Annonce
Nordtyskland

Fupmagere har fået hjælp under coronakrisen

Modelfoto: Colourbox.
Bedragere har brugt opdigtede firmaer og forkerte oplysning til at få økonomisk hjælp fra staten under coronakrisen.
Annonce

KIEL: Opdigtede firmaer og forkerte oplysninger. Det er eksempler på, at en del har søgt om hjælpepakker i Slesvig-Holsten i forbindelse med coronakrisen, selv om de slet ikke var berettiget til støtte. I slutningen af sidste uge efterforskede delstatens myndigheder 250 tilfælde, hvor der var mistanke om bedrageri.

- Men vi har endnu ikke efterprøvet alle cirka 75.000 ansøgninger om krisehjælp. Så flere kan komme til, forklarer Matthias Günther fra forbundslandets investeringsbank, der har administreret hjælpepakkerne på vegne af såvel den tyske stat som delstaten.

Graden af kriminel energi har været forskellig.

Annonce

Oprettede firmaer

- Nogle har meget hurtigt oprettet et firma for at kunne søge om støtte. Andre har fortiet, at deres virksomhed allerede var i vanskeligheder længe før krisen. Så er der også ansøgere, der har berettet om likviditetsproblemer, der ikke var til stede i det oplyste omfang, siger Matthias Günther.

Allerede i begyndelsen af maj oplyste Slesvig-Holstens finansminister, Monika Heinold, og økonomiminister, at de ville afsløre fupmagere og svindlere. Tilsyneladende har det skræmt en del. I hvert fald blev cirka 7000 ansøgninger trukket tilbage.

- Åbenbart har de selv erkendt, at de ikke havde krav på hjælp, mener Matthias Günther.

- Hver tilfælde af bedrageri er et for meget, understreger Thilo Rohlfs, der er parlamentarisk statssekretær i Slesvig-Holstens økonomiministerium.

Han er ikke overrasket over, at der er mistanke om snyd i 250 tilfælde og forklarer samtidig, at ikke alle mistanker nødvendigvis er begrundede.


Nogle har meget hurtigt oprettet et firma for at kunne søge om støtte. Andre har fortiet, at deres virksomhed allerede var i vanskeligheder længe før krisen.

Matthias Günther. Slesvig-Holstens investeringsbank.


De første hjælpepakker var kontante tilskud til enkeltmandsvirksomheder og småfirmaer. De kunne fra begyndelsen af maj søge om strakshjælp på mellem 9000 og 15.000 euro, der ikke skulle betales tilbage. Det blev dengang betonet, at hjælpen skulle udbetales hurtigt og ubureaukratisk.

Annonce

Sværere at få penge

Nu er et nyt hjælpeprogram sat i værk. Her kan små og mellemstore virksomheder få udbetalt op til 150.000 euro til at dække de faste omkostninger i juni, juli og august, hvis de har mistet størstedelen af deres omsætning. Heller ikke disse penge skal tilbagebetales.

- Men her er barrierne højere. Således skal en revisor skrive under på, hvor meget virksomhederne rent faktisk har mistet i omsætning, forklarer Thilo Rolfs.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce