Annonce
Varde

Fugletårn sidder lige i øjet

Det fjerde fugletårn ved Filsø skaber begejstring. Det er opført ved et lavvandet område, hvor der er flest fugle.

FILSØ: Søndag den 7. oktober 2012. Det var dagen, da fuglenes Filsø blev delvist genoprettet, så vandet strømmende ind i Filsø. Nu næste fire år og millioner af liter vand senere vrimler det med fugle, fisk og vandplanter i sådan en grad, at der tales om et mindre mirakel.

Et mirakel som alle kan få lettere ved at se fra det fjerde fulgetårn, som Aage V. Jensen Naturfond fredag indviede sammen med 80 inviterede gæster. Blandt andre Ole Hansen fra Hjerting, der er medlem i Filsø-gruppen som tæller fuglene i området.

- Det hele er perfekt. Jeg tror, det bliver det bedste udkigssted. Både for os nørder og for publikum, siger Ole Hansen med en mild og våd vind i håret.

På trappen ved Møllers Hus på Filsøvej 30 byder direktør Anders Skov fra Aage V. Jensen Naturfond velkommen og fortæller, at de også har bygget en bro over pansergraven, som tyskerne brugte under 2. Verdenskrig. Et sumpet område som man skal over for at nå det nye fugletårn, som får navnet "Langoddetårnet."

- Og jeg kan glæde fuglefolket med, at der allerede er kommet måger på den nye ø, fortæller Andres Skov med henvisning til en lille ø, der er etableret i Filsø nogle få hundrede meter fra det nye fugletårn.

Vildt lækkert

Et tårn som skaber stor begejstring. Ja det sidder lige i øjet ifølge naturvejleder Morten Vinding fra NaturKulturVarde.

- Der er fedt og se, at når Aage V. Jensen bygger noget, er det ikke bare et 10-4 byggeri. De bruger de bedste materialer, og vi kommer helt tæt på fuglelivet. Så for os som formidlere er det vildt lækkert, siger Morten Vinding.

Det nye fugletårn ligger for enden af dæmningevejen mod øst og giver også udflugten et mål at gå efter. Den nu 65-årige pensionerede naturvejleder Bent Jakobsen fra Oksbøl og medlem af Filsø-gruppen bliver helt rørstrømsk.

- Det er fantastisk. Det er overvældende. Jeg kan ikke finde superlativer nok. Og her har du hele tiden solen i ryggen, siger Bent Jakobsen.

Annonce
Der er også opført en bro over pansergraven eller tyskergraven, som de fleste kalder den.
Ole Hansen fra Hjerting jubler sammen med fuglefolket over det nyt fugletårn.
Fra fulgtårn er der en vidunderlige udsigt. En der er masser af fugle. Blandt andet svaner og troldænder.
Det nye fugletårn ligger på Filsøvej 30. Fra p-pladsen er der cirka 10 minutters gang.
Ole Hansen fra Hjerting jubler sammen med fuglefolket over det nyt fugletårn.

Nyt projekt på vej

Aage V. Jensen Naturfond, der ejer Filsø, er i samarbejde med Realdania i gang med et nyt projekt nord for p-pladsen ved Filsøgård.


  • Her er det planen at opføre en elliptisk platform, som går ud i vandet. Det forventes anlagt i efteråret.

  • Derudover er der planer om et skolecenter til formidling.

  • Det nye fugletårn findes på Filsøvej 30, 6854 Henne. Kør til bommen, hvor der er en p-plads, og gå den sidste kilometer.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Først nu er Britta Nielsen dømt

Det har vakt berettiget opsigt, at det over en lang årrække lykkedes Britta Nielsen at stjæle over 100 millioner kroner, som ellers skulle være brugt til gavn for de svageste borgere i samfundet. Hvordan kunne en betroet offentligt ansat optræde så kynisk? Og hvordan kunne kontrolmekanismerne i en ellers gennemreguleret offentlig sektor svigte i så uhørt grad? Det er spørgsmål, mange danskere savner gode svar på. Og med god grund. For Britta Nielsen-sagen er sammen med andre statslige skandaler i de senere år med til at skabe tvivl om, hvorvidt vores samfund virkelig er så ukorrupt og velfungerende, som vi ellers godt kan lide at bryste os af. Desværre har Britta Nielsen også kunnet have oplevelsen af at være dømt på forhånd. Her er, hvad daværende socialminister Mai Marcado (K) sagde om Britta Nielsen i efteråret 2018 til Berlingske: - Man er virkelig gennemgående et dårligt menneske, når man vælger at stjæle fra den her gruppe. Så har man jo ingen moral og ingen nedre grænse for anstændighed. Mai Mercado havde fuldstændig ret i sin bedømmelse af Britta Nielsen. Men det var meget upassende, at hun stemplede Britta Nielsen som skyldig, inden retten havde talt. Det var en udtalelse, der formentlig er i strid med god forvaltningsskik, da Mai Mercado på det tidspunkt var minister og dermed havde et særligt ansvar. Såvel borgere, medier som politikere kan undervejs i en så omtalt sag som denne nemt komme til at bruge formuleringer, der reelt slår fast, at den mistænkte er skyldig. Men det er meget vigtigt, at vi holder fast i, at det kun er de uafhængige domstole, som kan frikende eller dømme en anklaget. Det skal også gælde for en gennemført kynisk svindler som Britta Nielsen. Selv om hun siden efteråret 2018 af de fleste har været opfattet som skyldig, var det først tirsdag klokken 16.30, at hun fik sin dom ved Københavns Byret. Mange vil nok mene, at hun havde fortjent en længere straf end de seks år og seks måneders fængsel, det blev til. Men det er ligegyldigt for Britta Nielsens sag, hvad den enkelte borger mener. Retten har talt, og sådan skal det være i et retssamfund.

112

Sag mod bisidder, der hængte jobcenter-ansatte ud på YouTube, er blevet udsat: Dommeren undersøges for at være inhabil

Annonce