x
Annonce
Esbjerg

Fuldt stop for mere højt byggeri i bymidten

Venstre og Socialdemokratiet har besluttet ikke at gå videre med yderligere højt byggeri i Esbjergs historiske bymidte. Arkivfoto

Venstre og Socialdemokratiet har besluttet ikke at gå videre med yderligere højt byggeri i Esbjergs historiske bymidte, lyder det fra formand og næstformand i Plan & Miljøudvalget.

Esbjerg: De grupper af borgere, der har frygtet, at et flertal i Esbjerg Byråd vil lade tårnhøje bygninger skyde op omkring byens kerne - Torvet-Kongensgade-Borgergade - kan ånde lettet op og glæde sig over lydhørhed fra politikerne.

Venstre og Socialdemokratiet har besluttet, at den kommuneplanændring, der ellers ville tillade byggeri i op til 15 etager - cirka 50 meter - i tre specifikke områder i byens hjerte ikke bliver til noget. Det oplyser formand og næstformand for Plan & Miljøudvalget, John Snedker (S) og Karsten Degnbol (V).

- Vi går ikke videre med yderligere højt byggeri i Esbjergs bymidte, som foreslået i den nye kommuneplan. Vi har trukket i håndbremsen på baggrund af den høringsproces, der har været i gang, siger de samstemmende.

Det betyder, at det er den gamle kommuneplan, der gælder, og for de tre områder er det fem etager.

Annonce

Sagen kort


  • Planer om højt byggeri i Esbjerg midtby har siden foråret været et stærkt debatteret emne.
  • Tilhængerne af højt byggeri har argumenteret med, at høje byggerier vil skabe mere liv i midtbyen, og giver Esbjerg mere storbykvalitet, mens modstanderne - såvel borgere som arkitekter -siger, at høje byggerier ikke passer ind, og at de skaber markant ændrede vindforhold, skyggevirkning samt parkeringsproblemer.
  • I den nye kommuneplan var det foreslået, at der visse steder i midtbyen skulle kunne bygges i helt op til 15 etager.

Intens debat

Indstillingen fra de to politikere omfatter blandt andet en kommende beboelsesejendom på hjørnet af Torvegade og Borgergade, der i mange år dannede ramme om Eskildsens Musikforretning, og som Johnny Nim og Brian Elsted Hansen fra Det Faglige Hus har købt som en privat investering. Makkerparret ville oprindeligt bygge i op til syv etager, men da de i sin tid præsenterede kommunen for projektet, blev de bedt om at udvikle videre på det og i stedet overveje muligheden for lægge adskillige etager ovenpå. Nu kan de så gå den anden vej.

- Vi er stadig interesserede i at have en spændende og levende bymidte med plads til alle - også i fremtiden. Det er en væsentlig del af byrådets Vision 2020, og den fastholder vi. Der skal stadig bygges nyt og være plads til investeringer i forskelligt boligbyggeri, som giver plads til nye og flere indbyggere, men vi skal samtidig sikre de kulturhistoriske og arkitektoniske værdier. Årsagen til vores beslutning om at trække i håndbremsen er de mange bemærkninger og input til den nye kommuneplanramme, der har været sendt i høring, og denne gang har debatten nok været særligt intens, fordi den er faldet sammen med udarbejdelsen af lokalplaner for helt konkrete byggeprojekter i Esbjergs indre by, mener John Snedker og Karsten Degnbol.

Efter valget

De allerede godkendte projekter - Fremads byggeri ved Havnegade, Ungdomsbos reviderede boligprojekt på Museumspladsen, der netop har været i fornyet høring, samt byggeriet i Teglværkskvarteret - er ikke omfattet af Venstres og Socialdemokratiets nye syn på højderne i midtbyen.

- Museumsplads-projektet er allerede i proces, og vi har ikke set høringssvarene endnu. Det skal vi først have behandlet politisk, hvilket desværre først kan ske efter kommunalvalget den 21. november. Men de tre områder mellem Borgergade-Kongensgade og Borgergade-Havnegade omkring Torvegade er vi enige om skal have en begrænset bygningshøjde, og derfor kan vi ligeså godt fortælle borgerne nu, hvor vi står, siger John Snedker.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tønder

Folkets opråb er blevet hørt: Genbrugspladserne genåbner på tirsdag

Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Danmark

Liveblog: Kina advarer om mulig ny bølge af coronavirus

Erhverv

Direktør i vækstfirma er bekymret for at krisen trækker ud: Frygter en halvering af omsætningen

Annonce