Annonce
Tønder

Mysterium: Den 700 kilo tunge Æ Røgelsten er dukket op efter at have været forsvundet i et halvt år

Niels Chr. Thomsen er meget begejstret for, at stenen er fundet igen. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Æ Røgelsten er fundet mindre end 500 meter sin oprindelige plads. Den forsvandt under mystiske omstændigheder i forsommeren. Nu er den dukket op igen under lige så mystiske omstændigheder.

Bredebro: Det var en hundelufter, der fandt den! Det lyder næsten som en krimi, men ikke desto mindre var det et mysterium, da en, eller sandsynligvis flere, gerningsmænd en gang i forsommeren fjernede den 700 kilo tunge Æ Røgelsten fra dens faste plads gennem mere end 100 år.

Nu er den dukket op igen, mindre end 500 meter fra "gerningsstedet". Ingen ved, hvem der har leveret den tilbage eller for den sags skyld, hvem der fjernede den i første omgang.

- Den er fjernet fra sin plads, og så er den blevet lagt 4-500 meter derfra i et naturområde, vi kalder Indlandsklitter. Den ligger på den anden side af et hegn, men hvordan den er kommet derhen, det står hen i det uvisse, fortæller Niels Chr. Thomsen, der var den, der opdagede, at den 700 kilo tunge sten var forsvundet i forsommeren.

- Ingen har givet sig til kende, så jeg ved stadig ikke, hvem der har fjernet stenen. Men det var en mand, der var ude at gå med sine hunde, der opdagede den forsvundne sten, og han undrede sig selvfølgelig over, at der lå en stor sten ligesom smidt tilfældigt.

Annonce

Den er fjernet fra sin plads, og så er den blevet lagt 4-500 meter derfra i et naturområde, vi kalder Indlandsklitter. Den ligger på den anden side af et hegn, men hvordan den er kommet derhen, det står hen i det uvisse.

Niels Chr. Thomsen

Skal tilbage på plads

Som JydskeVestkysten tidligere har fortalt, har Æ Røgelsten ligget mindst hundrede år ved det, der var en såkaldt drivervej fra Trøjborg til Løgumkloster marked, altså en vej til kreaturer. Den har samtidig markeret det punkt, hvor tre gamle kirkesogne Abild, Løgumkloster og Brede mødtes.

Stenen var forsynet med ordene Æ Røgelsten i let-læselige typer. Men som det fremgår af billedet, er en del af skriften udvisket.

- Jeg tør ikke sige, om der er tale om hærværk. Det kan jo også bare være det dårlige vejr, der er skyld i det, siger Niels Chr. Thomsen, som lover at Æ Røgelsten kommer tilbage på sin plads, så snart vejret og føret tillader det.

Inskriptionen på "Æ røgelsten" har det ikke for godt, men om der er tale om hærværk eller bare tidens tand er ikke til at sige. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Bander har kun fortjent foragt

Det er en politisk dom, der fredag faldt ved byretten i København, mener Loyal to Familia. Det er selvfølgelig noget vrøvl. Men det kan egentlig ikke undre, at bandemedlemmerne med deres systematiske lovovertrædelser ikke har respekt for, at vi lever i en retsstat. Her er det heldigvis sådan, at det er uafhængige domstole, der frikender eller dømmer de tiltalte. Fredag var dommen, at et midlertidigt politiforbud mod Loyal to Familia blev gjort permanent, og at banden blev opløst som forening. Og som det er i en retsstat, kan dommen ankes, hvilket Loyal to Familia har gjort. Så sagen fortsætter i Landsretten 1. september, og det er sandsynligt, at den tabende part i den sag vil forsøge at få en endelig afgørelse i Højesteret. Men uanset det videre forløb er det en meget opsigtsvækkende dom, da det er første gang, at en domstol opløser en forening. At danne en forening er en grundlæggende frihedsrettighed i Grundloven. Men Grundloven siger også, at foreninger, der virker ved vold eller søger at nå deres mål med vold, kan opløses ved dom. Det er heldigvis meget svært at få forbudt og opløst en forening i Danmark. Og når det gælder rockergrupper og bander, er det kompliceret for anklagemyndigheden at bevise, at de er foreninger i Grundlovens forstand. Derfor er det ikke domme som den, der fredag faldt mod Loyal to Familia, som kommer til at løse problemet med den den organiserede kriminalitet. Det kræver en konstant kamp fra myndighedernes side, og at vi som samfund ikke falder for fristelsen til at forherlige bander. De har kun fortjent fordømmelse og foragt. Forhåbentlig vil dommen dog øge trygheden for landets øvrige borgere. Det er der brug for. Kriminelle bander skaber masser af ulykke og utryghed med deres tyranniske adfærd i form af trusler, vold og afpresning. At omfanget af ugerningerne er stort, viser det skræmmende store antal medlemmer af bander og rockergrupper, som lige nu er varetægtsfængslet eller afsoner en dom: 372.

Annonce