Annonce
Regionalvalg

Fynsk kæmpe-sygehus spiller en afgørende rolle for syd- og sønderjyske patienter: Derfor bør du også følge med i nyt milliard-byggeri

Odense Universitetshospital er det største sygehus i Region Syddanmark, både hvad angår kvadratmeter, ansatte og specialer. Sådan bliver det også, når personalet og patienterne i 2024 rykker til Nyt OUH. Arkivfoto: Simon Trøjgaard Jepsen
Odense Universitetshospital er ikke kun Fyns, men hele Region Syddanmarks sygehus. Knap en femtedel af alle hospitalets patienter kommer således fra de jyske kommuner i Region Syddanmark. Det har mange fordele at samle ekspertisen ét sted, og det bliver kun smartere, når et nyt milliard-byggeri står klar, mener administrerende direktør på OUH.

Hvis du kommer svært til skade i en ulykke og eksempelvis har flere skader på organerne, bliver du straks dirigeret til behandling på Odense Universitetshospital (OUH). Og det uanset om ulykken er sket i Nyborg, Kolding, Esbjerg, Tønder eller Thyregod.

Det samme gælder, hvis du er barn og skal i dialysebehandling, hvis du skal have transplanteret en ny menisk i knæet, hvis du er gravid og smittet med HIV, eller hvis du skal have sat en ICD i dit hjerte.

Afstanden fra borgerne til sygehusene er jævnligt til stor debat - ikke mindst når der som nu er valg til landets regionsråd, der varetager sundhedsområdet. I Region Syddanmark er der rigtig mange sygdomme, man kun kan blive behandlet for på OUH, selvom afstanden kan virke meget lang fra eksempelvis Tønder. Avisen forklarer nu, hvilken rolle det store fynske kæmpe-sygehus spiller også for de jyske borgere i Syd- og Sønderjylland - herunder hvorfor og hvornår, du bliver henvist dertil.

Annonce

Vi skal være den gode storebror.

Niels Nørgaard Pedersen, administrerende direktør OUH

OUH har opgjort, at knap hver fjerde patient på OUH kommer fra kommuner væk fra Fyn - endda så langt væk som Grønland.

I løbet af perioden fra 31. oktober 2020 til 31. oktober i år blev 214.549 borgere enten indlagt på eller var til ambulante besøg på OUH.

Af dem havde de 38.432 bopæl i en af de jyske kommuner i Region Syddanmark. De fleste af dem - 5600 - kom fra Vejle Kommune, mens der ikke overraskende kom færrest fra Fanø, hvorfra 156 borgere kom til Odense.

Hospitalernes storebror

At man er regionens største hospital med mange specialer samlet, er man også bevidst om på OUH, fortæller administrerende direktør Niels Nørgaard Pedersen. For det forpligter.

- Vi skal være den gode storebror, nu vi har den rolle i regionen. Så vi skal selvfølgelig være en dygtig samarbejdspartner, så de andre sygehuse også er dygtige og kan fastholde deres kompetencer.

- Vi skal være der på de områder, vi har kompetencer og har fået lov til at arbejde med. Vi skal være der for syddanskerne, så de kan få så nært et tilbud som muligt. Vi skal samarbejde og tilrettelægge hensigtsmæssige patientforløb, som også tager hensyn til, at borgerne ikke behøver at køre mere end højst nødvendigt, siger Niels Nørgaard Pedersen og nævner som eksempel, at man kan få lavet sin røntgenundersøgelse på sygehuset i Sønderborg, selvom man er i et behandlingsforløb på OUH.

- Så kan selve den tværfaglige konference om, hvad undersøgelsen viser, foregå over video. Så kan speciallægerne derfra tage stilling til, hvad der skal ske, og om patienten skal til videre behandling i Odense.

Niels Nørgaard Pedersen fortæller, at storebrorrollen også kan bruges til at lave delestillinger, hvor en speciallæge både arbejder i Odense og på et andet sygehus i regionen, eller udlånsstillinger, hvor lægen i en periode er i arbejde på et andet sygehus.

Annonce

Alles sygehus

Det gælder også, når det det fynske sygehus flytter i helt nye og topmoderne kæmpe-lokaler til en pris på cirka 10 milliarder, der er i gang med at blive bygget i det sydøstlige Odense, forklarer Karsten Uno Petersen (S), formand for Anlægs- og Innovationsudvalget i Region Syddanmark.

Nyt OUH

2008: Region Syddanmark igangsætter projekt Nyt OUH

2011: Der bliver givet endeligt tilsagn til projektet

28. juni 2011: Det endelige vinderprojekt udpeges. Totalrådgiverkonsortiet Medic OUH vælges. Det samlede byggeri består af en somatisk del og en psykiatrisk del. Børne- og ungepsykiatrien finansieres af regionale midler, mens voksenpsykiatrien etableres som et OPP-projekt. Der vil ske en sammenbygning med SDU via Nyt Sund, og letbanens linjeføring går igennem området. Nyt OUH koster omkring 10 milliarder kroner.

28. april 2016: Første spadestik til Nyt OUH tages. Det skal efter planen være færdigt i 2022.

10. maj 2017: Nyt OUH udbydes i tre entrepriser: Vidensaksen, behandlingsbygningerne og klyngerne.

19. december 2017: Et flertal i Regionsrådet beslutter, at den italienske totalentreprenør JVCMB/Itinera skal færdigprojektere og bygge vidensakse og behandlings- og sengeafsnit.

