Annonce
Danmark

Funding: Nu har Mette Frederiksen kun Venstre tilbage

Foto: Michael Nørgaard
Partierne falder fra i forhandlingerne om udligningsordningen, som var det taget ud af børnesangen "10 små cyklister". Senest meldte Kristian Thulesen Dahl reelt Dansk Folkeparti ud ved at beskylde Mette Frederiksen for "nederdrægtige metoder". Statsministeren har nu kun Venstre tilbage. Men de skal nu nok blive enige.
Annonce

Der var én, der var to, der var tre, der var fire, der var fem på cykeltur ... Sådan lyder det i den gamle børnesang "10 små cyklister". Og teksten minder lidt om forhandlingerne om en reform af udligningsordningen.

Ligesom cyklisterne faldt fra en for en, indtil der kun var én lille kæk cyklist tilbage, så er regeringens forhandlingspartnere også lige så stille forsvundet ud af forhandlingslokalet, så der nu kun de facto er et parti tilbage.

Liberal Alliance og Konservative var de første til at ryge ud, og i denne uge meldte Dansk Folkeparti sig reelt ud af forhandlingerne i et interview her i avisen Danmark.

Godt nok sidder partiet stadig med ved bordet, men Kristian Thulesen Dahls forslag om at skrotte det eksisterende udligningssystem og indføre en fælles kommuneskat er lige så realistisk som eksistensen af julemandens værksted. Men døden skal have en årsag, og Kristian Thulesen Dahl skal kunne forklare, hvorfor han ikke kommer til at gå med i en aftale, og det var det, han gødede grunden for i interviewet.

Det efterlader ét parti tilbage. Nemlig Venstre. Efter en lille måneds maskeradespil, er vi nu langt om længe der, hvor forhandlingerne skal til at gå i gang. Alt indtil nu har været opvarmning, det er nu, det bliver alvor.

Men hvad med regeringsblokken, tænker den opmærksomme læser måske? Den kan regeringen jo også danne flertal med. Ja, teoretisk, men det kommer S ikke til at gøre. Det vil regeringen ikke, det tør den ikke. Risikoen er simpelthen for stor. En ren rød aftale om kommunernes økonomi ville give Venstre og Dansk Folkeparti muligheden for at køre hårdt på Socialdemokratiet i alle de kommuner, hvor der ikke bliver guldregn, og det går ikke - slet ikke året før et kommunalvalg.

Og heldigt for Socialdemokratiet har Venstre også al mulig grund til at gå med i en aftale. Selv om det den seneste måned har virket til, at partiet har været ganske kritisk, så har Venstre gjort alt for at holde sig spilbar.

Man skal lægge mærke til, hvordan Venstres kritik primært er gået på proces. Hvorfor lægger regeringen ikke beregningerne frem? Hvorfor udleverer regeringen ikke alle tallene? Hvorfor er der fejl i beregningerne? Der er ikke blevet sagt noget af Venstres forhandlere, der har gjort det umuligt for partiet at indgå en aftale. Modsat tilfældet med Kristian Thulesen Dahl.

På indholdssiden har Venstre krævet, at staten pumper en ekstra milliard ind i udligningssystemet, at de socialdemokratiske vestegnsborgmestre ikke favoriseres, at det såkaldte finansieringstilskud på 3,5 milliarder kroner bliver en del af forhandlingerne, og at ingen danskere får skattesmæk som konsekvens af reformen. Alle krav, hvor regeringen bør kunne give indrømmelser.

I det hele taget må man bare sige, at Venstre har spillet sine kort dygtigt. Makkerparret Sophie Løhde og Troels Lund Poulsen har i den grad haft fat, hvor det gør ondt på regeringen, og de to har bevist at man ikke skal undervurdere deres evner ud i det politiske spil.

Ved at trække forhandlingerne i langdrag, har de givet medierne tid til at grave sig ned i materialet - eller mangel på samme - og ud af det er der kommet en lang række historier, der har udvandet regeringens ellers overbevisende førstehåndsindtryk.

