Annonce
Danmark

Fund af corona-virus i hunde og katte: Fødevarestyrelsen afliver katte på minkfarm

Der er dags dato udtaget prøver fra 33 katte på syv smittede minkfarme, oplyser Statens Serum Institut. Arkivfoto: Henning Bagger, Ritzau Scanpix. 
På en minkfarm i Holstebro Kommune er der fundet virus i 12 ud af 24 katte. Undersøgelser angående virustypen i kattene er i gang og er ikke afsluttet.

Nordvestjylland: Det er ikke kun mink, at Fødevarestyrelsen har aflivet på minkfarme i Nordvestjylland.

Styrelsen har også aflivet flere katte på i hvert fald én minkfarm i området, erfarer Dagbladet Holstebro-Struer.

Fødevarestyrelsen er trods Dagbladets gentagne henvendelser over 14 dage ikke vendt tilbage, men dyrlæge og direktør for Kattens Værn, Lone Nielsen, bekræfter overfor Dagbladet, at organisationen har været ude og assistere Fødevarestyrelsen.

- Vi har været ude og hjælpe med at fange og aflive katte på én farm, men fremadrettet er det en sag for Fødevarestyrelsen, siger Lone Nielsen.

Hvorfor vil I ikke have mere at gøre med det?

- Vi har hjulpet, fordi Fødevarestyrelsen har bedt os om det, men det er udenfor vores arbejdsområde, og vi laver meget andet katteværnsarbejde og har ikke kapacitet til det fortsat, siger direktør for Kattens Værn, Lone Nielsen.

Annonce

Smittede katte på to farme

Statens Serum Institution bekræfter i en mail til Dagbladet, at der per 27. november "er undersøgt prøver fra 33 katte fra syv covid-19 smittede minkfarme."

På to af disse minkfarme blev der fundet virus i svælgprøver fra kattene, og der blev desuden fundet antistofpositive katte på den ene af farmene.

"Den ene minkfarm, hvor vi har påvist virus i prøver fra katte, ligger i Holstebro Kommune. Der er fundet virus i svælgsvabere fra 12 ud af 24 katte på den smittede minkfarm, og i 13 af kattene er der fundet antistoffer mod covid-19. Opfølgende undersøgelser angående virustypen i kattene er i gang og er ikke afsluttet," skriver SSI i en mail til Dagbladet.

Annonce

Hunde bliver ikke rigtig syge

Der er desuden konstateret smitte i tre hunde fra covid-19 smittede minkfarme, oplyser SSI. I juni blev en hund fra en af de første smittede minkfarme fundet positiv for antistoffer mod covid-19, og der blev påvist lavt niveau af virus i en svælgprøve.

Prøver udtaget fra hunden fire dage senere var positiv for antistoffer, men negativ for indhold af virus. I september blev der påvist antistoffer i to hunde fra yderligere en smittet minkfarm. Begge hunde var positive for antistoffer og negative for virus.

Der er desuden blevet undersøgt prøver fra 28 vildfangede katte. Der er ikke påvist covid-19 virus eller antistoffer i disse dyr.

"Det er centralt, at der ikke er fundet smittede dyr udenfor farmene, og trods det høje smittetryk på en minkfarm bliver netop hundene ikke rigtig syge," skriver SSI i sin mail.

Coronavirus i katte og hunde

På Fødevarestyrelsens hjemmeside står der ikke noget om reglerne for gårdkatte, som holdes på blandt andet minkfarme som skadedyrsbekæmpee, men der står følgende om hunde og katte som kæledyr.

Der er i Danmark er konstateret coronavirus i hunde og katte, men der fortsat ikke er bevis for, at kæledyr spiller en rolle i spredningen af covid-19. Alligevel anbefales det, at man også følger de generelle hygiejneråd, når man er i kontakt med sit kæledyr, undgå for eksempel at dele mad med dyr eller lade dyret slikke dig i ansigtet. Desuden bør du vaske hænder, hver gang du har været i kontakt med dit kæledyr.

Covid-19 i kæledyr er en anmeldelsespligtig sygdom. Har du mistanke om, at dit kæledyr kan være smitte, skal du kontakte din dyrlæge, og testen dyret positivt skal dyrlægen anmelde det til Fødevarestyrelsen.

Hunde og katte med covid-19 skal betragtes som familiemedlemmer og skal derfor følge de generelle hygiejneråd og karantæneanbefalinger, som også gælder for mennesker.

Kilde: Fødevarestyrelsens hjemmeside, senest opdateret 23. september.

Avleren i Holstebro Kommune, hos hvem Fødevarestyrelsen har aflivet flere katte, ønsker ikke at stå frem med navn i avisen. Kattene på farmen havde som funktion at holde mus og andre skadedyr væk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Tre smittede familier tæt på at lukke Esbjerg Gymnasium: Borgmester kræver anden model for nedlukning

Annonce