Annonce
112

Fundet: Tip ledte politiet på sporet af stjålne maskiner

Arkivfoto: Michael Bager
Syd- og Sønderjyllands Politi har fået et gennembrud i den stribe af brugstyverier af traktorer, som skete i weekenden. Man fandt alle maskinerne samlet på ét sted.

FRIFELT/SKÆRBÆK: Tirsdag kort før middag fik politiet jackpot i sagen om de to traktorer og den gummiged, som man har eftersøgt siden søndag.

Et tip ledte nemlig ordensmagten på vej, og i en lade på Skærbæk-egnen var der gevinst.

To stjålne traktorer, en John Deere og en New Holland, samt en halmvogn og en Liebherr L550 gummiged blev alt sammen fundet på stedet.

New Holland-traktoren var tirsdag eftermiddag endnu ikke meldt stjålet, og politiet er derfor i gang med at finde traktorens retmæssige ejer.

Alt i alt er der tale om dyre maskiner. John Deere-traktoren repræsenterer en værdi på omkring 400.000 kroner, og den stjålne gummiged ligger i samme prisleje.

To unge er foreløbigt anholdt i sagen, forklarer Per Michael Knudsen fra lokalpolitiet i Tønder:

- Vi har anholdt og sigtet to for tyveriet af maskinerne. Vi har sikret spor i maskinerne, og undersøger nu, om vi har nok på de to til at kunne fremstille dem i et grundlovsforhør onsdag.

Per Michael Knudsen oplyser endvidere, at der er tale om to mænd på henholdsvis 17 og 18 år, begge er fra lokalområdet.

Annonce

Udsendte dusør

De manglende maskiner har været anledning til en del frustration hos de bestjålne. John Deere-traktoren blev stjålet fra Emmerlev Entreprenør & Maskinstation, og indehaver Carsten Rahr var hurtig til at udstede en dusør. Traktoren er nemlig en vigtig brik i hans forretning.

- Vi udsendte dusøren på 1000 euro for at få sat lidt mere skub i jagten på den. Jeg er bare glad for at få min traktor igen. Den er købt specielt ind til at trække en blokvogn med en gravemaskine på - og vi har sådan set holdt stille siden søndag på grund af det her tyveri. Det har haft sine omkostninger, og faktisk var vi i dag i gang med at rigge en anden, lejet traktor til, så vi kunne komme i gang. Men det er naturligvis meget bedre at få vores egen tilbage, siger Carsten Rahr.

Men Carsten Rahrs traktor slap ikke uden skader. Der er skader for omkring 50.000 kroner, mens den anden traktor blev fundet med store skader. Trods skaderne på den grønne John Deere, så er han glad for at have fået den tilbage:

- Der skal laves lidt. Motorhjelmen er trykket i stykker og der skal laves nogle slanger og lidt - men den kan køre, og det er det vigtigste. Jeg regner med, at den er tilbage i morgen.

Han roser desuden politiet for at have opklaret sagen:

- Det har været noget værre noget, det her, men vi er godt tilfredse - det er flot arbejde af politiet.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Groteske udsættelser af sigtelser skal stoppe

Bandekonflikter, grænsekontrol og forebyggelse af terror har de seneste år gjort det meget svært for politiet på tilfredsstillende vis at løse alle sine resterende opgaver. Flere betjente til det hårdt pressede korps er på vej, men det tager tid at få dem uddannet, så både politikere og politiledelse står fortsat med en vigtig prioriteringsopgave. I denne uge er det kommet frem, at man ifølge Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, i alle politikredse i nogle tilfælde venter med at sigte mulige gerningsmænd. Det sker på grund af mandskabsmangel for at kunne leve op til politisk bestemte tidsfrister. I sager om vold og våben må der højest gå 30 dage fra, der er rejst en sigtelse, til der er en tiltale, og i voldtægtssager er fristen typisk 60 dage. Berlingske har talt med en anklager, der på møder har hørt ledere fortælle om, at der i Københavns Politi løbende ligger 500-1000 sager, hvor der på grund af tidsfristerne ikke er rejst sigtelser, selv om politiet kender til de mulige gerningsmænd. Det er en hån mod både ofrene og mod befolkningen, der skal have tillid til, at efterforskningen er så effektiv som muligt. Det er fornuftigt, at der er krav om, at sager om grov kriminalitet bliver afsluttet hurtigt. Men ressourcerne skal også følge med. Derfor må politikerne erkende, at politiet står i en svær situation, hvor rigide krav om tidsfrister kan virke mod hensigten. I stedet må kravet være, at politiet får prioriteret kræfterne bedst muligt og ikke lader sig styre af tidsfrister og deraf følgende målkrav, som lederne måles på. Hvis politiet har en konkret mistanke, skal der selvfølgelig rejses en sigtelse med det samme. Også selv om der er risiko for, at der går flere end for eksempel 30 dage, før der er rejst en tiltale. Det er afgørende, at efterforskningen sker hurtigst muligt. Det må politikere og politiets ledelse sørge for, så de groteske udsættelser af sigtelser kan stoppe.

Annonce