Annonce
Kolding

Fuglene spiser de døde rotter: Ny fælde viser lovende resultater

Rottebekæmpelse ved Slotssøen i Kolding

Ved Slotssøen og flere andre steder har Kolding Kommune som et pilotprojekt sat giftfrie rottefælder op, der stort set passer sig selv. Foreløbige resultater er gode.

De 12 fælder, der står langs Slotssøen, og de 12 fælder, der står i Odinparken, ligner udefra helt almindelige rottefælder. Men indholdet er noget mere avanceret end en almindelig klapfælde. En dødsensfarlig mekanisme brækker hurtigt og effektivt nakken på rotten og lader rotten glide ud i bunden af fælden. Så kan fugle, andre rotter og små rovdyr spise rotten, så naturen på den måde rydder op efter sig selv.

- Dyr er dovne, og de lærer hurtigt, så de opdager hurtigt, at her er der tit en død rotte, og så vil de tjekke det, siger Birgitte Hansen, projektleder ved kommunens rottebekæmpelse.

De særlige fælder er et pilotprojekt i samarbejde med importøren af fælderne, skadedyrsbekæmperen og Kolding Kommune sat op i de to områder, der er særligt plagede af rotter. Kolding Kommune har lejet fælderne.

Fælderne er effektive, de passer stort set sig selv, og så er de giftfri. Der sidder lokkemad inden i fælden, som bliver skubbet ud ved hjælp af en batteridrevet mekanisme, og det er en CO2-patron, der leverer energi til den mekanisme, som dræber rotten. Det kan lyde makabert, at den døde rotte bliver spist af andre dyr, men det har vist sig at være ret effektivt.

- Vi har allerede gode resultater. De virker rigtigt godt, og vi har faktisk købt fire fælder, som vi kan placere rundt omkring. Vi har sat dem op ved Dollerup Sø i Lunderskov, hvor de har været meget plaget af rotter, siger Birgitte Hansen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Indvandreres efterkommere fornægter ytringsfrihed: Hvad bilder de sig ind?

Det skriger til himlen. Hundredtusinder på flugt har fået lov at opholde sig i Danmark, men langt fra alle siger tak ved at respektere vores demokrati. 48 procent af efterkommerne af ikke-vestlige indvandrere mener, at det skal være forbudt at kritisere religion. Det kan man læse i Udlændinge- og Integrationsministeriets årlige undersøgelse af ikke-vestlige indvandrere og efterkommeres medborgerskab. Det er rystende. De fleste af efterkommernes forældre har fået lov at være her, fordi de er flygtet fra diktaturer, hvor man kan risikere livet ved at ytre sig, tro på andet end islam, være homoseksuel eller i opposition til diktatoren. Lande, hvor individets frihed intet betyder. Vi giver deres børn alle muligheder. Og så fornægter halvdelen af efterkommerne helt grundlæggende rettigheder som at måtte kritisere alt, også religion. Hvad bilder de sig ind? Formanden for Rådet for Etniske Minoriteter, Halima El Abassi, siger, at efterkommere står uden for samfundet og ikke føler sig som en del af fællesskabet. Forfatter Tarek Hussein taler om "dagligdagens hetz" mod muslimer og siger, at den får dem til at hæve paraderne. Begge repræsenterer en offermentalitet, der ikke er til at holde ud. Den kan heller ikke begrundes i fakta. Dagen efter nyheden om efterkommernes mentale fravalg af Danmark kan Kristeligt Dagblad fortælle om en undersøgelse fra det amerikanske Pew Research Center. Man har interviewet 24.599 mennesker i 15 vestlige lande og kan konkludere, at danskerne er de tredjemest positive over for muslimer efter nordmænd og hollændere. Det er altså ikke danskerne, der ikke er tolerante. Tværtimod kan man nu med god ret spørge, hvor stor en andel af mennesker med foragt for demokratiske værdier vi vil acceptere i vores land. At stille spørgsmålet har intet med racisme at gøre, men alene med det allervigtigste: demokrati, ytringsfrihed og frihedsrettigheder. Værdier, vi skal insistere på som altafgørende i vores land. Også for vores gæster.

Annonce