Annonce
Erhverv

Midt i en mediestorm: Fynsk olierigmand tjener halv milliard på skibsbrændstof

Torben Østergaard-Nielsen lægger flere penge til formuen med det seneste årsresultat i virksomheden Bunker Holding. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg

Bunkering: Middelfart-virksomheden Bunker Holding fik et historisk godt resultat i regnskabsåret 2018-2019. Virksomheden, der ejes af oliemilliardæren Torben Østergaard-Nielsen, fordoblede næsten sit overskud fra 268 millioner kroner før skat til 515 millioner kroner.

Omsætningen steg med 31 procent til 71 milliarder kroner.

Bunker Holding består af en række selskaber, der primært sælger brændstof til skibsfarten over hele verden.

Med det seneste regnskab dyster Bunker Holding om at være verdens største leverandør i konkurrence med den amerikanske gigant World Fuel Services.

I det seneste år er der dog blevet længere mellem konkurrenterne, fortæller koncernchef Keld R. Demant.

- Der foregår en konsolidering af branchen, hvor du kan sige, at fårene bliver skilt fra bukkene. Kunderne og leverandørerne er optaget af, hvem de vil satse på i fremtiden, siger han.

Den store græske konkurrent Aegean Marine Petroleum Network har været sendt til tælling i en form for betalingsstandsning, og et stort tysk olieselskab har skåret sin forretning kraftigt ned.

Annonce

Skrappe miljøkrav

Rystelserne i branchen skyldes blandt andet skrappe regler om svovludledning, der træder i kraft 1. januar 2020. Derefter må skibsbrændstoffet kun indeholde 0,5 procent svovl mod 3,5 procent i dag.

- Det betyder, at produkterne i gennemsnit forventes at blive 35 procent dyrere. Det kræver et enormt kapitalberedskab, hvis man fortsat vil være med i denne branche, siger Keld R. Demant.

Han forventer, at prisstigningen sendes direkte videre til kunderne - typisk rederierne - som vil sende udgiften videre til transportkunderne.

Men i mellemtiden har oliefirmaerne brug for store kreditter, indtil kunderne betaler deres regninger.

- Selv om det måske kun er 10 dage, så er det rigtigt store summer, som vi håndterer, siger Keld R. Demant.

Bunker Holding er det største selskab i Torben Østergaard-Nielsens koncern, der kontrolleres af den familieejede pengetank Selfinvest. Regnskabet herfra er ikke klar endnu.

Et datterselskab under Bunker Holding, Dan-Bunkering, har været i vælten i Danmark, efter at Danmarks Radio i foråret afslørede en mistanke om, at selskabet havde solgt flybrændstof, der kan være endt i russiske bombefly i Syrien.

Dan-Bunkering har afvist, at det kan have fundet sted, men sagen verserer stadig hos de danske myndigheder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Nye tegn på jødehad er skændige

I disse dage er det 81 år siden den uhæmmede ondskab blev sluppet løs, da nazisterne og deres medløbere angreb jødiske synagoger, forretninger og hjem. Cirka 600 værgeløse mennesker blev myrdet i perioden mellem den 7. og den 13. november, mens omkring 30.000 blev sendt i koncentrationslejre som optakt til en forfølgelse, der senere blev uendelig meget værre med seks millioner myrdede jøder i den tysk kontrollerede del af Europa. Men en af de sørgeligste og mest tåbelige fordomme, nemlig antisemitismen, lever stadig – også her i Danmark. Således kan Randers Amtsavis berette, hvordan flere end 80 gravsteder på byens jødiske begravelsesplads natten til søndag blev skændet med maling og klistermærker i form af gule davidsstjerner med påskriften ”Jude”. Denne stjerne blev forfølgelsens symbol for ofrene, der var tvunget til at bære tegnet på deres religiøse tilhørsforhold fra 1941 og indtil deres død eller for de få heldiges vedkommende frem til krigens afslutning. Samme afskyelige klistermærke er også blevet placeret på postkassen foran en jødisk families bopæl i Silkeborg. Blandt antisemitismens mange fædre er uvidenhed, fordomme og banal trang til at gøre andre mennesker ondt. For rationelt tænkende mennesker er fænomenet derfor uforståeligt. I Danmark har der levet jøder i hvert fald siden 1600-tallet og måske endnu længere tilbage. Siden 1814 har jøderne haft nøjagtig de samme rettigheder som alle deres øvrige danske landsmænd og er en fuldt integreret del af vores fælles fædreland. Naturligvis har jødiske danskere ydet enorme bidrag til dansk kultur, videnskab og økonomi. Men reelt er der ingen grund til specielt at fremhæve den dansk-jødiske histories stjerner. Vores indbyggere med jødisk baggrund bidrager uanset deres position til vores samfund ganske som alle andre danskere. Og uanset religiøs baggrund har alle danskere ret til et liv i frihed og tryghed. Disse fornyede tegn på jødehad er ganske enkelt skændige.

Sydjylland

Efter økonomisk rygstød: Nu håber Esbjerg-center at tiltrække unge forskere

Annonce