Annonce
Tønder

Mysterium: Den 700 kilo tunge Æ Røgelsten er dukket op efter at have været forsvundet i et halvt år

Niels Chr. Thomsen er meget begejstret for, at stenen er fundet igen. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Æ Røgelsten er fundet mindre end 500 meter sin oprindelige plads. Den forsvandt under mystiske omstændigheder i forsommeren. Nu er den dukket op igen under lige så mystiske omstændigheder.
Annonce

Bredebro: Det var en hundelufter, der fandt den! Det lyder næsten som en krimi, men ikke desto mindre var det et mysterium, da en, eller sandsynligvis flere, gerningsmænd en gang i forsommeren fjernede den 700 kilo tunge Æ Røgelsten fra dens faste plads gennem mere end 100 år.

Nu er den dukket op igen, mindre end 500 meter fra "gerningsstedet". Ingen ved, hvem der har leveret den tilbage eller for den sags skyld, hvem der fjernede den i første omgang.

- Den er fjernet fra sin plads, og så er den blevet lagt 4-500 meter derfra i et naturområde, vi kalder Indlandsklitter. Den ligger på den anden side af et hegn, men hvordan den er kommet derhen, det står hen i det uvisse, fortæller Niels Chr. Thomsen, der var den, der opdagede, at den 700 kilo tunge sten var forsvundet i forsommeren.

- Ingen har givet sig til kende, så jeg ved stadig ikke, hvem der har fjernet stenen. Men det var en mand, der var ude at gå med sine hunde, der opdagede den forsvundne sten, og han undrede sig selvfølgelig over, at der lå en stor sten ligesom smidt tilfældigt.

Den er fjernet fra sin plads, og så er den blevet lagt 4-500 meter derfra i et naturområde, vi kalder Indlandsklitter. Den ligger på den anden side af et hegn, men hvordan den er kommet derhen, det står hen i det uvisse.

Niels Chr. Thomsen

Annonce

Skal tilbage på plads

Som JydskeVestkysten tidligere har fortalt, har Æ Røgelsten ligget mindst hundrede år ved det, der var en såkaldt drivervej fra Trøjborg til Løgumkloster marked, altså en vej til kreaturer. Den har samtidig markeret det punkt, hvor tre gamle kirkesogne Abild, Løgumkloster og Brede mødtes.

Stenen var forsynet med ordene Æ Røgelsten i let-læselige typer. Men som det fremgår af billedet, er en del af skriften udvisket.

- Jeg tør ikke sige, om der er tale om hærværk. Det kan jo også bare være det dårlige vejr, der er skyld i det, siger Niels Chr. Thomsen, som lover at Æ Røgelsten kommer tilbage på sin plads, så snart vejret og føret tillader det.

Inskriptionen på "Æ røgelsten" har det ikke for godt, men om der er tale om hærværk eller bare tidens tand er ikke til at sige. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding For abonnenter

Lærerformand opfordrer Koldings lærere til at tage deres forholdsregler: Sådan kan de mindske risiko for at blive smittet

Annonce