Annonce
Haderslev

Fyrede rengøringsassistenter: Kommunens rengøringsselskab behandler sine medarbejdere skidt

Rengøringsassistenter retter en heftig kritik mod deres tidligere arbejdsgiver, Forenede Service, der pt. gør rent på Haderslev Kommunes skoler og institutioner.

VOJENS: For lidt tid til opgaverne, skæld ud, trusler om løntræk, slidte rengøringssystemer og alt for mange ekstra opgaver, for eksempel oplæring af vikarer og kolleger - uden ekstra tid. Det var den hverdag Helle Nielsen, Anita Andresen og Alice Bruun oplevede, mens de var ansat ved Forenede Service Rengøring, der har aftalen om at gøre rent på skoler og institutioner i Haderslev Kommune.

De tre kvinder blev alle fyret ved deres første sygemelding her i august og september, og de har nu valgt at stå frem med deres oplevelser af deres tidligere arbejdsgiver, selv om det kræver mod. De forstår ikke, hvordan et selskab betalt af kommunen, og dermed skatteborgerne, kan få lov til at blæse på arbejdsmiljøet, i både psykisk og fysisk forstand.

- Det er på tide, at omverden bliver gjort bekendt med, at os små mennesker på gulvet også har følelser og rettigheder. Der sidder sikkert rigtig mange derude i samme situation som os, som desværre ikke tør at stå frem og gøre noget, lyder det blandt andet fra Helle Nielsen.

Hun og Alice Bruun fik en fyreseddel på den første dag af deres sygemelding, Anita fik først sin opsigelse tre dage efter, hun blev sygemeldt.

Annonce

Kommunal rengøring i korte træk

Rengøringen på Haderslev Kommunes skoler og institutioner er udliciteret.

Rengøringsgiganten Forenede Service vandt udliciteringen i 2015, men tabte den seneste udliciteringsrunde og fra marts 2020 overtages rengøringen af et andet firma.

Rengøringen tjekkes af en såkaldt rengøringsmægler fra Haderslev Kommune.

Direktør overrasket

De tre kvinder var ansat i henholdsvis fire, fem og ni måneder, og det var især Forenede Rengørings lokale serviceleder, som var deres nærmeste chef, som gjorde arbejdsdagen til en prøvelse.

Den heftige kritik kommer bag på Forenede Rengørings servicedirektør for Sydvestjylland, Tom Arnskov:

- Det, du beskriver her er meget langt fra vores personalepolitik.

Han vil nu sørge for at at få en samtale med firmaets tre serviceledere, som har ansvaret for rengøringen på Haderslev Kommunens skoler og institutioner, selv om selskabets kontrakt med Haderslev Kommune snart ophører:

-Vi forlader Haderslev Kommune den 1. marts 2020 efter fem år, da vi forleden tabte licitationen for den kommende periode, men vi har stadig fire måneder til at gøre det godt. Det mener jeg også, vi har gjort hidtil, vi har kun haft en til to fagforeningssager om året, og de er altid blevet løst.

Rengøringen af skoler og institutioner sorterer under Haderslev Kommunes afdeling for miljø- og teknik, og herfra bad man fredag middag om at få JydskeVestkystens spørgsmål på skrift. De er er afsendt, og avisen afventer fortsat svar.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

IS-medlem er inderligt uvelkommen

Et tidligere medlem af Islamisk Stat ankom mandag til Danmark, og blev straks anholdt. Manden har siddet fængslet i Tyrkiet, men blev sendt til Danmark på begæring af de danske myndigheder. Formentlig skal man være jurist for at forstå, hvorfor Danmark har bedt om at få den pågældende udleveret. Han er inderligt uvelkommen. Manden er den 28-årige Ahmad el-Haj. Han er af palæstinensisk oprindelse, men ærgerligt nok udelukkende dansk statsborger. Passet kan han derfor ikke miste. Trods det danske pas er det naturligvis grotesk at påstå, manden er vendt hjem. Danmark er ikke et hjem for mennesker, der har vendt os ryggen og direkte kæmpet mod landets interesser. Justitsminister Nick Hækkerup er blevet kritiseret for at lægge pres på domstolene i sagen om den den udleverede. Ministeren har nemlig sagt, at manden forhåbentlig bliver dømt for de forbrydelser, han har begået. Kritikken kommer fra De Radikale og Enhedslisten. Strengt taget har de ret i, at det ikke er en ministers, men domstolenes opgave at vurdere, om en sigtet er forbryder eller ej. Men ikke desto mindre er Nick Hækkerups spontane reaktion absolut forståeligt. Så skulle en domstol kende den pågældende skyldig, sker det forhåbentlig efter straffelovens paragraf 114. Den såkaldte terrorparagraf åbner nemlig mulighed for fængsel på livstid. Sanktionen er aldeles passende, hvis den 28-årige skulle vise sig at have deltaget i Islamisk Stats uhyrlige forbrydelser. Måtte han i givet fald aldrig komme på fri fod eller i hvert fald sidde i fængsel, til han er en meget gammel mand ligesom den firedobbelte politimorder Palle Sørensen. Han tilbragte 33 år bag tremmer. Ahmad el-Haj blev ifølge flere medier hårdt såret under et bombeangreb og sidder i kørestol. Han har fortalt Weekendavisen, at han inderligt fortryder sine handlinger. I betragtning af de konsekvenser hans indsats for Islamisk Stat har haft for ham selv, er det såmænd ganske muligt. Nogen formildende omstændighed er det imidlertid ikke.

Annonce