Annonce
Esbjerg

Fuldt stop for mere højt byggeri i bymidten

Venstre og Socialdemokratiet har besluttet ikke at gå videre med yderligere højt byggeri i Esbjergs historiske bymidte. Arkivfoto

Venstre og Socialdemokratiet har besluttet ikke at gå videre med yderligere højt byggeri i Esbjergs historiske bymidte, lyder det fra formand og næstformand i Plan & Miljøudvalget.

Annonce

Esbjerg: De grupper af borgere, der har frygtet, at et flertal i Esbjerg Byråd vil lade tårnhøje bygninger skyde op omkring byens kerne - Torvet-Kongensgade-Borgergade - kan ånde lettet op og glæde sig over lydhørhed fra politikerne.

Venstre og Socialdemokratiet har besluttet, at den kommuneplanændring, der ellers ville tillade byggeri i op til 15 etager - cirka 50 meter - i tre specifikke områder i byens hjerte ikke bliver til noget. Det oplyser formand og næstformand for Plan & Miljøudvalget, John Snedker (S) og Karsten Degnbol (V).

- Vi går ikke videre med yderligere højt byggeri i Esbjergs bymidte, som foreslået i den nye kommuneplan. Vi har trukket i håndbremsen på baggrund af den høringsproces, der har været i gang, siger de samstemmende.

Det betyder, at det er den gamle kommuneplan, der gælder, og for de tre områder er det fem etager.

Sagen kort


  • Planer om højt byggeri i Esbjerg midtby har siden foråret været et stærkt debatteret emne.
  • Tilhængerne af højt byggeri har argumenteret med, at høje byggerier vil skabe mere liv i midtbyen, og giver Esbjerg mere storbykvalitet, mens modstanderne - såvel borgere som arkitekter -siger, at høje byggerier ikke passer ind, og at de skaber markant ændrede vindforhold, skyggevirkning samt parkeringsproblemer.
  • I den nye kommuneplan var det foreslået, at der visse steder i midtbyen skulle kunne bygges i helt op til 15 etager.
Annonce

Intens debat

Indstillingen fra de to politikere omfatter blandt andet en kommende beboelsesejendom på hjørnet af Torvegade og Borgergade, der i mange år dannede ramme om Eskildsens Musikforretning, og som Johnny Nim og Brian Elsted Hansen fra Det Faglige Hus har købt som en privat investering. Makkerparret ville oprindeligt bygge i op til syv etager, men da de i sin tid præsenterede kommunen for projektet, blev de bedt om at udvikle videre på det og i stedet overveje muligheden for lægge adskillige etager ovenpå. Nu kan de så gå den anden vej.

- Vi er stadig interesserede i at have en spændende og levende bymidte med plads til alle - også i fremtiden. Det er en væsentlig del af byrådets Vision 2020, og den fastholder vi. Der skal stadig bygges nyt og være plads til investeringer i forskelligt boligbyggeri, som giver plads til nye og flere indbyggere, men vi skal samtidig sikre de kulturhistoriske og arkitektoniske værdier. Årsagen til vores beslutning om at trække i håndbremsen er de mange bemærkninger og input til den nye kommuneplanramme, der har været sendt i høring, og denne gang har debatten nok været særligt intens, fordi den er faldet sammen med udarbejdelsen af lokalplaner for helt konkrete byggeprojekter i Esbjergs indre by, mener John Snedker og Karsten Degnbol.

Annonce

Efter valget

De allerede godkendte projekter - Fremads byggeri ved Havnegade, Ungdomsbos reviderede boligprojekt på Museumspladsen, der netop har været i fornyet høring, samt byggeriet i Teglværkskvarteret - er ikke omfattet af Venstres og Socialdemokratiets nye syn på højderne i midtbyen.

- Museumsplads-projektet er allerede i proces, og vi har ikke set høringssvarene endnu. Det skal vi først have behandlet politisk, hvilket desværre først kan ske efter kommunalvalget den 21. november. Men de tre områder mellem Borgergade-Kongensgade og Borgergade-Havnegade omkring Torvegade er vi enige om skal have en begrænset bygningshøjde, og derfor kan vi ligeså godt fortælle borgerne nu, hvor vi står, siger John Snedker.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Søren Brostrøm øjner smittens skyer over efteråret - og en fremtid med mere hygiejne

Trekantområdet

Covid-19: Smittetal stiger mere i Fredericia end i nabokommuner

Annonce