Det har været tydeligt, at venstrefolkene har forsøgt at koble sig på borgmestrenes frustration. Både deres egne, men så sandelig også de socialdemokratiske af slagsen. Særligt den socialdemokratiske borgmester i Hjørring Kommune Arne Boelts dramatiske kritik af regeringen er blevet forsøgt annekteret af Venstre. Lidt ligesom da Mette Frederiksen under diskussionen om regionernes fremtid ikke kunne åbne munden, uden hun erklærede sig enig med Venstres Stephanie Lose.

Og det har været klogt på den måde at alliere sig med det kommunale Danmark. Venstre har i sit forsøg på at trække forhandlingerne ud hele tiden skullet passe på ikke at lægge sig ud med partiets kommunale bagland.

Landets borgmestre - røde som blå - skriger på en reform af udligningsordningen, så hvis der begyndte at sprede sig en stemning af, at Venstre var i gang med at obstruere det, ville Jakob Ellemann-Jensen hurtigt få kærligheden at føle.

Og netop derfor ender forhandlingerne også efter alt at dømme med en aftale med Venstre. Det er i både Mette Frederiksens og Jakob Ellemann-Jensens interesse.

Men sidstnævnte har dygtigt formået at udnytte situationen til at få vist, at Danmarks liberale parti ikke er så bovlamt, som man ellers kunne tro. Der er stadig én kæk cyklist tilbage.

Fundings udvalgte citater fra ugen i politik

- Når hun lancerer diskussionen på den måde, splitter det Danmark til atomer. Kommunerne ryger i totterne på hinanden.

Kristian Thulesen Dahl (DF) var voldsom kritisk over for Mette Frederiksens udspil til udligning. Statsministeren udråbte som det første Gentofte som den kommune, der ville få den største regning, og Kalundborg vice versa. Det er ifølge DF-formanden en "nederdrægtig" metode

- Jeg har meget svært ved at se Venstre gå med i en aftale, hvis ikke regeringen flytter sig på de her tre områder. Som i virkelig flytter sig.

Jakob Ellemann-Jensen (V) lancerede i Jyllands-Posten tre krav til udligningsforhandlingerne. Det må ikke ende med skattesmæk til danskerne, staten skal skyde en milliard ekstra i ordningen, og så skal det såkaldte finansieringstilskud være en del af forhandlingerne

- Det kan godt være, at det er inden for lovens bogstav, men det er ikke inden for ånden i loven.

Tidligere integrations- og udlændingeminister Inger Støjberg (V) var ikke begejstret for Politikens historie om, at en række kommuner giver nye danske statsborgere mulighed for selv at vælge, om de vil give hånd til en mand eller en dame af religiøse årsager

- Jeg er meget glad for i dag at have modtaget Straffelovrådets betænkning om en frivillighedsbaseret voldtægtsbestemmelse. For det er på tide, at vi får en ny voldtægtslovgivning i Danmark, der slår fast, at sex skal være frivilligt.

Regeringen vil sikre, at sex kun sker frivilligt, hvilket den har forpligtiget sig til i det såkaldte forståelsepapir med de andre røde partier. Nu har Straffelovsrådet vurderet på de juridiske muligheder, og justitsminister Nick Hækkerup (S) er tilfreds. Dog var flere støttepartier utilfredse med, at det ikke fremgår klart, om begge parter i forbindelse med sex skal give eksplicit tilsagn om, at de har lyst

- Når hun lancerer diskussionen på den måde, splitter det Danmark til atomer. Kommunerne ryger i totterne på hinanden.Kristian Thulesen Dahl (DF) var voldsom kritisk overfor Mette Frederiksens udspil til udligning. Statsministeren udråbte som det første Gentofte som den kommune, der ville få den største regning, og Kalundborg visa versa. Det er ifølge DF-formanden en "nederdrægtig" metode.
- Det kan godt være, at det er inden for lovens bogstav, men det er ikke inden for ånden i loven.Tidligere integrations- og udlændingeminister Inger Støjberg (V) var ikke begejstret for Politikens historie om, at en række kommuner giver nye danske statsborgere mulighed for selv at vælge, om de vil give hånd til en mand eller en dame af religiøse årsager.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Der skal summe af liv og glade dage

Annonce