen, og selv om smitten ikke er farlig for mennesker, vil et udbrud lamme landbrugsproduktionen og dermed få uoverskuelige økonomiske konsekvenser. Det er netop grunden til, at Danmark har opført det 70 kilometer lange og meget omstridt vildsvinehegn langs den dansk-tyske grænse.

Ifølge TV-stationen NDR har slesvig-holstenske landmænd siden januar kunnet forsikre sig mod de tab, som et eventuelt udbrud ville medføre. Hvis sygdommen bliver konstateret, vil al landbrugsproduktion – uanset om der er tale om kødproduktion eller kartofler, kål og andre markafgrøder, blive destrueret inden for en radius af tre kilometer. Det vil kunne koste millioner af kroner for de enkelte bedrifter og for Danmarks vedkommende lamme svineeksport for milliarder af kroner. Derfor har mange landmænd syd for grænsen valgt at forsikre sig mod de økonomiske konsekvenser.

Jagtkonsulent Uwe Kemmerich fra Segeberg Amt 100 kilometer syd for den dansk-tyske grænse frygter, at Slesvig-Holsten før eller senere bliver ramt af afrikansk svinepest. Derfor er man i Slesvig-Holsten som den anden tyske delstat efter Saarland begyndt at træne hunde, der kan opspore døde vildsvin.

Foreløbig er fem specialtrænede hunde i stand til at snuse sig frem til døde vildsvin, og allerede nu har man påbegyndt træningen af yderligere ti hunde.

Skyd de unge

En anden jæger, Dirk Bacher, forventer, at han på sit jagtdistrikt inden udgangen af marts kan nå at nedlægge 70 vildsvin, og det er ikke ligegyldigt, hvilke vildsvin man får ram på.

– Vildsvin færdes i flokke, og det er vigtigt at ramme de yngste dyr. For hvis man skyder de ældste vildsvin, bliver flokken spredt for alle vinde, og dermed yngler vildsvinene endnu mere og hele året rundt, siger Dirk Bacher til NDR.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Socialrådgiver beretter om rystende arbejdsforhold: Kommunal leder foreslog glemsomhed i retssag

Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder tvangsinddrevne licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap 4 milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede eller alligevel laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og Fars Pige – lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle tv3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

Annonce