Annonce
Sydjylland

Frygtet svinepest nærmer sig: Nu er sygdommen opdaget få kilometer fra den tyske grænse

I Danmark skal vildsvinehegnet blandt andet være med til at holde afrikansk svinepest væk fra de danske svinebesætninger. Foto: Morten Juhl/Scanpix 2018
Den yderst smitsomme sygdom afrikansk svinepest bevæger sig tættere på. Smittede vildsvin er blevet fundet i Polen blot 21 kilometer fra den tyske grænse.
Annonce

Landbrug: Truslen om at blive ramt af en smitsom virussygdom, der kan få det til at løbe koldt ned ad ryggen på enhver landmand, er rykket et skridt tættere på. Polske vildsvin, der er smittede med den frygtede afrikansk svinepest (AFS), rykker nemlig mod vest og bevæger sig dermed faretruende tæt på den tyske grænse.

Ifølge de veterinære myndigheder i Vestpolen er de smittede vildsvin nu fundet blot 21 kilometer fra grænsen til vores naboland. Det skriver LandbrugsAvisen.

De tyske myndigheder har bekræftet, at der er fundet to smittede vildsvin henholdsvis 32 og 21 kilometer fra den tysk-polske grænse. Tidligere har de nærmeste vildsvin været henholdsvis 34 og 40 kilometer fra den tyske grænse.

Afrikansk svinepest

Afrikansk svinepest er en smitsom virussygdom, som rammer alle racer af svin (herunder vildsvin). Afrikansk svinepest kan ikke smitte til mennesker.

Virus kan spredes ved direkte kontakt med inficerede svin, herunder vildsvin eller ved indirekte kontakt med bl.a. foder, strøelse og vand forurenet med husdyrgødning, samt ved fodring med køkken- og madaffald, som indeholder virus

Afrikansk svinepest er konstateret i flere lande tæt ved Danmark, bl.a. Belgien, Polen, de baltiske lande og Rumænien. Afrikansk svinepest har aldrig været konstateret i Danmark.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Annonce

Frygtet i Danmark

Ifølge LandbrugsAvisen har Polen har været ramt af svinepest siden 2014. I alt er der i landet i 2019 rapporteret om 48 fund af afrikansk svinepest i svinebesætninger og 2.251 fund hos vildsvin.

Afrikansk svinepest har aldrig været konstateret i Danmark, og det vil få store konsekvenser, hvis det sker. Sygdommen er nemlig blandt de mest alvorlige, der kan ramme svin og vildsvin, da den er meget smitsom, ligesom dødeligheden blandt smittede dyr er høj.

Afrikansk svinepest kan smitte både vildsvin og grise, men er ufarligt for mennesker.

Da sygdommen langsomt rykker nærmere dansk jord har Fødevarestyrelsen i 2019 udarbejdet en trusselsvurdering for den samlede risiko for smitte med afrikansk svinepest til Danmark. Indtil videre har vurderingen lydt, at risikoen for smitte til danske svinebesætninger er lav.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

Hver femte turist ønsker mere afstand

Kolding For abonnenter

SF'er opfordrede Søvndal til at gå efter borgmesterposten i vinter: - Nu kan vi måske få en reel valgkamp

Annonce