Annonce
Danmark

Fundings analyse: Læg mærke til disse tre ting ved Messerschmidts forfremmelse

Thomas Funding, politisk redaktør, avisen Danmark. Foto: Frederik Steen Nordhagen


Annonce

1. Svækket formand

Der tegner sig et mønster. Når Kristian Thulesen Dahl bliver udfordret, bliver folk forfremmet.

Først blev partiets tidligere gruppeformand i Europa-Parlamentet Anders Vistisen sat i spidsen for et idéudviklingsudvalg, efter han her i avisen Danmark havde kritiseret ledelsen sønder og sammen. Og nu bliver Morten Messerschmidt næstformand i kølvandet på at have undsagt Thulesen Dahls politiske linje.

Morten Messerschmidt blev mandag udnævnt til politisk næstformand i Dansk Folkeparti. Det sker i kølvandet på en kras kritik, han har rettet mod partiledelsen. Foto: Morten Rode

Begge eksempler viser, at Thulesen Dahl er svækket som formand. Han har ikke styrken til at slå ned på åbenlys illoyalitet, men er tvunget til at forsøge at kvæle den ved at dele magten.

Manøvren køber ham tid nu og her, men det har ikke gjort hans problemer mindre. Tværtimod giver konstruktionen i Dansk Folkeparti mindelser om det dysfunktionelle formandskab, der martrede Venstre i en årrække.

2. Klar kronprins

Messerschmidt bliver nu fedtet ind i ansvaret, og partiets linje bliver nu hans linje. Han kan ikke længere lægge afstand til ledelsen, da han er en del af den.

Det kommer til at gøre det sværere for ham at markere sig, som han har gjort den seneste uge. Det er slut med at være en fri fugl, der tænker store tanker. Han kan ikke som næstformand give et interview, som det han gav til avisen Danmark i lørdags, uden det vil blive set som en krigserklæring.


Men ikke desto mindre, står Messerschmidt styrket tilbage. Der er nu kun én kronprins i Dansk Folkeparti, og det er ham.

Fra analysen


Men ikke desto mindre, står Messerschmidt styrket tilbage. Der er nu kun én kronprins i Dansk Folkeparti, og det er ham. Hvis andre i partiet har haft en formand i maven, kan de efter alt at dømme godt glemme den drøm.

Thulesen Dahl får ro på den korte bane, og kan han udnytte det til at sikre sit parti fremgang i meningsmålingerne, vil han måske vinde noget af sin styrke tilbage. Måske endda nok til at blive siddende. Men sker det ikke, har han med valget af ny næstformand været med til at styrke den person, der kan blive hans banemand. Messerschmidt står nu kun et skridt fra tronen i DF.

Selv afviser Morten Messerschmidt på det kraftigste, at han har formandsambitioner. Det er åbenbart noget, journalistkorpset på Christiansborg har digtet. Men det er nok værd at huske, at der ikke er noget, der kommer ud af ingenting - bortset fra lommeuld.

3. Situationen er uholdbar

Nu bliver der så - må man forvente - ro i DF. I hvert fald en kortvarig, overfladisk ro. Men situationen er stadig grundlæggende uholdbar. Allerede nu er stemningen ualmindelig giftig, og man fornemmer, at bitterheden begynder at få tag i folk. Alle lurer på hinanden, og det suger energi og fokus ud af organisationen. Energi, der kunne være blevet brugt på at forsøge at genvinde vælgernes opbakning.

De historiske referencer er oplagte. Opgøret mellem Nyrup og Auken i Socialdemokratiet i 90’erne. Formandsopgøret i Venstre sidste år. Begge magtkampe, der satte sig dybe spor, og som kom og kommer til at præge partierne i mange år.

Får DF ikke snart afklaret situationen og sikret fælles fodslag, kan man risikere samme skæbne. Og modsat Venstre og Socialdemokratiet, er det ikke sikkert, at Dansk Folkeparti har styrken til at overleve en langstrakt åben magtkamp.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Tosprogede elever får lavere karakterer, og færre på Kolding Gymnasium har forældre med videregående uddannelse

Danmark

Ny viden om supersmitsom mutation giver håb om tidligere genåbning: - Jeg er vildt meget mere optimistisk

Annonce