Annonce
Varde

Fugletårn sidder lige i øjet

Det fjerde fugletårn ved Filsø skaber begejstring. Det er opført ved et lavvandet område, hvor der er flest fugle.

FILSØ: Søndag den 7. oktober 2012. Det var dagen, da fuglenes Filsø blev delvist genoprettet, så vandet strømmende ind i Filsø. Nu næste fire år og millioner af liter vand senere vrimler det med fugle, fisk og vandplanter i sådan en grad, at der tales om et mindre mirakel.

Et mirakel som alle kan få lettere ved at se fra det fjerde fulgetårn, som Aage V. Jensen Naturfond fredag indviede sammen med 80 inviterede gæster. Blandt andre Ole Hansen fra Hjerting, der er medlem i Filsø-gruppen som tæller fuglene i området.

- Det hele er perfekt. Jeg tror, det bliver det bedste udkigssted. Både for os nørder og for publikum, siger Ole Hansen med en mild og våd vind i håret.

På trappen ved Møllers Hus på Filsøvej 30 byder direktør Anders Skov fra Aage V. Jensen Naturfond velkommen og fortæller, at de også har bygget en bro over pansergraven, som tyskerne brugte under 2. Verdenskrig. Et sumpet område som man skal over for at nå det nye fugletårn, som får navnet "Langoddetårnet."

- Og jeg kan glæde fuglefolket med, at der allerede er kommet måger på den nye ø, fortæller Andres Skov med henvisning til en lille ø, der er etableret i Filsø nogle få hundrede meter fra det nye fugletårn.

Vildt lækkert

Et tårn som skaber stor begejstring. Ja det sidder lige i øjet ifølge naturvejleder Morten Vinding fra NaturKulturVarde.

- Der er fedt og se, at når Aage V. Jensen bygger noget, er det ikke bare et 10-4 byggeri. De bruger de bedste materialer, og vi kommer helt tæt på fuglelivet. Så for os som formidlere er det vildt lækkert, siger Morten Vinding.

Det nye fugletårn ligger for enden af dæmningevejen mod øst og giver også udflugten et mål at gå efter. Den nu 65-årige pensionerede naturvejleder Bent Jakobsen fra Oksbøl og medlem af Filsø-gruppen bliver helt rørstrømsk.

- Det er fantastisk. Det er overvældende. Jeg kan ikke finde superlativer nok. Og her har du hele tiden solen i ryggen, siger Bent Jakobsen.

Annonce
Der er også opført en bro over pansergraven eller tyskergraven, som de fleste kalder den.
Ole Hansen fra Hjerting jubler sammen med fuglefolket over det nyt fugletårn.
Fra fulgtårn er der en vidunderlige udsigt. En der er masser af fugle. Blandt andet svaner og troldænder.
Det nye fugletårn ligger på Filsøvej 30. Fra p-pladsen er der cirka 10 minutters gang.
Ole Hansen fra Hjerting jubler sammen med fuglefolket over det nyt fugletårn.

Nyt projekt på vej

Aage V. Jensen Naturfond, der ejer Filsø, er i samarbejde med Realdania i gang med et nyt projekt nord for p-pladsen ved Filsøgård.


  • Her er det planen at opføre en elliptisk platform, som går ud i vandet. Det forventes anlagt i efteråret.

  • Derudover er der planer om et skolecenter til formidling.

  • Det nye fugletårn findes på Filsøvej 30, 6854 Henne. Kør til bommen, hvor der er en p-plads, og gå den sidste kilometer.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Det handler om et ordentligt arbejdsmiljø

Når jeg som medlem af økonomiudvalget har valgt offentligt at gå i rette med Mogens Rerups adfærd, er det for at beskytte vores medarbejdere mod psykisk dårligt arbejdsmiljø og for at tydeliggøre over for medarbejdere, at de har retten til at sige fra over for enhver adfærd, der kritiserer og krænker. Denne sag handler om at sikre et ordentligt arbejdsmiljø bag det arbejde, der sker i forvaltningerne. HK og Dansk Socialrådgiverforening har henvendt sig til Haderslev Kommune og er medunderskriver af brevet, idet begge fagforeninger har udtrykt bekymring for deres medlemmers ve og vel. Desværre har konflikterne stået på i årevis og er kørt i hårdknude, og der er tale om et langvarigt pres på en personalegruppe og af medarbejdere og ledere, der fortsat kan se, at de bliver hængt ud med navns nævnelse til social udskamning på sociale medier. Partsrepræsentanters rolle er at føre sag på borgeres vegne og at varetage borgerens interesser. Det kræver et samarbejde for at få et ofte kompliceret sagsforhold til at gå op, som de fleste har en gensidig interesse i. Kommunen kan afvise en person som partsrepræsentant, hvilket sker i så sjældne tilfælde, at jeg ikke i andre situationer har hørt om dette i Haderslev Kommune. Det sker kun, hvis partsrepræsentanten tilsidesætter borgerens egne interesser i sagen, eller hvis vedkommende optræder truende eller voldeligt over for myndighedspersoner. Brevet til de kommunalt ansatte er det politiske budskab om, at vi tager arbejdsmiljøet seriøst. I brevet er der samtidig en opfordring om at styrke dialogen på arbejdspladsen, så ingen medarbejder skal føle sig alene i konfliktfulde situationer.

Esbjerg

Brev sendt til to ministre: Esbjerg Kommune beder staten om hjælp til oversvømmelser

Annonce