24. juni 2019: Regionen og JV CMB/Itinera indgår endelig kontrakt om klyngebyggeriet.

14. november 2019: Første spadestik Nyt Sund. Det skal efter planen være klar til brug 1. februar 2023.

15. september 2020: Bygherre (regionen) og totalentreprenør (JV CMB/Itinera) aftaler en tidsfristforlængelse på fire måneder på grund af corona-pandemien. Regionsrådet beslutter en ekstrabevilling på 18 millioner til projektorganisationen og en ekstrabevilling på 25 millioner til et særligt afsnit af OUH på grund af ændrede strålehygiejniske designkrav (som også betyder en forsinkelse på 6 måneder).

Juni 2021: JV CMB/Itinera må indse, at byggeriet af Nyt OUH bliver ramt af endnu en forsinkelse. Derfor er byggeriet først færdigt i august 2023.

- Det er alles sygehus, fordi det er regionens universitetssygehus. Derfor har OUH større ekspertise og selv de specialer, hvor der ikke er ret mange patienter. Der har vi så samlet ekspertisen ét sted.

- På den måde er Odense Universitetshospital også sygehus for Tønder-borgerne, esbjergenserne, eller hvor i regionen man måtte bo, siger han.

Ifølge Niels Nørgaard Pedersen er der fordele i at samle kompetencer på et universitetssygehus.

- Det betyder, at specialister og dygtige mennesker ønsker at slå sig ned i regionen. Det er en vigtig pointe, fordi specialister arbejder sammen på tværs af deres specialer. På den måde trækker specialister specialister til. Det betyder, at man kan fastholde funktioner og udvikle sig - og måske udvikle nye kompetencer.

- Men kunne alle sygehuse ikke bare have det hele, så patienterne kan få behandling tæt på?

- Der er flere end 700 højt specialiserede funktioner, og at lave specialistteams om dem har vi ikke speciallæger nok til i Danmark.

- Noget andet er, at der inden for mange specialer er meget få patienter, og hvis man skal være dygtig som speciallæge, skal der være noget volumen i antallet af patienter.Det er nødvendigt at centralisere nogle ting af hensyn til fastholdelse af kompetencer og at være dygtig på området.

Annonce

Dryppe på degnen

Når OUH efter planen flytter i nye bygninger i 2023, vil de fysiske rammer blive markant bedre for både ansatte og patienter. Samtidig bliver sygehuset fysisk bygget sammen med det sundhedsvidenskabelige fakultet på Syddansk Universitet.

Karsten Uno Petersen forventer, at det vil give et løft til alle regionens sygehuse.

- Når man får et nyt sygehus, der er indrettet efter de nyeste principper, så vil det tiltrække flere speciallæger. Så selvom niveauet er højt i dag, bliver det endnu højere, fordi det er attraktivt at komme et sted, der er nyt, og hvor alt udstyr er, som det skal være. Og hvor der også er forskning og tæt samarbejde med universitetet.

Så stort bliver Nyt OUH

  • Med en størrelse på 247.000 kvadratmeter bliver Nyt OUH det største af de nybyggede sygehuse i Danmark.
  • Nyt OUH får 702 senge og 131 i psykiatrien. Alle patienter skal ligge på enestuer.
  • Der indrettes 52 operationsstuer og 374 ambulatorier.
  • Ansatte, patienter og besøgende får 3000 parkeringspladser til rådighed.

- Hvis det faglige niveau og forskningslysten stiger på Nyt OUH, hvordan kan det så gøre en forskel på sygehuset i Aabenraa eller Grindsted? Kan det dryppe på degnen der også?

- Hvis man eksempelvis får udviklet en ny behandlingsmetode og har succes med den, skal man jo ikke holde den for sig selv. Det skal være en sneboldeffekt, hvor de gode ting, der sker i Odense, skal smitte af på andre, siger Karsten Uno Petersen.

Niels Nørgaard Pedersen forventer ikke, at der efter flytningen vil komme flere patienter fra Jylland til OUH.

- Teknologi muliggør, at vi kan overvåge og følge med i patienters sygdomstilstand på afstand på en helt anden måde.

Annonce
Annonce
Erhverv

Grundlægger af stort transportfirma med 300 ansatte er død

Kolding For abonnenter

Anettes far tabte guldtand ud af munden kort inden han døde: I dag er den endt som hendes højtelskede smykke

Esbjerg

Troede invitation var spam: Nu er lille køkkenfirma blevet gazellevirksomhed

Team Esbjerg

Team Esbjerg-himmelstormer har sat kursen mod VM i Spanien: - Det er på en trist baggrund, men det er mega vildt for mig

Medie: Vaccineskeptikere opsøger coronasmitte

Sydjylland For abonnenter

Frygtet svinesygdom rykker nærmere og nærmere Danmark: Rigtig mange bønder er her ikke i morgen, hvis den krydser grænsen

Kolding

36-årig mand anholdt: Mistænkes for at stå bag voldsomt røveri mod 7-Eleven

Esbjerg

Corona-status i Esbjerg: Smitten stiger i to nye bydele og mistanke om frygtet variant hos en person

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Tønder

27-årig varetægtsfængslet for vanvidsbilisme og grov vold

Sønderborg For abonnenter

Aldi vil investere millioner i to byer: Her vil kæden bygge nye butikker

Kultur

Kronprinsessen kommer til børnenes hovedstad: Sådan kan du være med

Annonce