Annonce
Navne

Fylder 70 år: Katolikkers overhoved ser troen som en gave

Den danske biskop Czeslaw Kozon har i 26 år stået i spidsen for de danske katolikker. Onsdag 17. november fylder han 70 år, og fødselsdagen skal fejres med en messe og efterfølgende reception. (Arkivfoto)
Czeslaw Kozon begyndte som messedreng på Lolland. I dag har han i 26 år været den katolske kirke i Danmarks overhoved. 17. november fylder han 70 år

Troen er en gave og en relation. I hvert fald for Czeslaw Kozon, der siden 1995 har været overhoved for de danske katolikker.

Kun i få øjeblikke har han ikke haft blikket rettet mod målet om at blive præst.

I dag har Czeslaw Kozon, der 17. november fylder 70 år, været biskop i 26 år, og det er over 40 år siden, han blev præsteviet. Og han har ingen planer om at gå på pension. I den katolske kirke kan man nemlig fortsætte som biskop, til man fylder 75 år.

Annonce

- Jeg har det godt med det. Jeg er sund og rask og føler mig ikke træt hverken fysisk eller åndeligt, så jeg fortsætter gerne, siger han.

Czeslaw Kozons far kom til Danmark som flygtning i slutningen af Anden Verdenskrig og slog sig ned på Lolland.

Her blev han en del af den katolske menighed i Nykøbing Falster, hvor han mødte Therese, som han siden blev gift med.

Kozon voksede op på Lolland og var en del af et markant katolsk mindretal. Som 12-årig begyndte han som messedreng - hjælper under søndagens gudstjenester. Det fik stor betydning.

- Jeg kom tæt på det at være præst, og der fik jeg en fascination af gudstjenesten og engagementet for kirken og mennesker. Og det voksede i drenge- og ungdomsårene, fortæller han.

Ked af overgreb

Efter sin studentereksamen læste han i fem år i Rom, før han vendte tilbage til Danmark for at blive præst. Han betragter det som en ærefuld tjeneste, med tryk på tjeneste, at fremme det kristne budskab inden for den katolske kirkes rammer.

Czeslaw Kozon lægger dog ikke skjul på, at hans tid som biskop har været præget af afsløringer om overgreb mod børn begået af præster. Det er især i Frankrig, der har været mange sager. Men Danmark er ikke gået ram forbi.

Derfor satte den danske katolske kirke i 2010 gang i en advokatundersøgelse af anklagerne. Her skulle en advokat kortlægge, om kirken havde håndteret sagerne, som den skulle. Det havde den ikke i alle tilfælde, konkluderede advokaten i sin rapport fra 2012.

Det er Czeslaw Kozon ked af i dag. Og han har tidligere understreget - og gør det igen - at kirken ikke altid handlede godt nok. Det beklager han dybt.

- Det er beklageligt, at det er gået ud over en gruppe mennesker, som er blevet misbrugt. Men det, der også fylder, er den negative omtale af kirken. Og det tager kræfter at overbevise folk om, at kirken er mere end det, siger han.

Kozon understreger, at den katolske kirke i Danmark har gode retningslinjer og procedurer, som ifølge ham er med til at sikre mod gentagelser.

/ritzau/

Annonce
Navne For abonnenter

Dødsfald i Syd- og Sønderjylland

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Grundlægger af stort transportfirma med 300 ansatte er død

Kolding For abonnenter

Anettes far tabte guldtand ud af munden kort inden han døde: I dag er den endt som hendes højtelskede smykke

Tønder

27-årig varetægtsfængslet for vanvidsbilisme og grov vold

Haderslev

Efter dødsulykke i farligt kryds: Nu er der afsat penge til en rundkørsel

Medie: Vaccineskeptikere opsøger coronasmitte

Sydjylland For abonnenter

Frygtet svinesygdom rykker nærmere og nærmere Danmark: Rigtig mange bønder er her ikke i morgen, hvis den krydser grænsen

Navne

Mindeord over stifter af stort transportfirma: 'Betal kontant og hold lidt i reserve' blev Bents slogan

Esbjerg

Troede invitation var spam: Nu er lille køkkenfirma blevet gazellevirksomhed

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Team Esbjerg

Team Esbjerg-himmelstormer har sat kursen mod VM i Spanien: - Det er på en trist baggrund, men det er mega vildt for mig

Sønderborg For abonnenter

Aldi vil investere millioner i to byer: Her vil kæden bygge nye butikker

Kolding

36-årig mand anholdt: Mistænkes for at stå bag voldsomt røveri mod 7-Eleven

Annonce